Oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți

Iertarea nu vine uşor, dar atunci când ajungi să o oferi simţi că te înalţi mai presus de patimă şi de plăcerea răzbunării. De aceea oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți.

E uşor şi pe undeva de înţeles să porţi pică. Există oameni care caută răzbunare doar pentru a se simţi superiori şi puternici, acesta este felul de a trăi, de a privi viaţa şi de a se raporta la ceilalţi - se hrănesc din tensiuni şi îşi cresc fără încetare setea de răzbunare. Dar e un mod nociv de a privi viaţa şi oamenii.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, drumul spre acordarea iertării se dovedeşte un exerciţiu dificil.

E greu să treci cu vederea anumite cuvinte şi fapte care ţi-au provocat durere, iar când cineva te face să suferi primul gând nu este cum să-l ierţi, ci cum să-l faci şi tu să sufere. Dacă cineva te ceartă, te atacă într-un comentariu pe internet sau te bârfeşte, e greu să ierţi. Dacă cineva te fură într-o afacere, e greu să-l ierţi. Dacă un prieten se foloseşte de încrederea ta, e greu să-l mai ai prieten ca înainte - şi tot aşa, lista "păcatelor de neiertat" este lungă cât ziua, de nu ţi-ar ajunge nici noaptea ca să o termini.
Dar dacă n-ai ierta, te-ai transforma într-un soi de contabil al greşelilor altora, ai sta doar să le socoteşti minusurile şi n-ai mai avea încredere în nimeni.
Există persoane care fac asta şi nu sunt deloc fericite. Dimpotrivă, fericiţi sunt cei care iartă, care au puterea de a lăsa de la ei, oricât de greu ar fi, oameni care înţeleg că e mai bine să nu se lase pradă emoţiilor negative şi să nu poarte povara vinovăţiei altora.


Iertarea nu vine uşor, dar atunci când ajungi să o oferi simţi că te înalţi mai presus de patimă şi de plăcerea răzbunării. Aceasta este fericirea pe care o aduce iertarea - să vezi că poţi rămâne cu conştiinţa împăcată, să acorzi a doua şansă, să ai puterea de a rămâne om. De aceea oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți.

Donald Miller, autor al mai multor bestseller-uri şi speaker motivaţional, arată, într-un articol publicat pe Storyline, cum să capeţi puterea de a ierta.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.