A fi sau a nu fi vegetarian (II)

Intrebarea fundamentala in cazul celor care adopta un regim vegetarian este daca suprimarea carnii din alimentatie afecteaza sau, din contra, imbunatateste starea de sanatate.

Intrebarea fundamentala in cazul celor care adopta un regim vegetarian este daca suprimarea carnii din alimentatie afecteaza sau, din contra, imbunatateste starea de sanatate. Carnea este considerata cauza unora din maladiile omului modern: diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate si chiar cancer. Medicul Jean-Michel Lecerf, seful serviciului Nutritie si Boli metabolice al Institutului Pasteur, din Franta, autor al cartii "Sanatatea este la tine in farfurie", sustine ca o dieta echilibrata inseamna consum de carne de doua-trei ori pe saptamana. "Este formula ideala si pentru organism, si pentru mediu", spune Jean-Michel Lecerf.

In acelasi timp medicul afirma ca a fi vegetarian nu este o greseala alimentara. "Exista beneficii, chiar daca nu este un comportament alimentar perfect.

Este o cale prin care greselile noastre alimentare pot fi corectate. Vegetarienii nu sunt obezi, nu au probleme legate de colesterol, sunt mai putin afectati de bolile cardiovasculare ca efect al alimentatiei, nu sufera de constipatie si prezinta un risc mult mai redus de a face cancere de colon si afectiuni rectale. La aceste lucruri bune , contrabalanseaza dezavantajele”, afirma Jean-Michel Lecerf.

Printre dezavantajele regimului vegetarian se numara o concentratie prea mare de glucide si fibre, carenta de fier, de calciu si o insuficienta cronica de omega 3, pentru ca organismul nu este capabil sa fabrice acest aminoacid. "Se stie ca principalele surse de omega 3 sunt pestele si fructele de mare, alimente excluse din dieta vegetarienilor.
Atentie si la vitamina B12, esentiala prntru echilibrul sistemului nervos"
, afirma Jean-Michel Lecerf.

Cine poate deveni vegetarian


Are sau nu importanta varsta la care renuntam la carne? Regimul vegetarian poate fi aplicat copiilor si adolescentilor? Care este varsta cea mai potrivita pentru a deveni vegetarian?

Sa devii vegetarian nu este o chestiune care se intampla peste noapte, explica in cartea sa Jean-Michel Lecerf. "Un adult care renunta la carne are nevoie de o perioada de adaptare, timp in care flora intestinala se adapteaza noului tip de alimentatie. Pot apare colici, probleme legate de tranzitul intestinal, care nu reprezinta nici pe departe o 'curatare de toxine' a organismului, asa cum se crede, ci doar o adaptare", spune Jean-Michel Lecerf.
 
Regimul vegetarian este nerecomandat femeilor insarcinate, copiilor, adolescentilor, tinerilor care fac efort fizic sustinut, sportivii, de exemplu, dar nici persoanelor in varsta.
"Primele categorii au nevoie absoluta de proteine de origine animala, in timp ce persoanele de varsta a treia se adapteaza greu la un astfel de regim alimentar. Femeile insarcinate trebuie sa consume carne pentru ca in absenta acesteia din alimentatia mamei, este pusa in pericol chiar viata fatului, nemaivorbind despre dezvoltarea psihica a copilului care va fi precara", sustine Jean-Michel Lecerf.

Specialist in probleme de nutritie, specialistul Institutului Pasteur sustine ca a fi sau nu vegetarian este, intr-o oarecare masura si o chestiune care tine de moda. "Eu ca medic, ca medic nutritionist, nu recomand nimanui sa renunte la consumul de carne. Eu recomand pacientilor mei ca din sapte zile pe saptamana, trei zile sa fie vegetarieni, o zi sa fie carnivori si doua zile pescari.
Adica o alimentarie bazat in principal pe cereale, fructe si legume, la care sa se aduge doua mase de carne pe saptamana, doua-trei de peste, si doua cu oua. In fiecare zi recomand cel putin doua produse din lapte sau derivate. Acesta este, din punctul meu de vedere, cea mai sanatoasa dieta"
, spune Jean-Michel Lecerf.