Ce ne recomandă un expert în nutriţie să mâncăm la prânz

Masa de prânz este a doua ca importanţă pentru energia organismului nostru, după micul dejun. Învaţă cum să fii energică toată ziua, alegând alimentele potrivite pentru masa de prânz!

Masa de prânz este a doua ca importanţă pentru energia organismului nostru, după micul dejun. Învaţă cum să fii energică toată ziua, alegând alimentele potrivite pentru masa de prânz!

Fiecare zi trebuie să înceapă cu un mic dejun hrănitor şi echilibrat ca să asiguri organismului energia de care are nevoie pe tot parcursul zilei. Citeşte aici cele mai bune opţiuni pentru micul dejun, recomandate de  prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române.


Între micul dejun şi masa de prânz poţi să optezi pentru gustări sănătoase ca să eviţi senzaţia de foame şi să-ţi controlezi mai bine alegerile pe care le faci la masa de prânz. Citeşte aici care sunt cele mai potrivite alimente pe care le poţi alege pentru gustările dintre mese.

 


Masa de prânz, adesea cea mai bogată caloric

După un mic dejun hrănitor, urmează masa de prânz care trebuie gândită nu în cantitate, ci în asocieri de alimente sănătoase care să ofere organismului nutrienţii de care are nevoie.

Potrivit medicului Nicolae Hâncu, prânzul este a doua masă importantă a zilei şi va fi adesea cea mai bogată caloric. Aportul caloric normal pentru o masă de prânz este în jur de 400-700 de calorii, explică specialistul.

Ca să faci cele mai bune alegeri care-ţi hrănesc organismul şi să nu mănânci excesiv, iată ce trebuie să se regăsească în farfuria ta potrivit recomandărilor oferite de specialist în cartea sa "Abecedar de nutriţie":

1. Proteine cu valoare înaltă

În această categorie intră:

  • peştele
  • carnea de curcan sau de pui
  • carnea de vită sau porc (dar nu mai des de 3-4 ori pe lună).



2.

Legume

Acestea trebuie să ocupe cea mai mare parte din farfuria ta şi să includă:

  • broccoli
  • conopidă
  • cartofi
  • mazăre
  • fasole verde
  • sparanghel
  • spanac
  • dovlecel
  • varză.


Toate aceste legume pot să fie consumate atât în stare crudă în diverse combinaţii de salate sau gătite sub formă de supe/ciorbe/creme de legume/sote.


3. Leguminoase

În această categorie intră:

  • linte
  • năut
  • fasole boabe
  • mazăre uscată
  • soia.



4. Cereale integrale

În această categorie intră:

  • orez brun sau basmati
  • paste din făină integrală, fără ou
  • paste din orez
  • mămăligă din făină de mălai nerafinată
  • pâine integrală
  • quinoa
  • amaranth
  • mei
  • hrişcă.