7 semne care anunta o sarcina cu probleme

Pe tot parcursul sarcinii femeile se confrunta cu diferite simptome mai mult sau mai putin obisnuite. Foarte multe dintre acestea nu pun in pericol viata mamei sau a bebelusului, insa unele trebuie sa te puna in alerta si sa te trimita neaparat la medic.

Pe tot parcursul sarcinii femeile se confrunta cu diferite simptome mai mult sau mai putin obisnuite. Foarte multe dintre acestea nu pun in pericol viata mamei sau a bebelusului, insa unele trebuie sa te puna in alerta si sa te trimita neaparat la medic.

 

De multe ori viitoarea mamica isi face griji din orice si anunta medicul chiar daca nu are o problema reala. Totusi este mai bine sa fii prevazatoare si sa nu ignori niciun simptom. Specialistii de la Webmd.com iti prezinta 7 semne care conduc spre complicatii in sarcina si care necesita neaparat un control de specialitate:

 

1. Sangerarile

Sangerarea nu este normala in niciun trimestru de sarcina. "Daca sangerezi puternic si ai dureri abdominale severe asemanatoare crampelor menstruale sau simti ca lesini in timpul primului trimestru, acestea ar putea fi semnele unei sarcini extrauterine", spune dr.

Peter Bernstein, profesor de obstetrica si ginecologie. O astfel de sarcina iti poate pune viata in pericol, de aceea trebuie neaparat sa anunti medicul daca ai aceste simptome.

De asemenea, sangerarile abundente insotite de crampe pot semnala pierderea sarcinii in primul trimestru sau la inceputul celui de-al doilea. In schimb, sangerarile din trimestrul trei impreuna cu durerile abdominale pot indica desprinderea placentei care are loc atunci cand aceasta se separa de mucoasa uterina. "Sangerarile sunt intotdeauna periculoase", spune dr. Donnica Moore. De aceea, daca te confrunti cu aceasta problema, consulta-ti imediat medicul.

 

 

2. Greata si varsaturile severe

Aceste simptome sunt normale la inceputul sarcinii, dar nu pentru o perioada indelungata. "Daca nu poti sa mananci nimic sau sa bei apa, exista riscul sa te deshidratezi", atentioneaza dr.

Bernstein. Un alt pericol este malnutritia care poate duce la complicatii grave precum malformatiile congenitale sau nasterea prematura.

Daca ai greturi severe trebuie sa-ti anunti medicul, recomanda dr. Bernstein. Acesta iti poate prescrie un tratament care sa le diminueze sau iti poate face cateva recomandari in ceea ce priveste alimentatia.

 

 

3. Nu mai simti miscarile copilului

Copilul tau este mai putin activ ca de obicei? Acesta este un motiv de ingrijorare. "Daca bebelusul nu se mai misca la fel de mult, exista riscul ca el sa nu se oxigeneze suficient sau sa nu primeasca nutrientii de care are nevoie", afirma dr. Bernstein.

Daca bei ceva fierbinte sau foarte rece sau daca ai o pozitie a somnului care sa exercite o presiune asupra lui, bebelusul trebuie sa simta si sa se miste, spune specialistul.

In cazul in care nu se intampla acest lucru, mergi neaparat la medic.

"Numararea miscarilor poate sa te ajute", declara dr. Nicole Ruddock de la University of Texas Medical School. "Nu exista un numar standard de miscari ale bebelusului, el se poate misca uneori mai mult, alteori mai putin. Ca regula generala, ar trebui sa simti cam 10 miscari in doua ore. Daca sunt mai putine, anunta specialistul", recomanda dr. Ruddock. La un consult de specialitate, se pot monitoriza miscarile bebelusului si se poate stabili daca el se dezvolta corespunzator.