Cancerul de prostata: cum se poate preveni?

Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer intalnita la barbati. Poti sa previi cancerul de prostata prin activitate fizica si un regim alimentar sarac in grasimi si bogat in fructe, legume si peste. Acestea sunt regulile de baza, insa expertii continua cercetarile in acest domeniu destul de controversat.

Deoarece nu exista nicio masura sigura care sa ofere o protectie de 100% impotriva cancerului de prostata, aceste cateva sfaturi nu pot decat sa-ti aduca beneficii. Cancerul de prostata este o afectiune complicata si cercetatorii inca incearca sa identifice o paleta cat mai variata a factorilor de risc care-l cauzeaza si sa stabileasca strategii eficiente de prevenire.

Specialistii de la Institutul American pentru Cercetari in domeniul Cancerului estimeaza ca peste 30% din toate cancerele sunt legate de greselile in alimentatie pe care le facem. Asadar, alimentatia joaca un rol primordial in prevenirea cancerului de prostata.


6 pasi sanatosi care previn cancerul

1. Nu exagera cu mancarea! Este indicat ca la fiecare masa sa optezi pentru o portie medie de mancare pentru a tine kilogramele sub control;

2. Evita alimentele bogate in grasimi! Numarul cazurilor de cancer difera de la tara la tara, insa se constata o crestere la populatiile care consuma foarte multe grasimi.

O dieta care abunda in grasimi saturate (precum grasimile din carnea rosie: vita, miel, oaie) este cea mai periculoasa si favorizeaza aparitia cancerului;

3. Trebuie sa faci alegerile cele mai sanatoase: cerealele integrale, orezul brun, painea din faina integrala si limiteaza consumul de dulciuri si sare;

4. Alcoolul trebuie consumat cu moderatie! In general, "moderat" inseamna nu mai mult de 2 pahare de alcool pe zi, in cazul barbatilor;

5. Legume si fructe din belsug! Toate studiile au demonstrat ca fructele si legumele consumate cu regularitate diminueaza semnificativ riscul de cancer. Cu toate ca exista unele cercetari recente care contesta eficienta licopenului - un antioxidant care se gaseste in rosii -, dar nu inseamna ca trebuie sa renunti la consumul de rosii. Un regim bazat pe o varietate de legume si fructe este aliatul tau impotriva cancerului;

6.
Acizii grasi omega 3 sunt esentiali! Ii gasesti in pestele de apa rece: somon, macrou, hering si au rolul de a reduce riscul de aparitie a anumitor cancere.

Exista cateva alimente care sunt in continuare testate de cercetatori pentru a constata daca intr-adevar sunt benefice in lupta impotriva cancerului. Intre timp, pana cand dovezile vor fi concludente poti sa le consumi in siguranta.

  • produsele din soia: contin fitoestrogeni, substante vegetale cu actiune asemanatoare estrogenului din corp si care pot prevei aparitia cancerului de prostata;

  • ceaiul verde: contine antioxidanti care previn cancerul si ajuta la numeroase probleme de sanatate.


Obezitatea si cancerul de prostata

Specialistii sustin ca pana in prezent nu s-a constatat o legatura directa intre obezitate si incidenta cancerului de prostata.
Insa, ceea ce se stie cu siguranta este faptul ca obezitatea poate sa afecteze nivelul hormonilor  implicati in aparitia cancerului de prostata. De aceea trebuie sa acorzi atentie maxima greutatii corporale si sa aplici cateva strategii sigure pentru a evita kilogramele in plus:

1. Urmeaza un regim alimentar sanatos si echilibrat;
2. Verifica-ti greutatea, iar in cazul in care apar probleme este indicat sa le discuti cu medicul de familie;
3. Macar 30 de minute pe zi pentru o activitate fizica.


Exista medicamente care previn cancerul de prostata?

Nu exista un medicament pe care sa-l administrezi cu anumita regularitate si sa garanteze o protectie impotriva cancerului de prostata, cu toate ca unele medicamente au aratat posibile efecte benefice. Insa, nu trebuie sa uiti faptul ca acestea atrag dupa sine si reactii adverse.


Seleniu si vitamina E

Unele cercetari sustin ca seleniul si vitamina E administrate zilnic au rolul de a preveni dezvoltarea cancerului de prostata.
Cel mai mare studiu in acest domeniu a inceput in 2001, iar la finalul lui - care este estimat in anul 2013 - vom avea date precise si verificate pe 32.000 de subiecti.

De retinut! Inainte de a lua orice supliment alimentar sau medicament este indicat sa discuti cu un medic despre aceasta optiune. Vitaminele, plantele medicinale sau suplimentele nutritionale iti pot face mai mult rau decat bine daca sunt administrate in doze ridicate.