Ce alimente conțin cele mai multe grăsimi saturate?

Grăsimile saturate sunt rele pentru inimă și trebuie evitate. Ca să faci acest lucru trebuie să știi ce alimente conțin cele mai multe grăsimi saturate.

Grăsimile saturate sunt un tip de grăsimi în stare solidă la temperatura camerei,  cum sunt untura, untul sau uleiul de cocos. Ele sunt benefice pentru organismul uman doar dacă sunt consumate în cantități mici. O cantitate prea mare va ridica nivelul colesterolului „rău”, LDL, care sporește riscul afecțiunilor cardiace.
De aceea este important ca aportul de calorii provenit din grăsimi saturate să nu depășescă 10%. Într-un regim de 2000 de calorii pe zi, asta înseamnă 200 de calorii sau 22 de grame de grăsimi saturate. 


Ce alimente conțin cele mai multe grăsimi saturate?

Foto: webmd.com 

Înghețată sau iaurt grecesc?

Iaurtul grecesc conține 6 grame la 120 de grame, față de 4 grame de grăsimi saturate la înghețată. Diferența constă în faptul că cele 4 grame de la înghețată se găsesc în 60 de grame, de două ori mai puțin decât în cazul iaurtului. Există diverse tipuri de iaurt grecesc (degresat sau fără grăsimi) în care nu există deloc sau este prezentă doar o mica cantitate de grăsimi saturate.

Pulpe de pui sau file de somon?

Pulpele de pui conțin 3 grame de grăsimi saturate la 60 de grame de carne. Adică de 3 ori mai mult decât aceeași cantitate de somon. Și asta fără să punem la socoteală pielea de pui, care adaugă și mai multe grăsimi. Pentru a reduce cantitatea de grăsimi, înlocuiește pulpele cu pieptul de pui. Acesta are în jur de 1 gram de grăsimi saturate la 60 de grame de carne.

Mușchi de vită sau lapte cu 2% grăsime?

Laptele cu 2% grăsime conține 3 grame de grăsimi saturate la 120 de ml, o cantitate dublă față de o friptură de mușchi de vită care a fost curățată bine de grăsime. Dar laptele are mai puține calorii și este și o sursă importantă de vitamina A, vitamina D și calciu.

Pizza cu brânză sau chipsurile de cartofi?

O felie de pizza conține 4,5 grame de grăsimi saturate. Și când ai mâncat vreodată doar o felie de pizza? Dar asta nu înseamnă că s-a deschis sezonul la chipsuri de cartofi. O porție, care conține doar 15 chipsuri, are aproximativ 1 gram de grăsimi saturate.

Gogoșile glazurate sau avocado?

O gogoașă conține 6 grame de grăsimi saturate în timp ce un avocado întreg are aproape 3 grame. Dar avocado este plin de vitamine și minerale și are beneficii importante pentru sănătate. Nu același lucru se poate spune și despre gogoașă care conține foarte mult zahăr și carbohidrați simpli care fac să crească brusc glicemia, ceea ce este foarte dăunător pentru sănătate.

Nuci macadamia sau mușchi de porc?

Surprinzător, nucile macadamia conțin 4 grame de grăsimi saturate la 30 de grame de nuci, adică de 4 ori mai mult decât o porție de mușchi de porc. Dar nu toți toate soiurile de porci sunt la fel, unele pot avea un conținut mai mare de grăsimi saturate decât altele.

Bacon sau salată de de varză cu maioneză?

Salata de varză cu maioneză conține 2 grame de grăsimi saturate la o porție de 60 de grame de salată, cu sos de maioneză tradițională. Aproape de două ori mai mult decât o felie de bacon luată de pe grill. Și asta ca să știi că grăsimile saturate se pot găsi și în mâncărurile pe care le consideri „curate”.

Caffe Latte sau cartofi prăjiți?

O caffe latte de 450 ml conține 7 grame de grăsimi saturate, în timp ce o porție mică de cartofi prăjiți conține doar 3 grame. Vrei o variantă fără grăsime?  Încearcă să bei cafeaua cu lapte degresat sau bea un ceai verde.

Untul sau uleiul de măsline?

O lingură de unt conține 7 grame de grăsimi saturate, de trei ori mai mult decât aceeași cantitate de ulei de măsline. Dar, indiferent pe care îl vei folosi, reține că ambele sunt pline de calorii, așa că ar fi bine să nu exagerezi.

Lapte de cocos sau lapte condensat?

Laptele de cocos conține 50 de grame de grăsimi saturate, la o cantitate de 120 ml, de trei ori mai mult decât aceeași cantitate de lapte condensat. Aceasta este cantitatea maximă admisă pentru 2 zile, de aceea este mai bine să consumi cu precauție laptele de cocos. Dacă crește în copac, nu înseamnă automat că este bun în orice cantitate.

Laptele de migdale sau laptele de soia?

Laptele de soia conține 1,3 grame de grăsimi saturate la 120 ml de lichid, mai mult decât laptele de migdale care nu conține aproape deloc grăsimi saturate.

Oul sau brioșele cu afine?

1 brioșă cu afine conține 3-4 grame de grăsimi saturate, în funcție de rețetă și de mărimea brioșei, adică de două ori cantitatea de grăsimi saturate dintr-un ou fiert sau poșat. Brioșa mai conține și zahăr și carbohidrați simpli. Pe de altă parte, oul este plin de proteine de cea mai bună calitate și alți nutrienți importanți. 

MAI MULT DESPRE: nutritie, sanatate, grasimi saturate