Ajuta-ti fiica sa invinga bulimia

Trei adolescente din zece se confrunta cu cel putin o criza de bulimie. Ea este cauzata de depresie, de un traumatism sau, cel mai adesea, de dorinta de a fi la fel de slaba ca un manechin.

Trei adolescente din zece se confrunta cu cel putin o criza de bulimie. Ea este cauzata de depresie, de un traumatism sau, cel mai adesea, de dorinta de a fi la fel de slaba ca un manechin.

Semnale de alarma


Bulimia apare mai ales in adolescenta sau dupa o destabilizare emotionala (pierderea cuiva drag, esec profesional). Ea se manifesta printr-o pofta exagerata de a manca fara a-ti fi foame, mai ales dulciuri si alimente cu multe calorii. Crizele de bulimei se desfasoara in singuratate, fiind acompaniate de un puternic sentiment de vinovatie care duce la provocarea starii de voma.

O persoana este considerate bulimica, daca prezinta in medie doua crize pe saptamana, timp de cel putin trei luni. Bulimia este adesea insotita de anorexie si daca nu se iau masuri se instaleaza pentru o perioada lunga de timp. Ea nu trebuie confundata cu alte tulburari alimentare, cum ar fi rontaitul dintre mese.

Iata cateva semne care te vor ajuta sa iti dai seama daca fiica ta se confrunta cu aceasta problema:

  • Are fata umflata.
  • Glandele parotide, situate sub lobul urechii, si glandele salivare sunt umflate.
  • Are obiceiul de a-si face stocuri de hrana, ascunzand dulciuri prin casa.
  • Mananca pe ascuns si inghite foarte repede.
  • Starea sa de spirit este instabila, fiind mereu ingrijorata, agitata si nemultumita.

Sustinerea ta


In cazul in care fiica ta sufera de bulimie, ca mama, trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a o ajuta. Daca adolescenta se gandeste tot timpul la mancarea din frigider, nu o sfatui sa reziste si incurajeaz-o sa manance un pic.
Nutritionistii spun ca, cu cat pacientul se priveaza mai mult de anumite alimente, cu atat criza bulimica va fi mai mare.

Ajut-o sa manance la ore fixe chiar daca nu ii este foame si nu ii cultiva ideea ca nu are voie sa consume anumite alimente. Nu vei face decat sa o determini sa le manance pe ascuns. Luati masa in familie pentru ca astfel va fi stimulata sa manance.

Stai de vorba permanent cu ea si vezi ce o nelinisteste. Transforma-te in confesoarea ei si castiga-i increderea. Ajut-o sa isi depaseasca complexele si sa isi faca prieteni pentru a evita izolarea.

Fa o lista cu alimentele care ii provoaca crizele bulimice, notandu-le in functie de gradul de risc. Incetul cu incetul, adolescenta va trebui sa invete sa le reintegreze in alimentatie, dar in cantitati moderate.

Intareste-i fiicei tale increderea in ea si ajut-o sa se impace cu corpul sau. Expilca-i faptul ca schimbarile hormonale din perioada adolescentei afecteaza silueta, dar ca problemele se vor rezolva cu timpul.
Trebuie sa fie convinsa ca modificarile corpului sau sunt pasagere.

Gateste echilibrat si nu cataloga anumite alimente ca fiind calorice. Un adolescent are nevoie sa consume de toate, chiar si alimente care favorizeaza ingrasarea. O masa echilibrata include: 1/3 legume, 1/3 carbohidrati, 1/3 proteine, 1 fruct si 1 produs pe baza de lactate.  

Nu incuraja dietele ci indeamn-o mai degraba sa se plimbe si sa practice un sport care ii face placere. Evita afirmatiile de genul: "Te-ai cam ingrasat, ai mancat suficient." Risti sa ii creezi complexe. Ajut-o sa se aprecieze asa cum este, scotandu-i in evidenta calitatile.  

Solutii medicale


Antidepresivele sunt eficiente temporar si nu impiedica recidiva de aceea trebuie sa fie insotite de o dieta si o terapie psihologica. Sustinerea psihologica se va orienta in urmatoarele directii:

  • Psihoterapia de grup - primul stadiu al rupturii de singuratate si eliberarea de secretul bolii.
    Intalnirile se vor face regulat si in cadru restrans, cu sau fara mediator. Grupul va avea un numar de membri constant pentru a spori increderea bolnavului.

  • Terapia cognitiva si comportamentala - ii permite pacientului sa se pozitioneze favorabil fata de propria persoana, familie si societate. Il face sa isi sporeasca increderea in sine si sa isi construiasca o imagine de sine, conforma cu realitatea, si pe care sa o accepte fara resentimente. Demontarea progresiva a comportamentului bulimic va permite modificarea lui. Bolnavul va invata din nou sa manance normal, intr-o atmosfera calma si linistita.

  • Psihanaliza - cauta cauzele inconstiente ale dezordinii individului si le rezolva perin exprimarea lor directa. Bolnavul scapa astfel de traume si obsesii, impartasindu-le. Ea necesita timp si o incredere totala a pacientului in psiholog.

  • Hipnoza - poate fi un mijloc care ajuta pacientul sa scape de obsesiile sale alimentare. O treime din pacientii cu tulburari alimentare reusesc sa se vindece dupa zece sedinte.
    Daca dupa primele doua sedinte nu se observa nicio ameliorare este inutil sa fie continuat tratamentul, insemnand ca aceasta terapie nu functioneaza in cazul pacientului respectiv.