Ai grija de alimentatia copilului tau!

Stiai ca 93% dintre copiii din Romania cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani au carente alimentare de calciu? Afla care sunt rezultatele celui mai recent studiu despre alimentatia micutilor si cum poti avea un copil sanatos.

Astazi, 15 septembrie 2008, au fost date rezultatele studiului MAMM (Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copii prescolari), initiat de Danone Romania, menint sa evalueze carentele alimentare ale copiilor din mediul urban. Concluzia este una mai mult decat dezamagitoare - 93% dintre copiii din Romania cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani au carente alimentare de calciu.

Acest studiu, realizat in premiera nationala, a beneficiat de coordonarea Profesorului Doctor Andrei Achimas, Prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca, si a avut ca obiectiv principal inregistrarea, pe parcursul a 7 zile consecutive, a aportului alimentar integral, in conditiile mentinerii alimentatiei obisnuite la copii intre 3 si 6 ani.

Totodata, MAMM a beneficiat de sprijinul Societatii Romane de Nutritie, al Societatii Romane de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Dr. Alfred Rusescu".

De mentionat este si faptul ca MAMM a avut la dispozitie aproximativ 2 ani si a beneficiat de 394 de respondenti (persoane responsabile cu alimentatia copilului).

Astfel, calciul din alimentatia a 9 din 10 copii, cu varsta intre 3 si 9 ani, este sub aportul standard recomandat, de 800 mg pe zi. La fel de critic stau lucrurile si in cazul aportului de vitamina D (foarte importanta, contribuind la mentinerea nivelurilor normale de calciu si fosfor din sange), rezultatele aratand faptul ca 99,7% dintre copii au deficiente si la acest nutrient.
Aportul mediu de vitamina D reprezinta, conform constatorilor studiului, doar un sfert din doza zilnica recomandata, de 200 Ul pe zi.

Scheletul unui copil se reinnoieste in proportie de pana la 100% intr-un an, comparativ cu doar 10% la adulti. Daca in acest proces de reinnoire nu se aduce un aport adecvat de calciu care sa alimenteze continuu formarea osoasa, pot sa apara consecinte pe termen lung.

Desi recomandarile medicilor nutritionisti si pediatri prevad consumul zilnic al mai multor portii din principalele categorii de alimente, rezultatele studiului arata ca circa 70% dintre copii consuma legume, fructe, carne de 2-3 ori pe saptamana.
Laptele este consumat in medie de 2-3 ori pe saptamana de 51% dintre copii, iaurtul de 74%, iar branza de 66% dintre copii.

Doar un procent redus dintre copii consuma zilnic categoriile principale de alimente; astfel, doar 16% consuma legume, 18% fructe si 15% carne, respectiv 27% lapte. Iaurtul este consumat doar in proportie de 10% cu toate ca acesta contine o forma de calciu care este mai usor de asimilat de organism. Cerealele se afla in meniul zilnic al copiilor in proportie de doar 12%, in vreme ce mezelurile sunt consumate aproape zilnic de 23% dintre acestia.