Ce determina caderea parului?

Pentru o femeie, parul este unul dintre accesoriile cele mai de pret. Si, cu toate ca il tratezi ca atare, investesti timp si bani si nimic nu ti se pare prea scump pentru el, totusi, de la o vreme...

Pentru o femeie, parul este unul dintre accesoriile cele mai de pret. Si, cu toate ca il tratezi ca atare, investesti timp si bani si nimic nu ti se pare prea scump pentru el, totusi, de la o vreme, parul parca se incapataneaza sa te paraseasca.

De ce cade parul?


In primul rand, trebuie sa intelegem cum decurge viata unui fir de par. Dupa formare, firul de par creste in lungime pe o durata de timp determinata genetic (in general, intre 2 si 6 ani), dupa care stationeaza din crestere si, in cele din urma, imbatranit, cade. Asa se explica faptul ca anumite persoane nu reusesc sa aiba parul lung indiferent ce ar face, deoarece firele lor de par au "programata" o durata de crestere scurta si imbatranesc mai repede, cazand inainte sa atinga lungimea dorita.


Este absolut normal ca, zilnic, sa ne cada intre 50 si 100 de fire de par. Ce ne facem insa cand este depasita aceasta limita? Inainte sa ne repezim la flaconul cu multivitamine, sa vedem care sunt motivele cel mai des intalnite pentru care parul cade.

Caderea fiziologica sezoniera


Anumite fluctuatii in ritmul de crestere si de cadere a parului sunt intalnite, in mod normal, o data cu trecerea la un nou sezon. Caderea mai accentuata a parului va fi compensata apoi printr-o crestere usor accelerata.

Dieta


O dieta stricta, cu foarte putine calorii pe zi, are toate sansele sa te lase cu mai putine kilograme (pe care le vei pune la loc), dar si cu mai putin par, deoarece acesta sufera de pe urma carentelor nutritionale proteice (deseori intalnite in dietele vegetariene) si calorice. Deficientele de fier si zinc sunt incriminate in caderea parului, dar si vitamina A luata in exces poate avea acelasi efect dezastruos.

Anticonceptionalele orale


Contraceptivele contin estrogen, care accelereaza cresterea parului, acesta ajungand la "batranete" mult mai repede. De aceea, nu este neobisnuit ca in primele 3-4 luni de la administrarea anticonceptionalelor sa apara o usoara cadere a parului.

Schimbarea contraceptivelor poate fi insotita, de asemenea, de o cadere de scurta durata a parului, iar intreruperea acestora poate avea acelasi efect, datorita aparitiei unui dezechilibru intre nivelul de estrogen si progesteron.


Alte medicamente


Printre medicamentele care au ca efect advers caderea parului se numara citostaticele, hipocolesterolemiantele, anumite antihipertensive, retinoizii.

Ingrijirea agresiva


Stlylingul exagerat poate duce la pierderea parului in mai multe moduri. Tractiunea repetata (prin folosirea placilor de indreptat, a ondulatoarelor sau impletirea foarte stransa a parului) poate avea ca rezultat slabirea radacinii firelor de par, care vor cadea mult mai usor. Dispozitivele de coafat fierbinti, ca si folosirea in exces a produselor cosmetice, pot duce, in acelasi timp, la uscarea si subtierea parului, care va deveni friabil si se va rupe mult mai usor.

Cauzele hormonale


Printre cauzele hormonale care determina caderea parului se numara dezechilibrele tiroidiene (hipo sau hipertiroidismul), sindromul ovarelor polichistice si sarcina.

Stresul


Si aici nu ma refer la stresul zilnic omniprezent, ci la socuri fizice sau psihice, cum ar fi un traumatism, o interventie chirurgicala majora sau pierderea cuiva drag. In functie de cauza, pierderea parului poate aparea relativ repede (zile sau saptamani) dupa eveniment sau se poate declansa la un interval de 2-4 luni.

Partea buna este faptul ca lucrurile sunt reversibile, iar odata cu indepartarea cauzei, va disparea si efectul.
Astfel, parul va ramane acolo unde ii sta cel mai bine: pe capsoarele noastre!