"Iubitul meu se masturbeaza. Ce fac?"

Este o situatie in care se pot afla multe femei care, in timp, ajung sa se invinovateasca pentru ca partenerul recurge la astfel de "practici", considerate deloc ortodoxe. O mai buna comunicare ar putea ajuta ambii parteneri...

"Sunt implicata intr-o relatie serioasa, cu planuri de viitor, si de cateva luni am descoperit ca partenerul meu se masturbeaza langa mine, in timp ce eu dorm. Vizioneaza si filme XXX. Am incercat sa vorbesc cu el si a zis ca este o chestie pe care toti barbatii o fac pentru a nu avea probleme in viata de cuplu. Va rog frumos, daca imi puteti zice ce se intampla cu el si daca e posibil sa-l fac sa renunte.". Aceasta este marturisirea Cristinei, o cititoare Eva.ro.

Este o situatie in care se pot afla multe femei care, in timp, ajung sa se invinovateasca pentru ca partenerul recurge la astfel de "practici", considerate deloc ortodoxe. O mai buna comunicare ar putea ajuta ambii parteneri sa inteleaga si sa gasesaca rezolvarea acestei "probleme".

"Masturbarea" este un cuvant de care multe femei se feresc. Fie nu stiu cu exactitate ce presupune actul in sine, fie le este rusine sa vorbeasca despre el (despre masturbarea la femei vom vorbi intr-un material viitor).

Dar, totusi, cum ar trebui privit actul masturbarii? Asa cum este si cum il simti. Daca citim sau auzim temerile unor persoane despre masturbare, de regula nu se refera la acest act de stimulare sexuala, ci la alte nemultumiri, mai putin vizibile, dar destul de evidente.

"Actul masturbarii nu este un act anormal, nimeni nu este inchis in ospiciu pentru ca se masturbeaza, dar ceea ce este asociat masturbarii de catre mintea omului devine o placere sau un chin", explica Claudiu Ganciu, psihoterapeut Eva.ro. El mai spune ca, cel mai des, vinovatia pentru masturbare creeaza dificultati, in conditiile in care masturbarea apare inca din copilarie si trairile asociate ei sunt mult mai intense. "De asemenea, actul masturbarii creeaza reactii la cei din mediul copilului, care accentueaza, diminueaza sau creeaza trairi. Aceste trairi devin asociate cu diferite alte activitati", incheie Ganciu.

Poate fi considerata masturbarea o solutie in combaterea crizelor din cuplu? Am stabilit ca masturbarea este un comportament firesc si normal, dar convenientele de tip social au creat un sentiment de culpabilitate fata de masturbare, cu explicatii mai ales de tip religios si inducerea unor temeri de tip medical. Acest sentiment de culpabilitate duce la jena de a recunoaste si, de multe ori, la condamnarea masturbarii. Asta mai ales cand femeile afla ca partnerii lor fac un astfel de gest...