Esti dependenta de sex?

Despre sex vorbim fie cu deschidere, fie cu retinere, uneori cu chicoteli, intr-o varianta de mijloc. Orice persoana activa sexual este in cautarea unui partener si a unei vieti sexual armonioase.

Despre sex vorbim fie cu deschidere, fie cu retinere, uneori cu chicoteli, intr-o varianta de mijloc. Orice persoana activa sexual este in cautarea unui partener si a unei vieti sexual armonioase.

Dincolo de aceste obiective social acceptate, exista persoane pentru care sexul este mai mult decat atat. El devine coordonata care le ghideaza viata. Poate parea o declaratie de libertate, dar, de fapt, este si inceputul unei existente pline de tensiuni si suferinta.

Psihoterapeutul Lena Rusti spune ca o persoana dependenta de sex traieste gandindu-se aproape tot timpul la acest lucru: "Pare lipsita de aparare in fata comportamentelor si gandurilor sexuale pe care le are in mod constant si obsesiv. O persoana dependenta sexual nu se poate abtine sa isi transforme multe din gandurile sale in fapte atunci cand are ocazia. Acest lucru are consecinte nefericite asupra vietii sale personale, dar si relationale, sociale si familiale".  

Lena Rusti sustine ca un astfel de comportament devine o problema cand persoana incepe sa constientizeze implicatiile si consecintele stilului sau de viata, iar acest lucru o transforma intr-un individ suficient de nefericit pentru a vrea sa se schimbe.

De cele mai multe ori, dependenta de sex este asociata cu barbatii. De ce? Pentru inclinatiile lor mai "profunde" asupra pornografiei in toate chipurile ei si a ideilor preconcepute referitoare la faptul ca nu pot fi fideli unei singure femei.

Dar nici femeile nu sunt "scutite" de aceasta dependenta, cum este si cazul Andreei, care imi spune ca este implicata intr-o relatie serioasa si cat se poate de oficiala, dar nu se poate abine sa nu "pofteasca" si la alti barbati: "Pentru mine, sexul este o prioritate, iar energia mea sexuala este inepuizabila. Imi iubesc prietenul care, in curand, imi va deveni si sot, dar, pur si simplu, nu ma pot abtine.

Am facut sex si cu alti barbati in timpul relatiei noastre, chiar si in aceasta perioada ma vad cu alt barbat. Stiu ca am nevoie de ajutor pentru ca nu vreau sa imi ranesc iubitul si sa imi compromit relatia, dar imi este foarte greu sa renunt la sex sau sa fac sex mai putin"
, se destainuie Andreea.

In America, de exemplu, 30% dintre persoanele care primesc tratament pentru dependenta de sex, sunt femei, potrivit Times. Expertii in domeniu sunt de parere ca pornirile nestavilite pentru orice tine de sex reprezinta cauza dependentei de droguri, alcoolismului si chiar  a depresiilor.