Chimia atasamentului

Atractia sexuala este scanteia care aprinde pasiunea dintre doi oameni, iar iubirea romantica reprezinta surcelele. Aceste doua elemente initiaza procesul de apropiere...

Atractia sexuala este scanteia care aprinde pasiunea dintre doi oameni, iar iubirea romantica reprezinta surcelele. Aceste doua elemente initiaza procesul de apropiere si ambele exista, probabil, pentru ca oamenii sa poata ajunge sa procreeze si astfel sa-si perpetueze specia. Dar, odata consumate felul intai, felul doi si desertul, odata ce samanta noii vieti a fost implantata, ce ne mai impinge sa ne asezam la casa noastra?

Un lucru e sigur: acel prim elan al iubirii - si actiunea substantelor chimice asociate cu el - nu dureaza mult. Donatella Marazziti, profesor de psihiatrie la Universitatea din orasul italian Pisa, care a descoperit ca nivelurile de testosteron tind sa convearga, la barbati si la femei, cand acestia se indragostesc, a constatat dupa doi ani ca, desi subiectii studiului intreprins de ea se aflau in aceleasi relatii de cuplu, nivelurile testosteronului revenisera la normal la ambele sexe.

Noroc ca nu este nevoie sa declaram "jocul" inchis, odata ce acesti hormoni sexuali se lenevesc. La anumite cupluri, desigur, jocul se inchide; circa o treime dintre casnicii esueaza in primii patru ani. Poate ca explicatia acestei situatii rezida in faptul ca multi oameni nu sunt capabili sa se adapteze tranzitiei catre faza urmatoare a iubirii, pe care antropologul Helen Fisher o numeste atasament. (...) Endorfinele si oxitocina sunt printre cele mai importante substante chimice eliberate la nivelul creierului in aceasta faza.

Oxitocina este un hormon care stimuleaza dorinta sexuala atat la barbati, cat si la femei, iar trupul il elibereaza in cantitati mari in timpul actului sexual si dupa orgasm. Ca si endorfinele, oxitocina creeaza o senzatie de bine.

Iata cateva metode prin care va puteti creste nivelurile hormonale:

Faceti gimnastica. Miscarea fizica viguroasa atrage dupa sine o crestere a nivelului endorfinelor si determina o mai buna parere despre sine si o calitate mai buna a actului sexual, poate ca urmare a prezentei acestora. Reprezinta, de asemenea, o metoda puternica si eficienta antistres, stresul fiind unul dintre factorii care ne impiedica sa ne savuram relatiile de cuplu si sa facem sex.

Faceti sex mult si bine. Se stie ca nivelurile de oxitocina cresc la ambele sexe in timpul excitatiei si al orgasmului. Intr-o relatie de cuplu, actul sexual este ca un fel de bucla efect-cauza: te simti bine cu partenerul de cuplu, vrei sa faci sex cu el, faci sex cu el si apoi te simti si mai bine cu partenerul de cuplu.

Exista insa si beneficii adiacente, cum ar fi un aspect tinersc. Un studiu intreprins de neuropsihologul David Weeks, de la Spitalul Regal din Edinburgh, a ajuns la concluzia ca perechile care fac sex minimum de trei ori pe saptamana arata cu cel putin zece ani mai tinere decat perechile care fac sex mai rar.

Apropiati-va de ceilalti. Sotul sau iubitul nu este singura persoana care poate determina cresterea nivelurilor oxitocinei si ale endorfinelor la o femeie. Faceti in asa fel incat sa aveti suficient timp sa fiti apropiata de toate prsoanele importante din viata dumneavoastra, indiferent daca asta inseamna sa beti un ceai cu o matusa la care tineti, sa va balaciti in piscina cu copiii ori sa stati cu o buna prietena la un pahar de vin si o conversatie prelungita.