"Vrei sa fii sotul meu?"

"Da! Nu imi este rusine sa recunosc faptul ca eu am fost cea care l-a cerut in casatorie. Intr-adevar, erau alte vremuri atunci, dar eu am fost cea care a facut primul pas si...

"Da! Nu imi este rusine sa recunosc faptul ca eu am fost cea care l-a cerut in casatorie. Intr-adevar, erau alte vremuri atunci, dar eu am fost cea care a facut primul pas si, iata, suntem impreuna de 25 de ani si la fel de fericiti cum eram in prima zi!". Aceasta a fost marturisirea pe care mi-a facut-o matusa Ioana, o "tovarasa de cafea" a unei prietene.

Si pana la urma, de ce ar fi o rusine sa fii tu cea care il ceri in casatorie pe cel pe care il iubesti? Daca si accepta, este un lucru minunat! O relatie de dragoste nu cred ca ar trebui sa aiba la baza astfel de reguli, iar daca vrei sa fii tu cea care il cere pe el in casatorie, fa acest lucru... daca simti cu adevarat ca asta iti doresti si vrei sa imbatranesti langa acel om.

"Cererea in casatorie trebuie sa vina din partea barbatului, nu din partea femeii! Acesta este un 'job' destinat lui si nu ei! Macar atat poate sa faca...", este un raspuns plin de indignare, venit din partea Anei. Pai cum adica "macar atat poate sa faca"? De ce te mai gandesti la o casatorie cu acel barbat, cand convingerea ta este ca nu poate sa faca prea multe? In cazul a acesta, daca nu esti prea convinsa de calitatile lui si cererea in casatorie este printre putinele lucruri pe care le poate face, de ce ai accepta acea cerere?

Daca simti ca relatia nu se indreapta in directia dorita, nu are rost sa accepti o cerere in casatorie sau sa ii propui tu sa isi petreaca viata alaturi de tine. Miracole peste noapte se intampla destul de rar, iar o cerere de a ta in casatorie sau acea simpla hartie nu il va schimba in bine. Ti-ai dori o singuratate in doi?

Inainte de a face o astfel de propunere, trebuie sa fii sigura ca iti cunosti bine partenerul. Daca vrei sa afli cum vede el o casatorie intre voi doi, poti face cateva glume referitoare la acest lucru sau sa il intrebi cum se vede peste sapte ani...

Vezi cum reactioneaza, cum i se pare ideea de casatorie si, astfel, cum poti actiona. Conteaza foarte mult modul tau de abordare a problemei numita "casatorie". O miscare gresita ar fi sa ii reprosezi ca nu te mai cere in casatorie, sa il agasezi cu tot felul de intrebari sau sa ii dai un ultimatum: "Daca nu ma duci la altar, te parasesc!". Subtil, cu mult tact si multa rabdare, afla ce parere are el despre casatorie. Poate doreste sa te ceara de sotie, dar nu stie exact cum sa procedeze...

"Eu nu concep aceasta chestie! Cum adica sa ma ceara ea pe mine in casatorie? M-as simti oribil! De ce? Pentru ca mi-ar rani orgoliul. Eu sunt genul de persoana careia ii place sa preia initiativa, nu sa i-o ia cineva inainte, mai ales cand vine vorba despre o relatie", spune, vizibil iritat, Alex. Si, totusi, cand vine vorba despre o relatie de cuplu si mai ales despre casatorie, dragostea si dorinta de a fi impreuna nu trebuie sa fie mai presus de orgolii?