Libera versus cuplata

Alegi sa fii libera ca pasarea cerului sau sa iti imparti tristetile si bucuriile cu jumatatea ta?

Sunt doua situatii in care fiecare dintre noi s-a aflat sau inca se afla. Am intalnit o singura femeie care mi-a spus ca ei ii place sa fie singura, dar nu am crezut-o si nici acum nu o cred. Cred mai degraba ca nu ea a ales sa fie singura, ci numite circumstante sau anumite tradari au facut-o sa aleaga aceasta cale, care mie imi pare extrema. Este o tipa inteligenta, frumoasa, cu o meserie de invidiat si care prefera singuratatea si asta de ani buni. "Vad si intalnesc atat de multe cupluri nefericite, incat aceasta solutie, a singuratatii, imi pare cea mai sigura: ma privez de orice suferinta", imi spune Mihaela. Oare chiar asa este? Singuratatea o priveaza de orice suferinta? Zambetul stramb schitat pe fata ei nu imi spune ca este exact ceea ce isi doreste: sa rada singura la o comedie la cinema, sa planga singura sau sa isi impartaseasca secretele numai ei. Buna sau rea, aceasta este decizia ei, una foarte trista...

Pe Anca, acest statut de femeie libera o face fericita, cel putin asa imi spune ea: "Sunt libera si deloc disponibila! Am ales acest statut si sunt foarte mandra", imi spune ea, jubiland de fericire, la cei 32 de ani ai sai. Acest statut ii ofera libertate deplina, poate sa faca ce vrea, cand vrea, unde si cu cine vrea, fara sa fie trasa la raspundere. "Ce mi-as dori mai mult? Poate mai multe nopti in cluburi. Nu prea pot sa ma 'leg' de o persoana prea mult timp pentru ca ma plictisesc repede. Am nevoie de noutate in fiecare clipa, nu pot sta locului. Uneori ma gandesc la faptul ca ar fi ceva in neregula cu mine, dar important este ca ma simt foarte bine asa cum sunt", isi raspunde Anca, libera si deloc disponibila. Intr-adevar, pana la urma conteaza cum te simti, desi uneori si aceste simturi te pot insela...

Alina este implicata intr-o relatie de cinci ani, insa in ultima perioada se simte singura. "Practic nu sunt singura, dar ma simt ingrozitor de singura. Eu si iubitul meu nu mai facem sex de aproape un an si asta ma deranjeaza enorm, pentru ca imi spune ca ma iubeste si... parca este in van. Eu caut satisfacerea nevoilor carnale in alte parti, dar tot la el ma intorc. De ce? Pentru ca suntem impreuna de cinci ani si nu ma pot desparti de el si nu pot sta nici singura", este justificarea Alinei.

A fi libera sau a fi cuplata?


Aceasta este intrebarea. Oare daca te implici intr-o relatie nu mai ai timpul tau liber, nu mai ai partea de pat, dar pana la urma ce e atat de rau sa imparti totul la doi? Poate chestiunile materiale vor cantari mai mult, dar gandeste-te cum e sa imparti fericirea, tristetea, realizarile, visele si bucata de paine cu o persoana care te iubeste si pe care o iubesti... Intr-o relatie, ca si in viata de celibatara, exista avantaje si dezavantaje, important este cum le gestionezi, cum te ajuta ele sa te simti senzational. "Nu ma simt niciodata singura atunci cand sunt impreuna cu iubitul meu. De ce alt avantaj as mai avea nevoie?", se intreaba, retoric, Maria.

Multe femei se simt singure intr-o relatie, cand stau langa o persoana absenta si departe de sentimentul de iubire... Si mai multe femei isi dau intalniri cu barbati, dar se simt ingrozitor de singure. Citeam un studiu (daca mai era nevoie de o cercetare stiintifica pe aceasta tema) din care aflam ca relatiile amoroase si dragostea fac bine oricarei fiinte umane. De ce? Pentru ca iubirea intareste sistemul imunitar si imbunatateste functia cardiovasculara. Chiar si discutiile face to face ne fac bine, pentru ca aceasta actiune stimuleaza procesul chimic de producere a oxitocinei.

Pe Facebook, si prietenele Eva.ro si-au exprimat parerea. Claudia spune: "Cel mai frumos lucru in viata e sa iubesti si sa fii iubit si fericit!!! Familia si prietenii sunt cei care iti implinesc viata! Fara discutii... cu cineva langa tine, care te pretuieste".

"Cea de celibatara este cea mai frumoasa viata. Asta, la varsta mea. Nu merita sa te complici cu 'iubitelu''.(...) Nu trebuie sa ne inchidem viata cu o singura persoana, cu toate ca o iubesti, dar orice inceput are si un sfarsit si nimic nu e vesnic", este de parere Anne Marie.

Adriana raspunde cu un citat din Henri-Frederic Amiel: "A trai pentru tine este odios si plicticos. Viata intemeiata pe fericire personala oboseste si alunga speranta".

Viata de celibatara sau de cuplu, alegerea iti apartine, pentru ca tu stii cel mai bine ce te face fericita si implinita.