De ce insala barbatii?

A devenit o regula ca barbatii casatoriti sau implicati intr-o relatie serioasa sa insele, chiar si cei mai fericiti de legatura lor amoroasa. De ce? Pentru ca percep inselatul ca fiind in afara ideii de relatii. Pentru...

A devenit o regula ca barbatii casatoriti sau implicati intr-o relatie serioasa sa insele, chiar si cei mai fericiti de legatura lor amoroasa. De ce? Pentru ca percep inselatul ca fiind in afara ideii de relatii. Pentru barbati, actiunea de a insela este perceputa ca o distractie sau reprezinta implinirea unei dorinte, fara a lua la pachet constrangerile si responsabilitatile unui mariaj.    

Chiar daca un barbat isi iubeste sotia si nu are niciun gand sa o paraseasca, in mod sigur va avea relatii sexuale in afara casniciei. Foarte rar, barbatii casatoriti isi parasesc sotiile pentru o "iubita" deoarece sotia ii ofera multe alte lucruri suplimentare, cum ar fi o familie si siguranta.

Tentatia de a insela apare deoarece, acasa, barbatul se simte ca intr-o inchisoare, neapreciat sau usor desconsiderat. Intr-un mariaj/relatie, multi barbati sunt tratati ca partenerii care ofera femeilor siguranta materiala (bani, masina, acoperis deasupra capului).

Chiar daca in relatia oficiala lucrurile nu sunt roz, barbatul nu-si pierde nevoia sexuala, ci o canalizeaza in alte activitati, cum ar fi statul peste program la job, discutiile pe net, filmele porno (cu potential de nocivitate) sau apelarea la serviciile unei profesioniste sau ale unei amante, care poate fi chiar prietena cea mai buna a sotiei. De cele mai multe ori, dorinta sexuala nu are scrupule.
 
Amanta nu inlocuieste sotia, ci doar implineste nevoile pe care nu le satisface barbatului. Acesta doreste ca sexul sa nu fie in legatura cu sarcinile gospodaresti sau cu alte sarcini pe care sotia le are de indeplinit. Nu este vorba despre acea relatie specifica dintr-o relatie stabila/mariaj, in care cuvintele rautacioase ale unuia ar strica buna dispozitie si, implicit, relatia sexuala. Stim bine ca o discutie in contradictoriu poate schimba dispozitia partenerei pentru cateva zile...

Traim intr-o societate in care oamenii nu mai sunt dispusi sa incerce sa-si rezolve problemele relationale din cuplu, indiferent daca sunt sau nu casatoriti. Le este mult mai usor sa critice, sa se enerveze si sa gaseasca scuze confortabile pentru a-si parasi partenerul.

Usurinta a insela poate veni dintr-o stima de sine scazuta, un nivel scazut de auto-apreciere, o problema emotionala, lipsa unei constiinte (va putea minti intotdeauna uitandu-se in ochii partenerului ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic) sau dintr-o lipsa de respect fata de celalalt.