Zero zahăr, zero şanse să slăbeşti: Cum te îngraşă sucurile dietetice

Poate un suc fără zahăr să aibă acelaşi efect ca unul obişnuit? Cercetătorii americani susţin că, deşi nu conţin zahăr, acest tip de băuturi răcoritoare pot avea efectul advers, contribuind la acumularea kilogramelor. Ei pun acest fenome pe seama unei reacţii chimice care se produce în creier atunci când zaharina ajunge în sânge.

Poate un suc fără zahăr să aibă acelaşi efect ca unul obişnuit? Cercetătorii americani susţin că, deşi nu conţin zahăr, aceste băuturi răcoritoare pot avea efectul advers, contribuind la acumularea kilogramelor. Ei pun acest fenome pe seama unei reacţii chimice care se produce în creier atunci când zaharina ajunge în sânge.

Cercetătorii din San Diego au făcut mai multe teste cu voluntari care au băut sucuri light şi cu un grup separat, care a consumat băuturi acidulate normale. Savanţii spun că, la un anumit nivel, creierul poate face distincţia între caloriile fără zahăr şi cele furnizate de zahărul obişnuit.

Testele au arătat însă că la persoanele care beau un suc dietetic pe zi creierul devine confuz şi nu mai face diferenţa între calorii. În acest caz, creierul nu mai poate calcula bine aportul de calorii şi energia consumată, astfel că dă "erori" şi transmite semnale false de foame, declanşând profta de mâncare, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

"Ideea potrivit căreia ar putea fi diferenţe fundamentale în felul în care oamenii răspund la gustul dulce, pe baza experienţei în consumul de sucuri light, nu a primit prea multă atenţie până acum", a declarat Susan Swithers, de la Purdue University, din West Lafayette, statul Indiana, a explicat pentru site-ul ScienceNews.org.

Testele care au descoperit aceste "aberaţii" în anumite zone ale creierului au fost realizate de Erin Green şi Claire Murphy, de la Universitatea din California, San Diego.



24 de adulţi sănătoşi au primit doze mici de apă cu zaharină şi cu zahăr. Jumătate din participanţi erau consumatori frecvenţi de sucuri light, iar jumătate beau foarte de des astfel de produse. Ambele grupuri au relatat că le-a plăcut gustul. Rezultatele scanărilor au arătat însă că pe măsură ce consumatorii de sucuri light beau apa cu zaharină se diminua activitatea dintr-o zonă cerebrală care controlează pofta de mâncare. Cercetătorii cred că acest lucru are legătură cu un risc ridicat de obezitate, notează jurnaliştii de la Daily Mail.

Dealtfel, reacţiile cititorilor ziarului confirmă, într-o mare măsură, concluzia studiului.
Mulţi spun că atunci când au băut sucuri dietetice pe o perioadă mai mare de timp au simţit senzaţia de foame şi, mai precis, au avut poftă să mănânce ceva sărat. Alţii confirmă că s-au îngrăşat în perioada în care beau sucuri light.

"În mod normal, creierul foloseşte o relaţie bine deprinsă între gustul dulce şi aportul de calorii, pentru a regla necesarul de hrană, dar când un aliment dulce oferă un plus de calorii, creierul nu ştie la ce să se aştepte", a explicat Susan Swithers, de la Purdue University.

Rezultatele studiului, spun cercetătorii, demonstrează că organismul este păcălit de băuturile cu zaharină, întrucât nu resimte un aport de calorii şi transmite senzaţia de foame, provocând, în timp, acumularea kilogramelor nedorite.
 

21 Iunie 2012