Postul Crăciunului: 13 alimente pe care să le consumi ca să nu-ţi distrugi sănătatea

Fasolea boabe ar trebui să fie primul ingredient din lista de cumpărături, deoarece oferă saţietate şi nutrienţi esenţiali.

Postul Crăciunului poate să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Însă, trebuie să cunoşti câteva reguli esenţiale despre alimentele pe care te poţi baza în această perioadă.

Produsele semipreparate de post din comerţ conţin adesea aditivi cu efecte negative asupra sănătăţii, dar şi o cantitate exagerat de mare de sare. Pentru a suplini proteinele din carne, lactate şi ouă există numeroase surse vegetale care pot să asigure necesarul zilnic de nutrienţi esenţiali.

De asemenea, este de preferat să preparari într-un mod cât mai simplu alimente sănătoase, cum ar fi fasolea boabe, lintea, năutul sau mazărea.


Alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu când ţii post

 
Pentru ca organismul să beneficieze de vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre, grăsimi bune şi proteine de calitate este esenţial să ai o alimentaţie diversificată pe perioada postului. Baza reţetelor tale o vor constitui legumele şi verdeţurile la care se adaugă ingrediente la fel de valoroase pentru cantitatea lor bogată în proteine.
 
1.
Fasolea boabe
2. Năutul
3. Mazărea
4. Lintea
5. Verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6.Legumele crucifere (conopidă, varza) şi orice alte legume care sunt pe placul tău
7.Nucile şi seminţele neprăjite (de in, susan, floarea-soarelui, nuci româneşti)
8.Orezul integral (brun)
9.Ovăzul
10.Hrişca
11.Porumbul
12.Fructele proaspete
13.Avocado şi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece.


Alimente pe care să le ocoleşti


  • pateul vegetal
  • mezelurile vegetale
  • chiftelele prăjite din soia
  • cartofii prăjiţi
  • covrigii sau diversele combinaţii de făinoase (sticksuri, covrigei, inelele de pâine prăjită cu diverse arome)
  • pâinea albă consumată în exces
  • cartofii consumaţi în cantitate mare.

Aceste alimente nu constituie o opţiune tocmai bună pentru o perioadă lungă de timp, deoarece organismul nu va avea zilnic nutrienţii necesari pentru a funcţiona la capacitate maximă. În plus, optând pentru alimentele de post gata preparate pe care le găseşti în comerţ vei cheltui mai mulţi bani decât atunci când alegi să găteşti preparate simple acasă.