Pestele - aliatul sanatatii

Pestele este considerat de specialisti un element indispensabil in alimentatia corecta si sanatoasa. Datorita continutului de aminoacizi si pentru ca se digera usor, carnea de peste este adesea recomandata in detrimentul altor tipuri de carne mai ales pentru persoanele care au probleme cu greutatea, pentru batrani sau copii.
Ce contine?

Pestele este un produs cu o valoarea nutritionala foarte buna. Compozitia sa chimica variaza in functie de specie si conditiile de viata. In linii generale, este compus din:

  • Apa 60-80%;
  • Proteine 15-23%;
  • Grasimi 0.5-20%.

Proteinele din peste au valoare biologica mare si sunt bogate mai ales in metionina si lisina. Grasimile din peste se caracterizeaza mai ales prin prezenta unei cantitai mari de acizi grasi polinesaturati din seria Omega 3.

In general, pestele are un continut scazut de colesterol (50-70 mg / 100 g), spre deosebire de crustacei care au niveluri ceva mai ridicate: 95-180 mg / 100 g.

In functie de continutul de lipide se disting trei categorii:

  • Peste slab - contine de la 0.3 la 1 g de lipide: pestele teleostean, merluciu.
    Poti manca atat cat doresti;
  • Peste semi-gras - contine intre 2 si 10 g lipide: hering, pastrav, chefal, barbun. Se poate manca o data, de doua ori pe saptamana;
  • Peste gras - contine intre 10 si 15 g lipide: tipar, anghila, scrumbie, sardina, ton, somon. Se poate manca o data pe saptamana in cantitate rezonabila (100 - 150 g).

Molustele si crustaceii contin intre 0.5 si 5 g lipide: creveti, stridii, scoici, raci.


Beneficii pentru sanatate

Potrivit dr. Minodora Tapurica, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, "datorita prezentei acizilor grasi polinesaturati n-8, pestele scade trigliceridele pacientilor cu hipertrigliceridemie si creste imunitatea".

Alte beneficii:

  • reduce colesterolul;
  • favorizeaza scaderea tensiunii arteriale;
  • protejeaza pielea impotriva imbatranirii precoce;
  • ajuta glanda tiroida sa functioneze normal.

Un studiu facut pe pacienti care au suferit un infarct a demonstrat ca administrarea cu regularitate a uleiului de peste reduce semnificativ riscul unor noi probleme cardiovasculare.
Omega 3 actioneaza asupra membranelor neuronale favorizand dezvoltarea cerebrala normala la copii si reducand riscul instalarii depresiei.

Dr. Tapurica recomanda consumul de peste oceanic deoarece este cel mai bogat in Omega 3. Pestele cu carnea mai rosiatica este ma bogat in calciu, iod si fier. In toate speciile se gaseste in cantitate insemnata fosfor (de exemplu, 100 g ton contin 300 mg fosfor), dar si vitamine din grupul B, vitamina D - esentiala pentru asimilarea calciului in organism, vitamina A - necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor.

"Practic pestele nu are contraindicatii", ne spune dr. Minodora Tapurica. Singurele precautii se refera la tipurile de peste care traiesc in ape poluate si care pot contine mercur, de exemplu rechinul.
Categoriile de persoane care trebuie sa evite aceste specii sunt femeile insarcinate, femeile care alpteaza si copiii.


Mod de preparare

Dr. Miodora Tapurica recomanda prepararea pestelui la gratar, in niciun caz sa nu fie prajit. "De preferat a se consuma proaspat, fara a fi congelat. Daca a fost congelat, se gateste fara a se decongela. Nu se recongeleaza!", adauga specialistul.

Anumite metode de conservare ii pot modifica proprietatile, de aceea nu se recomanda consumul de peste afumat sau la conserva, cea mai sigura varianta ramanand pestele proaspat. Pentru ca este un aliment care se altereaza foarte repede, trebuie consumat, de preferat in 24 de ore dupa ce a fost cumparat.

Gatit la cuptor, cu diverse condimente (cimbru, rozmarin, usturoi, ulei de masline) si asezonat cu legume sau orez, poate constitui o masa usoara si delicioasa, in care ii sunt pastrate toate proprietatile nutritive.


Specialistul recomanda consumul de peste de 2 - 3 ore pe saptamana. Pentru persoanele care sufera de diverse afectiuni (obezitate, diabet) cantitatea creste sau scade, la recomandarea medicului.