Dr. Menci: Top 10 alimente bogate în vitamina C

Vitamina C este o o vitamină solubilă în apă care se distruge uşor prin oxidare sau încălzire. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susţine că este necesară pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinţi, ligamente, tendoane, cartilagii şi ne dezvăluie cele mai bogate surse de vitamina C.

Vitamina C este o o vitamină solubilă în apă care se distruge uşor prin oxidare sau încălzire. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susţine că este necesară pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinţi, ligamente, tendoane, cartilagii şi ne dezvăluie cele mai bogate surse de vitamina C.

 

Vitamina C este un puternic antioxidant, cooperând cu vitaminele A şi E în apărarea împotriva radicalilor liberi şi a stresului oxidativ.
 

 

Care sunt beneficiile vitaminei C?

 

- are efecte anticancerigene prin prevenirea transformării nitraţilor şi nitriţilor din alimente în substanţe cancerigene;
- îmbunătăţeşte funcţiile sistemului imunitar;
- creşte concentraţia anticorpilor în sânge şi a interferonului antiviral.

 

 

Cele mai bogate alimente în vitamina C

 

1. Acerola

Este denumită şi vişină de Barbados, iar fructele sale sunt o sursă preţioasă de vitamina C.

 

2. Măceşele

Fructele roşii ale măceşului sunt indicate mai ales în sezonul rece, aducând un aport însemnat de vitamina C care apără organismul de răceli şi întăresc imunitatea. Acestea sunt "campioane" la vitamina C şi conţin licopen, o substanţă care previne oxidarea celulelor.

 

3. Cătina

Fructul de cătină conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.

 

4. Ardeii iuţi

În 100 g de ardei iute se găsesc în medie între 80 şi 300 mg de vitamina C.

 

5. Coacăzele negre

Coacăzele negre sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, cu o concentraţie de patru ori mai mare decât cea din portocale.

 

6. Urzica

Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului prin conţinutul de vitamina C, A, B12, E şi K. 

 

7. Pătrunjelul

Conţine mult betacaroten, vitaminele K şi B12, calciu, fier, fosfor şi de 4 ori mai multă vitamină C decât citricele.

 

8. Roşii în ulei

Una dintre cele mai importante surse de vitamină A şi vitamină C, acid folic, calciu, potasiu.

 

9. Kiwi

Fructele kiwi sunt mai bogate în vitamina C decât portocalele. De asemenea, acesta mai conţine toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. 

 

10. Varza de Bruxelles

Conţinutul ridicat de vitamina C contribuie la întărirea rezistenţei naturale, deci la prevenirea bolilor.