Dieta perfecta e personalizata

Tu si prietena ta tineti acelasi regim de slabit. Ea slabeste, tu nu. De vina ar putea fi micronutrientii, adica totalitatea vitaminelor si mineralelor fara de care organismul nu poate functiona normal.

Tu si prietena ta tineti acelasi regim de slabit. Ea slabeste, tu nu. De vina ar putea fi micronutrientii, adica totalitatea vitaminelor si mineralelor fara de care organismul nu poate functiona normal. Dezechilibrul micronutrientilor in organism este factorul care te poate impedica sa slabesti, chiar daca respecti o dieta echilibrata.

Conform Institutului European de Alimentatie si Micronutritie (IEAM), exista diete personalizate, care se adapteaza fiecarui tip de dezechilibru in parte. Iar dezechilibrele sunt recunoscute prin simptome.

 

Ti-ai pierdut simtul umorului?

 
Esti iritabila, vesnic ingrijorata, te concentrezi greu? Esti obosita, desi dormi suficient? Dulciurile reprezinta un fel de mic "refugiu" si un moment de liniste? Esti victima efectului yo-yo, slabesti si te ingrasi la loc? Simti nevoia de "ceva dulce", chiar daca nu-ti este foame?

Daca te recunosti in acest profil, problema poate fi legata de un dezechilibru al serotoninei, supranumita si "hormonul umorului", care joaca un rol important in reglarea apetitului si al dispozitiei. Un dezechilibru de serotonina da o adevarata dependenta de dulce, induce iritabilitate, lipsa de rezistenta la stres, momente de panica si angoasa.

Solutiile recomandate de specialistii IEAM: Adapteaza la regimul tau alimentar, la dieta sau la stilul tau de viata, urmatoarele sfaturi:

- mananca dimineata proteine, ca sa ai un start bun; recomandate sunt cele de origine animala – oua, branza sau carne slaba;
- muta ora cinei ceva mai tarziu in seara, ca un compromis al necesarului crescut de serotonina de care ai nevoie; alege o cina usoara si include si putina ciocolata neagra;
- combina fructele cu "ceva bun" – un baton de cereale cu glazura de ciocolata sau o inghetata.
Fereste-te de regimuri de slabire drastice si foarte restrictive care vor stimula efectul yo-yo. Alege diete lejere, de lunga durata. Inlocuieste nevoia de dulce cu proteine bogate in precursori de serotonina: le gasesti in fasole, mazare, banane, lactate nefermentate, nuci. In momentul in care dezechilibrele se regleaza, vei slabi mai usor, iti vor reveni buna dispozite si cheful de viata.
 

Probleme cu zaharul

 
Cand renunti la miscare, fie si pentru putin timp, te ingrasi? Depozitele de grasime se "asaza" mai ales pe abdomen si fund? Ai rude care sufera de diabet?
Corespunzi acestui profil? Daca da, afla ca poate fi vorba despre un dezechilibru metabolic legat de insulina si in procesul de metabolizare a zaharului.

Insulina este hormonul implicat direct in metabolismul zaharului, este responsabila de stocarea rezervelor si de mobilizarea acestora in "circulatie". Locul preferat unde face insulina depozite este abdomenul, fundul, coapsele si antebratul, iar depozitele de pe burta sunt cel mai greu de eliminat.
Solutiile recomandate de specialistii IEAM: Primul sfat ar fi acela de a gasi timp pentu putina miscare, in fiecare zi. Miscarea este un factor care creste natural secretia de insulina si ajuta la tinerea sub control a problemelor.