Sase motive pentru care nu facem miscare

Cel mai des intalnit si enervant scenariu din viata de zi cu zi este acela in care tu ajungi acasa, epuizata dupa multe ore de stat la birou, dupa deadline-uri, sedinte, trafic si stres...

Cel mai des intalnit si enervant scenariu din viata de zi cu zi este acela in care tu ajungi acasa, epuizata dupa multe ore de stat la birou, dupa deadline-uri, sedinte, trafic si stres. Aici, te asteapta alte probleme sau responsabilitati, care ajung sa-ti consume aproape tot timpul liber. In aceste conditii, ritualul tau de ingrijire, in care sunt incluse si exercitiile fizice, ar putea avea de suferit.

De cele mai multe ori, daca iti ramane ceva timp doar pentru tine, probabil ca alegi sa stai in fata televizorului, cu un bol de popcorn in brate, rontaind pana se termina programul de divertisment pe care-l urmaresti; sau pierzi timpul pe calculator, "chat-uind" cu prietenele pana decizi ca e timpul sa "dai stingerea". De exercitii fizice nici nu mai poate fi vorba - se gaseste mai mereu cate un motiv "bine intemeiat", care sa te impiedice sa faci miscare.

Daca lenevesti in fata televizorului, poti avea impresia ca iti petreci timpul liber intr-un mod convenabil, care iti permite sa te eliberezi pentru cateva momente de grijile zilnice si sa te relaxezi, insa vei constata ca pe masura ce trece timpul organismul tau va resimti acut oboseala si nu vei fi deloc castigata pe termen lung.

Nu degeaba specialistii in domeniul medical si-au petrecut ani buni de studiu incercand sa evidentieze beneficiile "ascunse" ale miscarii. La prima vedere, percepem doar efortul pe care il facem in sala de fitness sau practicand un sport. Stim ca vom consuma o cantitate mai mare de energie decat in mod obisnuit, ca poate ne va fi greu sa executam un exercitiu corect, ca va trebui sa fim hotarate si sa nu renuntam usor, ca ne vor durea incheieturile in primele sedinte si asa mai departe.

Niciun motiv nu este insa suficient de puternic pentru a nu face miscare, un obicei care iti ofera atat de multe: un sistem imunitar puternic, o silueta armonioasa, relaxare si energie.

Iata cateva dintre cele mai frecvente motive pe care le gasim  pentru a nu face miscare si modul in care sportul le combate:

Lipsa de timp

Este, desigur, motivul cel mai frecvent invocat pentru a sta departe de sala sau parc. Pentru multe dintre noi este si real. Potrivit site-ului Exercise.about.com, majoritatea sedentarilor au, in medie, acelasi volum de timp liber precum cei care practica exercitii fizice regulat. Pana la urma, fiecare dintre noi are responsabilitati sau probleme de rezolvat. Diferenta consta in modul in care alegem sa ne petrecem timpul liber si in importanta pe care o acordam miscarii.

Nu ai la dispozitie zilnic 30 de minute inchegate pentru a face exercitii? Nicio problema. Acelasi site te sfatuieste sa "spargi" jumatatea de ora in reprize scurte de exercitii a cate 10 sau 15 minute zilnic.

In plus, incearca sa faci miscare cu fiecare ocazie care ti se ofera.

La birou, renunta la lift si urca pe scari in pas alergator; la piata, renunta la masina si cara bagajele cu voinicie pana acasa (cine are nevoie de gantere?), iar dimineata trezeste-te cu cateva minute mai devreme pentru a parcurge drumul pana la birou (sau o parte din el) pe jos. Vointa sa ai, pentru ca solutii exista.

Lipsa de... chef

Devenit un adevarat sindrom in randul sedentarilor, lipsa de motivatie pentru exercitiile fizice poate sa te detemine, intr-adevar, sa alegi o alta ocupatie, mult mai comoda, decat aceea de a a face miscare. In acelasi timp, tot lipsa de motivatie este responsabila pentru multe probleme cu care ne confruntam, din cauza renuntarii la exercitiile fizice si a adoptarii unei alimentatii nesanatoase (probleme precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau diabetul).

Este firesc sa nu iti placa anumite sporturi sau sa nu ai intotdeauna dispozitia necesara pentru a ridica "muntii din loc" la sala sau a inconjura parcul la jogging, insa a refuza din start orice tip de activitate fizica ar trebui sa aiba o motivatie mult mai serioasa decat faptul ca nu ai "chef".

Secretul consta in a identifica exact acele tipuri de activitati fizice care ti-ar face placere, in functie de personalitatea ta. Daca esti o fire sociabila, probabil ca ti-ar placea sa te alaturi unui curs de aerobic sau de dans, iar daca nu suporti sa faci miscare "intre patru pereti", poti incerca orice sport in aer liber: de la jogging, pana la alpinism.