Inotul - sportul pentru trup si suflet

In aceasta vara, inotul devine sport national pentru toti, iar pentru ca este mai mult decat un exercitiu, fiind considerat o terapie pentru trup si suflet, acest gen de exercitiu...

A venit vara si este clar ca inotul devine sport national. Pacat insa ca multe dintre noi ne "permitem" sa apelam la acest gen de miscare doar in timpul vacantei, ignorand, de cele mai multe ori, beneficiile pe care ni le poate aduce: ajuta la remodelarea corpul, dar si la mentinerea unei stari extraordinare de sanatate.

Inotul ar trebui practicat cu regularitate, in toate anotimpurile, deoarece stimuleaza circulatia sangelui, dezvolta musculatura, accelereaza vindecarea mai multor boli, precum dizabilitati fizice, astm, hernie de disc, fortifica articulatiile, creste imunitatea, rezistenta cardiaca si pulmonara, mentine presiunea arteriala normala, te elibereaza de stres si elimina starile depresive si de anxietate.

Considerat un sport terapeutic, inotul te ajuta sa arzi caloriile in plus (pana la 900 de calorii intr-o ora de inot) si celulita, sa ai o silueta de invidiat (iti tonifica muschii pectorali si fesieri, coapsele si gambele), iar abdomentul tau poate deveni plat, asa cum iti doresti.

Inotul este singurul sport pe care copiii il pot practica de la cele mai fragede varste, doi, trei ani sau chiar mai devreme. Pentru ca le stimuleaza pofta de mancare si le ofera un somn odihnitor si foarte linistit, ii face mai rezistenti si le dezvolta flexibilitatea.

Practicarea inotului antreneaza, pe langa toate grupele de muschi, si inima, plamanii, imbunatateste circulatia sangelui oxigenat in corp, fiind considerat cel mai sanatos si relaxant sport. Astfel, vei reusit sa fii intr-o stare fizica si mentala foarte buna.

Daca esti insarcinata, inotul este ideal pentru tine. Iti garanteaza o sarcina usoara, fiind unul dintre cele mai sigure forme de exercitiu. Poti incepe inca de dimineata, pentru ca ajuta la disparitia senzatiei de greata si iti ofera multa energie pentru intreaga zi.
 
In caz ca in aceasta perioada reusesti sa stai in apa 30 de minute pe zi, te va ajuta enorm pentru mai tarziu. Dupa ce consulti un medic, poti continua exercitiile de inot pe tot parcursul sarcinii.

Dupa o zi istovitoare la job, poti merge la un bazin privat, pentru a inota cateva minute. In acest mod, vei scapa de stresul acumulat si oboseala de peste zi.

Trebuie sa stii ca, in apa, greutatea corpului se reduce cu 80%, iar exercitiile pe care le faci vor fi mai usor de executat. In caz ca esti mai plinuta, nu trebuie sa iti faci griji - te vei descurca minunat!      

O varianta a inotului este aqua-gym-ul, care consta in realizarea unor exercitii de gimnastica in apa, fiind o combinatie intre aerobic, hidromasaj, fitness si stretching. Acest tip de miscare iti solicita plamanii, inima, dar, spre deosebire de exercitiile realizate intr-o sala de aerobic, grupele musculare de pe fese, coapse si abdomen depun un efort aparent mai mic.

Aqua-gym poate practica oricine doreste sa scape de kilogramele in pus si sa se elibereze de stres.

In caz ca te-ai hotarat sa te apuci de inot trebuie sa iei in considerare cateva sfaturi:

  • Inainte de a intra in bazin, antreneaza-ti muschii pentru aceasta activitate, iar dupa sedinta de inot, apeleaza la cateva exercitii de relaxare a masei musculare.
  • Poti inota oricat doresti, dar daca frecventezi bazinul de 2-3 ori pe saptamana este mai mult decat suficient.
  • Incearca sa alternezi zilele de inot cu una de pauza.
  • Inoata intr-un ritm constant, mai ales in primele zile.
 

Ce accesorii iti trebuie pentru inot?


Inotul nu este deloc un sport costisitor, ai nevoie decat de un costum de baie, casca, ochelari de protectie, dopuri pentru urechi si, daca simti nevoia, foloseste si o pereche de labe si un tub de respiratie subacvatica.

Ochelarii trebuie sa fie foarte flexibili, de preferinta din silicon, cu protectie UV, cu lentile de sticla rezistenta la socuri si tratate impotriva aburirii.

Adrese utile:


Daca doresti sa iti duci prichindelul la inot, poti opta pentru Clubul Sportiv Aqua Team Bucuresti. Aici exista instructori si antrenori cu experienta in lucrul cu copiii. Cursurile de inot se tin la bazinul olimpic Lia Manoliu din strada Maior Coravu nr. 36-38, iar varsta minima pentru inscrierea la cursul de inot este de 5 ani.

Se organizeaza lectii de inot si la bazinul Clubului "La Club" din Sos. Nordului (Cartierul Francez), pentru copii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.

Bucharest Sport Club ofera cursuri de initiere, consolidare si perfectionare pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani. Cursurile au loc in strada Maior Coravu nr. 34-36, sector 2, Bucuresti.

Atlantis Fitness & Lifestyle ofera lectii de inot pentru tine, dar si pentru copilul tau. Adresa bazinului este Erou Iancu Nicolae nr. 12-26, Voluntari, judetul Ilfov.