Vrei sa slabesti? Stabileste-ti obiective realiste!

Drumul catre silueta mult visata este mai scurt decat te-ai astepta. La inceput de an ne gasim intr-un mare impas.

Drumul catre silueta mult visata este mai scurt decat te-ai astepta. La inceput de an ne gasim intr-un mare impas. Daca in ultimele zile ale anului trecut am uitat complet de lupta cu kilogramele si ne-am "imprietenit" cu dulciurile, mancarurile grase si sucul, iata ca a venit vremea sa dam socoteala. Cei mai mari dusmani ne sunt, fara doar si poate, cantarul si oglinda.

In disperare de cauza incearcam diete drastice - mancam o data pe zi si atunci aproape nimic - sau ne supunem unui program de exercitii fizice draconice. Nimic mai gresit. Lasand la o parte faptul ca acest stil de viata nu da rezultatul scontat, trebuie sa retinem ca astfel ne punem in pericol sanatatea.

Sa ne aducem aminte de filmele americane. Ce vedeam pe frigiderul fiecarui personaj din peliculele respective? Liste, programari, lucruri care ne faceau sa spunem ca americanii sunt prosti. Uite ca a venit vremea sa renuntam la aceste idei preconcepute si sa le urmam exemplul. Cei care au probleme cu greutatea sau care vor sa dea jos cele doua, trei kilograme "castigate" in timpul sarbatorilor de iarna, trebuie sa-si intocmeasca o lista cu obiective pe care sunt siguri ca le pot respecta.

Cu totii vrem sa aratam la fel ca Eva Herzigova, Naomi Campbell sau, mai aproape de noi, Nicoleta Luciu, insa de la "a vrea" pana la "a putea" este un drum destul de lung.

"Sa incepi anul nou cu un plan, chiar si in privinta dietei, este un lucru foarte bun, atata timp cat poti sa urmezi planul respectiv. Pentru a scapa de kilogramele in plus acumulate in perioada sarbatorilor, concentreaza-te mai mult pe obiceiurile alimentare decat pe ce arata cantarul. Pe masura ce noile obiceiuri sanatoase de nutritie le inlocuiesc pe cele vechi, greutatea se va corecta de la sine", a declarat Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in "Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc", derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

Primii pasi...


In prima faza trebuie sa uitam de curele de slabire inumane sau de programele de exercitii fizice draconice. Ne vom chinui pentru cateva zile, iar apoi vom renunta si ne va fi si mai greu sa ne apucam de o alta dieta.


In al doilea rand trebuie sa ne impunem sa luam micul dejun. Chiar daca suntem ocupati, chiar daca ne trezim tarziu, chiar daca plecam devreme de acasa, peste micul dejun nu se sare. Asa cum se stie deja, masa de dimineata este cea mai importanta si ne ajuta sa ne mentinem pe linia de plutire toata ziua. Sanatos si bogat in proteine, micul dejun trebuie sa devina a doua preocupare pentru tine, dupa igiena, din momentul in care te-ai dat jos din pat. Poti sa mananci branzeturi, iaurt cu fructe (de preferat, preparat in casa) sau shake-uri de fructe.

Un alt lucru important pe care trebuie sa-l faci este sa nu iei pranzul in graba si sa nu te opresti in primul fast-food si sa te aprovizionezi de acolo. Pachetul de acasa, chiar daca suna ceausist, este cel mai bun. Bine, poti merge si la restaurant daca timpul si bugetul iti permit, insa sunt convinsa ca nu o poti face prea des din diferite considerente. Si, pentru ca am adus in discutie pachetul pregatit de acasa, ar fi foarte bine sa iei la tine mancare gatita, astfel iti vei putea calcula si caloriile.
Daca, insa, nu ai conditii sa o incalzesti sau sa o depozitezi, nu strica nici un sandvis bogat sau o salata cu de toate.

In ceea ce priveste masa de seara, nu pot sa spun decat ca nu trebuie sa faci excese. Un bol de cereale cu lapte, un bol de supa de zarzavat sau de pui, un gratar cu salata, un cartof copt sau o salata de fructe diversificata te vor ajuta sa te odihnesti si te vor face sa te simti satula.

Pe langa discutiile evidente in legatura cu regimul alimentar, intra in discutie sportul. Atunci cand iti faci planul de bataie si-l treci pe biletelul despre care vorbeam la inceput, evita formularea "o sa fac mai mult sport" si alege-o pe cea care zice: "o sa alerg 30 de minute de trei ori pe saptamana".

De asemenea, nu trebuie sa-ti impui: "merg la sala". Mai bine, realizeaza-ti propriul program. Fie ca mergi o jumatate de ora pe jos in ritm alert, fie ca nu te urci in lift cand ajungi la birou si alegi scarile, fie ca te opresti cu trei statii inainte de casa si parcurgi distanta ramasa cu piciorul, fie ca-ti cumperi un aparat de gimnastica si-ti faci exercitiile in fata televizorului sau in balcon, cu siguranta ca te vei simti mai bine, pentru ca nu va fi un program impus.


De asemenea, atunci cand te hotarasti sa incepi o cura de slabire gandeste-te ca acesta este un stil de viata sanatos pe care o sa-l urmezi intotdeauna si, mai mult decat atat, nu declansa obsesia cantarului. Cantareste-te o data pe saptamana, in aceeasi zi si la aceeasi ora.

Spor la treaba. Astept rezultatele!