Vrei sa slabesti? Bea lapte la micul dejun!

Un pahar de lapte la micul dejun te ajuta sa scapi mai usor de kilograme. Cel putin asa rezulta dintr-o cercetare australiana publicata in American Journal of Clinical Nutrition in care se arata ca sansele de reusita ale unei diete cresc daca dimineata se consuma lapte in loc de suc de fructe.
Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori australieni pe 34 de adulti supraponderali. S-a observat ca un pahar de lapte degresat la masa de dimineata in locul sucului de fructe le da participantilor senzatia de satietate si ii ajuta sa ajunga la pranz mai putin infometati. Mai mult decat atat, in zilele in care la micul dejun li se dadea lapte, voluntarii consumau mai putine calorii la masa de pranz.


Concluziile cercetatorilor

Cercetatorii au lansat ipoteza conform careia proteinele din lapte reusesc sa satisfaca mai bine apetitul decat o face zaharul din sucul de fructe care "se arde" mult mai repede. Potrivit coordonatoarei studiului, Dr. Emma R. Dove, de la University of Western Australia, "persoanele care se afla la dieta nu mai consuma lapte si derivati ai acestuia pentru a reduce numarul de calorii. Contrar acestui lucru, laptele si produsele lactate degresate pot favorizeaza procesul de slabire, intrucat tin apetitul sub control. Astfel, in dieta trebuie evitate bauturile si alimentele bogate in zahar".

Potrivit acestui studiu, cei care beau lapte la micul dejun consuma cu 8.5% mai putine calorii la masa de pranz, fata de cei care beau suc de fructe de dimineata.
Alte studii au demonstrat deja ca proteinele reusesc sa tina pofta de mancare sub control mai bine decat carbohidratii.


Parerea specialistului: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, este de acord cu introducerea acestui aliment in dieta, intrucat un regim de slabit lipsit de grasime este periculos pentru sanatatea individului. Evident, consumul trebuie sa fie unul moderat, nu mai mult de 3 pahare pe saptamana (un pahar trebuie sa aiba intre 100 si 200 ml). De asemenea, in dieta laptele nu trebuie combinat cu anumite tipuri de cereale din comert deoarece acestea contin foarte mult zahar si nu vor favoriza deloc procesul de slabire.  


Alte beneficii ale laptelui

"Pe langa proteinele de calitate, carbohidrati si grasimi, laptele este o sursa importanta de vitamine - A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic si minerale - calciu, magneziu, fosfor si zinc", ne spune prof. dr. Mencinicopschi.

Consumul de lapte este recomandat deoarece:

  • reechilibreaza aportul de proteine din organism;
  • contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic in organism;
  • consumat in cantitate moderata, favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului;
  • se recomanda femeilor insarcinate deoarece furnizeaza un aport nutritional optim atat pentru aceasta cat si pentru copil;
  • la femeile aflate la menopauza, compenseaza pierderile de calciu si previne demineralizarea osoasa;
  • datorita proteinelor de calitate pe care le contine, laptele reprezinta o sursa importanta de aminoacizi esentiali.


Ce lapte este indicat: crud, pasteurizat, UHT sau bio?

In ceea ce priveste laptele crud, s-ar putea presupune ca acesta este cel mai indicat deoarece nu a suferit niciun proces de sterilizare si astfel se pastreaza toate proprietatile nutritive.
Totusi, potrivit specialistului, laptele crud nu prezinta nicun fel de siguranta pentru consumator. "Nu putem sti cu certitudine in ce conditii de igiena a fost colectat acel lapte. El poate intra in contact cu diverse bacterii care se gasesc atat in mediul inconjurator cat si pe pielea animalelor si astfel, el devine periculos pentru sanatate", precizeaza specialistul.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi inclina balanta mai degraba in favoarea laptelui UHT, decat a celui pasteurizat simplu, cu conditia sa fie un UHT de calitate. Acesta se obtine prin expunerea, timp de 3-4 secunde, la 135-140 de grade Celsius. In acest mod sunt eliminate toate microorganismele care pot pune sanatatea in pericol. "Categoric cel mai recomandat lapte este cel bio. Dar la noi, din pacate, pretul acestuia este foarte mare si foarte putini isi permit un astfel de produs", adauga prof. dr. Mencinicopschi.


Laptele in exces dauneaza sanatatii!

In ciuda beneficiilor aduse organismului, daca nu este consumat cu masura, laptele poate fi daunator. "Nu este indicat consumul zilnic de lapte. O persoana adulta, sanatoasa, nu trebuie sa consume mai mult de 3 pahare de lapte pe saptamana.
Daca se depaseste aceasta cantitate, exista riscul de a scoate calciul din oase"
, avertizeaza specialistul. "De asemenea, s-a constatat ca mai mult de trei pahare de lapte pe saptamana creste prevalenta cancerului de san si de prostata", mai spune nutritionistul.

In ceea ce priveste optiunea pentru laptele degresat sau nedegresat, "aceasta este mai degraba o strategie comerciala. Copiii de pilda, nu trebuie sa consume lapte degresat", ne mai spune specialistul. "Chiar si o persoana obeza poate sa bea trei pahare de lapte nedegresat pe saptamana, fara sa-i fie teama ca acest aliment o va ingrasa. Singurul lucru de care trebuie sa se tina seama este acela ca laptele nu trebuie combinat cu alte proteine de origine animala, intrucat contine cazeina, o proteina greu digerabila", adauga prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.  


Laptele: contraindicatii

Anumite categorii de persoane nu pot consuma lapte:

  • persoanele care au intoleranta la lactoza;
  • cei care sufera de galactozemie (intoleranta la galactoza);
  • cei care au alergie la proteinele din lapte.

"De asemenea, laptele nu este indicat persoanelor care sufera de cancer.
In cazul acestora este recomandat consumul de iaurt"
, precizeaza specialistul.