Detoxifiere de zahăr: cele mai bune trucuri oferite de un nutriționist

Știi că ai cam exagerat cu dulciurile în ultima vreme și ai vrea să scapi de pofta constantă care îți dă târcoale? Află care sunt soluțiile nutriționiștilor ca să faci o detoxifiere de zahăr!

Cred că ai constatat deja că regula este una destul de simplă, însă foarte dificil de urmat. Practic, cu cât consumi mai des zahăr, cu atât poftești mai mult la el! Astfel că este un cerc vicios din care îți este foarte greu să ieși dacă nu ai o voință de fier.
Dacă vrei să faci o detoxifiere de zahăr, există câteva trucuri pe care nutriționiștii le recomandă, însă trebuie să te pregătești pentru că nu va fi deloc ușor dacă ești mare consumatoare de dulciuri. Primele zile sunt mai dificile, însă 


Detoxifiere de zahăr: cele mai bune trucuri oferite de un nutriționist

Elimină din dietă alimentele procesate

Ca să scapi de pofta de zahăr trebuie să elimini din dietă alimentele procesate și dulciurile din comerț. Soluția este una radicală, deoarece doar în acest fel vei reuși să scapi de această dependență. ”Nu mai consuma zahăr. Cu cât mănânci mai puțin, cu atât vei reduce pofta de dulciuri”, explică Elissa Goodman, un nutriționist citat de byrdie.co.uk 

Dacă vei înlocui alimentele procesate cu cele integrale, proaspete și cu valoare nutrițională ridicată vei constata că în decurs de câteva 4-5 zile se va diminua și pofta de dulce. Astfel că dacă vrei să faci o detoxifiere de zahăr trebuie să tai de pe listă toate alimentele procesate și să reziști eroic 5 zile ca să scapi de această dependență.

Este foarte important să iei probiotice de calitate

Nutriționistul recomandă administrarea probioticelor care conțin bacterii vii.
 
”Există anumite bacterii care se hrănesc cu zahăr și cauzează dezechilibre puternice la nivelul sistemului digestiv. Dacă reduci numărul acestor bacterii dăunătoare cu ajutorul consumului de probiotice vei reuși să reduci semnificativ pofta de zahăr și să scapi de această dependență”, explică nutriționistul. 

Este foarte important să iei suplimente cu glutamină

Acesta este un aminoacid foarte important pentru corp și te poate ajuta să scapi de poftele puternice de zahăr, susține specialistul.
 
”Pofta de zahăr poate să fie extrem de puternic la unele persoane, însă poate să fie semnificativ redusă cu ajutorul suplimentelor cu glutamină. L-glutamina este un aminoacid cu multiple funcții în corp, fiind benefic în special pentru sănătatea intestinelor. Atunci când glicemia scade, acest aminoacid poate să fie cu ușurință convertit în glucoză. Și tocmai acest lucru ajută la eliminarea poftelor de zahăr”, explică nutriționistul. 

Mănâncă alimente acre

Dacă ai poftă de ceva dulce, consumă alimente care sunt acre și amărui, este îndemnul nutriționistului. Aceste alimente, cum ar fi andivele, varza kale, grepfrutul, lămâile au proprietatea de a contracara pofta de dulce. De asemenea, bea în fiecare zi apă plată cu zeamă de lămâie.

Mănâncă alimente fermentate

Alimentele fermentate conțin bacterii bune care reglează digestia și alungă pofta de dulce. Consumă cât mai des chefir, varză murată, Kombucha, kimchi ca să împiedici formarea bacteriilor rele în intestin și să poftești mai rar la dulciuri. 

Folosește stevia rebaudiana în loc de zahăr

Acest îndulcitor natural nu conține deloc calorii și este substitutul perfect pentru zahăr, susține nutriționistul.
 
”Stevia dă gust dulce, însă fără să determine fluctuații ale glicemiei. Dacă simți că ai poftă de ceva dulce, optează pentru un pahar cu lapte de migdale încălzit și amestecat cu câteva picături de stevia și scorțișoară”, recomandă Elissa Goodman.

Asigură-te că dormi suficient

Somnul este foarte important pentru sănătatea noastră. De asemenea, numeroase studii au arătat că somnolența accentuată din timpul zilei ne afectează în mod serios capacitatea de a ne controla alegerile alimentare. Dacă nu dormi suficient sau nu ai un somn de calitate, atunci vei fi obosită și tentată să consumi alimente nesănătoase.
 
”Dacă nu dormi suficient de mult, tentația de a alege alimente procesate și dulciuri va fi una foarte mare. Lipsa de somn afectează o anumită zonă a creierului care face ca provocarea de a sta departe de dulciuri să fie una mult mai mare”, explică nutriționistul. 

Încearcă să reduci stresul și să acorzi mai multă atenție tehnicilor de relaxare

Tentația de a consuma dulciuri este mult mai mare atunci când treci prin perioade stresante. Trebuie să știi că tocmai aceste alimente sunt cele care pot înrăutăți și mai mult starea ta, deoarece afectează nivelul glicemiei și al hormonilor. Specialistul recomandă să folosești orice tehnici de relaxare care dau roade și să le pui în aplicare zilnic.
 
”Folosește yoga, tehnicile de respirație, meditația sau orice te poate ajuta să te calmezi și să te relaxezi”, recomandă nutriționistul.

Mănâncă mai multe proteine

Dulciurile cresc rapid nivelul de energie, însă acest efect este rapid urmat de o scădere bruscă a energiei și de o stare generală proastă. Potrivit nutriționistului, alimentele bogate în proteine cum ar fi fasolea, năutul, lintea, nucile, semințele, ouăle, quinoa și carnea de calitate asigură sațietate de durată, furnizează nutrienți esențiali pentru corp și elimină pofta de dulce.
 
”Aceste alimente furnizează energie de durată și țin de foame multă vreme”, explică nutriționistul.