Tenisul de camp - competitie si sanatate pentru copilul tau

Vine vara, iar copilul tau inca nu s-a hotarat ce sport doreste sa practice? Acum, mai mult ca oricand, simte nevoia sa iasa in natura, iar tenisul poate fi sportul care il va ajuta foarte mult sa se mentina intr-o forma fizica de invidiat.

Vine vara, iar copilul tau inca nu s-a hotarat ce sport doreste sa practice? Acum, mai mult ca oricand, simte nevoia sa iasa in natura, iar tenisul poate fi sportul care il va ajuta foarte mult sa se mentina intr-o forma fizica de invidiat.

Practicarea sportului de catre copii este necesara pentru ca favorizeaza constructia osoasa, permite o buna dezvoltare a inimii, plamanilor si muschilor
.

Pe langa toate acestea, tenisul ii va solicita prichindelului tau foarte multa concentrare si atentie, iar daca acest sport se potriveste temperamentului lui, alegerea e ca si facuta...  
 
Tenisul dezvolta supletea si coordonarea miscarilor, fiind un sport individual care dezvolta simtul tactic si solidaritatea.

Aptitudinile pe care tenisul le dezvolta
sunt nenumarate: viteza, forta, rezistenta, in toate formele ei de manifestare (viteza de reactie, executie, repetitie), capacitatea de orientare in spatiu si timp, capacitatea de reactie, de percepere a ritmului, de echilibru etc.
   
Calitatile motrice si capacitatile coordonative se dezvolta diferit, fiind in stransa legatura cu etapele de crestere si dezvoltare ale organismului.

Astfel, incepand cu varsta de 3-4 ani pana la aproximativ 12 ani se poate actiona cu succes asupra dezvoltarii capacitatilor coordonative si a vitezei.

Aceasta este perioada de varsta in care prin jocuri de miscare, prin diferite forme de mers si alergare, aruncare - prindere, copilul incepe sa-si dea seama de dimensiunile propriului corp, sa se orienteze in spatiu, sa capete si sa-si mentina echilibrul.

Paralel cu dezvoltarea vitezei si a indemanarii, prin jocurile si exercitiile practicate, se vor dezvolta si calitatile de forta si rezistenta. Este, insa, perioada de varsta la care nu se actioneaza specific pentru dezvoltarea fortei sau rezistentei.

La aceasta varsta frageda, orice joc de miscare, care presupune alergare, va dezvolta copilului si rezistenta; orice saritura, aruncare sau manuire a unui obiect va dezvolta si forta.
   
Parintii ar trebui sa stie ca prin sport se realizeaza si protectia oaselor. Exercitiul fizic regulat permite reducerea absorbtiei osoase si, astfel, intarzie aparitia sau complicarea osteoporozei.
   
Ca si dezavantaj, trebuie sa fii informata ca tenisul este un sport "asimetric", in care musculatura paravertebrala se dezvolta mai puternic pe partea bratului care tine racheta.
Astfel, apar atitudinile scoliotice la copii si scoliozele la juniori si seniori.

Folosind de la inceputul activitatii sportive exercitii specifice de tonifiere paravertebrala pe partea opusa si de relaxare (pentru scaderea tonusului) pe partea mai dezvoltata, deficientele pot fi prevenite si corectate.
   
Pentru ca pustiul tau sa faca tenis, poti apela la cluburi de initiere in tenis. In functie de fondurile pe care le detii, el poate avea antrenor personal cu program individual sau in grupuri cu alti copii.

Iata cateva preturi:
     

  • Cursuri de initiere in tenis, in grupa de 6 copii - 1,5 ore x 12 antrenamente/luna = 150 lei;
  • Cursuri de initiere in tenis, in grupa de 6 copii - 1,5 ore x 8 antrenamente/luna = 120 lei;
  • Pregatire in tenis de performanta, in grupa de 2 copii - 1,5 ore x 22 antrenamente/luna = 700 lei;
  • Antrenament tenis, ore individuale: 1 ora outdoor (in aer liber) = 45 - 55 lei si 1 ora indoor (balon) = 60 - 70 lei.

   
   
Echipamentul pentru tenis consta in racheta si minge. Copilul tau mai are nevoie si de incaltari comode, pe masura lui, si, daca este cazul, de genunchiere si cotiere.

O racheta costa intre 300 si 600 lei si un set de 4 mingi intre 30 si 50 lei.

De asemenea, o pereche de incaltamite potrivita pentru tenis costa intre 200 si 400 lei.
  
Atentie! O importanta foarte mare trebuie sa acorzi alimentatiei copilului tau. Carbohidratii sunt cei care alimenteaza corpul cu energie, factor esential pentru un jucator de tenis. Ai grija ca masa copilului tau sa fie echilibrata si santoasa, bogata in carbohidrati si vitamine. Energia copilului depinde de programul sau de alimentatie.  

Articolul a fost realizat cu ajutorul Florentinei Opris, antrenoare de fitness si aerobic si realizatoarea emisiunii "Sport, dieta si o vedeta", de la Prima TV. Afli mai multe accesand www.florentina.ro.

 

Afla mai multe informatii accesand site-ul Federatiei Romane de Tenis, telefon (021) 250. 49.41; (021)324.53.30; e-mail: cnt@frt.ro; persoana de contact: Daniel Caravan 0744.557.878

 

Cluburi din Bucuresti unde copiii pot practica tenis:

 

 

Exista si numeroase cluburi private

 

 

Un articol de Nicoleta Tarantus