7 trucuri eficiente pentru maşina ta. Scapi de probleme iarna!

Şoferii urăsc iarna şi au de ce - cele mai multe probleme cu care se confruntă apar în acest sezon. Să schimbi cauciucurile, să verifici antigelul, să cureţi maşina de zăpadă şi să dezgheţi lamelele ştergătoarelor "sudate" de parbriz - şi asta e doar o parte din lista de treburi pe care le ai de făcut în sezonul rece dacă eşti şofer.

Sigur că e ideal să ţii maşina în garaj, asta te-ar scuti de multă treabă dimineaţa, când te grăbeşti, însă cei mai mulţi dintre noi lăsăm maşinile în parcare, în aer liber, la mila vremii.
Totuşi, deşi unele situaţii sunt neprevăzute şi trebuie să te adaptezi pe loc, cele mai multe dintre problemele care survin iarna sunt de fapt lucruri obişnuite în acest anotimp şi e bine să ştii cum să le previi şi să le rezolvi cu minimum de efort şi nervi consumaţi.

Bright Side are 7 idei simple şi eficiente care te ajută să-ţi întreţii mai uşor maşina în timpul iernii.
Câştigi timp şi economiseşti bani dacă le aplici!

Geamuri îngheţate

Eterna problemă: geamuri îngheţate bocnă, iar tu nu mai ai soluţie de degivrare. Nu-i nimic! Amestecă oţet cu apă, în proporţie de trei sferturi oţet la un sfert de apă, pune soluţia într-un recipient cu pulverizator şi aplică-o pe geamurile îngheţate.
O altă variantă "casnică" este să pui alcool, apă şi o picătură de detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator. Amestecă bine şi dispersează soluţia pe geamurile îngheţate. Vei vedea că funcţionează.

Încuietoare îngheţată

Cea mai simplă cale ca să dezgheţi butucul este să foloseşti gel antibacterian pentru curăţarea mâinilor. Unge bine cheia şi pune puţin în butuc, iar alcoolul din soluţie va topi gheaţa, astfel că în câteva minute vei putea deschide portiera.
Poţi să încerci şi o metodă mai veche, încălzind uşor lama cheii cu o brichetă sau cu un băţ de chibrit, apoi o introduci în încuietoare şi o laşi câteva secunde pentru a topi gheaţa.
Cea mai bună soluţie ca să nu mai ajungi în această situaţie e să aplici puţin spray de ungere WD-40 în cheie înainte de zilele cu temperaturi foarte scăzute.

Portieră îngheţată

Poţi să previi îngheţarea chederelor de la uşi folosind un spray de gătit. Acest produs realizat pe bază de ulei de canola, ulei de palmier şi ulei de cocos se găseşte în supermarketuri şi dacă ai unul pe acasă te scuteşte de un drum la magazinul de piese auto - e de ajuns să aplici puţin pe chedere, apoi ştergi uşor surplusul cu un şerveţel din hârtie, iar uşa nu se va mai bloca după o noapte geroasă.

Geamuri aburite

Cel mai uşor ştergi aburul cu un burete care absoarbe uşor apa, astfel încât pe geam nu rămân dâre de apă sau scame, aşa cum lasă multe cârpe sau prosoape. Poţi să previi aburirea geamurilor dacă laşi sub scaun o şosetă veche umplută cu nisip şi legată la capăt sau un săculeţ cu orez. Acestea vor absorbi umezeala, împiedicând formarea aburului. Şi încă un sfat: nu lăsa peste noapte în maşină sticle deschise cu apă sau pahare cu lichide.

Oglinzi îngheţate

Chiar dacă ai oglinzi electrice cu încălzire, după o noapte geroasă va trebui să zăboveşti minute bune în parcare până când acestea se dezgheaţă, altfel nu le poţi folosi în timp ce şofezi.
Poţi să previi îngheţarea oglinzilor acoperindu-le peste noapte cu pungi din plastic pe care le strângi cu elastice subţiri. Dimineaţa, când scoţi "apărătorile", vei avea oglinzi curate în doi timpi şi două mişcări!

Faruri îngheţate sau aburite

Ca să previi această problemă, şterge seara farurile cu atenţie şi lasă-le să se usuce, apoi aplică puţină ceară auto. Aceasta le va proteja de umezeală şi implicit de depunerea gheţii. În plus, efectul durează câteva săptămâni dacă nu speli maşina.

Maşina înzăpezită

Dacă nu este îngropată în nămeţi până deasupra geamurilor, poţi să deszăpezeşti maşina fără ajutorul cuiva. E bine să ţii în portbagaj un săculeţ cu nisip pe care să-l împrăştii înaintea şi sub roţile de tracţiune după ce ai dat zăpada la o parte cu lopata.
Un alt truc este să iei preşurile din maşină şi să le pui sub roţi. Indiferent dacă sunt din material textil sau din cauciuc, acestea vor oferi suficientă aderenţă ca să scoţi maşina din zăpadă.