De ce vorbesc stomatologii cu pacienții când îi țin cu gura căscată: 14 răspunsuri la care nu te-ai gândit

Să stai pe scaunul dentistului e destul de neplăcut - chiar și cei mai curajoși oameni se simt vulnerabili. Potrivit unui sondaj realizat de DentaVox pe 18.000 de persoane, 61% dintre respondenți se tem să meargă la stomatolog. 39% dintre aceștia au declarat că se tem de durere, iar 24% au spus că sunetele pe care le produc instrumentele acestora îi bagă în sperieți. Iar dacă pare logic ca persoanele care se tem de stomatolog să acorde mai multă atenție igienei orale pentru a evita drumul la cabinetul dentistului, ei bine, aceasta este o abordare prea simplistă; realitatea demonstrează că lucrurile nu stau așa.

"Dacă fobia e foarte puternică, acești oameni se tem chiar și să își atingă dinții.

Chiar și periajul dentar poate fi neplăcut pentru ei", explică Tiril Willumsen, profesor de stomatologie la Universitatea din Oslo.

Acesta spune că fobia apare de obicei în urma unei infecții care face ca un dinte și zona din jurul lui să devină dureroasă, iar pacientul are tendința de a evita să îl atingă. Orice acțiune în zona infectată generează o durere pe care pacientul o percepe drept insuportabilă, iar când dentistul încearcă să o trateze, omul îl percepe ca pe un "agent provocator".

Nu-i de mirare, așadar, că unii îi consideră pe dentiști cei mai sadici doctori.
Din fericire, cei mai mulți înțeleg că își fac meseria, că au o profesie dificilă și că fără ei problemele dentare s-ar agrava extrem de mult. Însă aproape nimeni nu știe de ce personalul din cabinetele stomatologice ține cu tot dinadinsul să le pună întrebări pacienților în timpul unei intervenții, când aceștia sunt cu gura deschisă. Mai ales că multe dintre acestea nu au legătură cu operația în sine.

Citește și: Inelul inteligent care detectează infecția cu Covid-19


Nu ești prima persoană care se întreabă de ce or face stomatologii așa ceva.

Oare pentru că sunt sadici? Sau pentru a-ți dovedi că ești la mâna lor? Sau poate pentru că ei chiar nu știu cum e să fii pe scaunul acela? Toate acestea și multe alte întrebări îi frământă și pe alții și acesta este motivul pentru care a luat ființă un grup pe r/AskReddit, intitulat chiar așa: "De ce vorbiți cu pacienții în timp ce mâinile voastre sunt în gurile lor?".

Grupul de pe Reddit a primit mai multe răspunsuri, unele logice, altele amuzante, din partea celor "puși la zid".
Medici dentiști, asistenți din cabinetele stomatologice, dar și pacienți, au lămurit misterul.

 

Foto: Bored Panda

 

"Îți vorbim pentru a te relaxa și ca să nu te mai simți într-o poziție vulnerabilă. De obicei, pun întrebări la care se poate răspunde cu "da" sau <<nu>>."

"Pacienții mei tind să se concentreze pe ceea ce se întâmplă în gura lor, ceea ce nu-i ajută să se relaxeze, așa că le vorbesc și le pun întrebări. Din când în când mă opresc pentru a-i lăsa să-mi răspundă la întrebări, apoi reiau munca. Ceea ce am descoperit este că pacienții uită de intervenție și sunt mai atenți la discuție."

"Dentistul din copilăria mea spunea bancuri. Își vedea de treabă în gura mea și-mi spunea o poantă, iar eu începeam să râd și mă loveam. Doamne, ce psihopat!"

"Dentistul meu îmi pune de obicei întrebări la care răspund cu <<da>> sau <<nu>>. Are și cel mai tare râs pe care l-am auzit, așa că-i ajută pe oameni să se simtă mai bine. Serios, îl pot auzi din afara cabinetului cum râde și imediat mă simt mai bine."

"Nu sunt dentist, dar lucrez în domeniu. De obicei înțelegem totul când spui nnnnnnuuuuuu pppppesscmmmmff ssssonmmmmmm."

"Depinde de situație. Poate că nu-ți place când îți vorbim, dar pe alții îi ajută să se simtă mai bine. Întotdeauna am zis că medicii trebuie să facă și câțiva ani de psihologie înainte de a se apuca de stomatologie."

"Un dentist pe care îl știu e la curent cu toate bârfele din orășelul nostru. Nene, e la curent cu toate poveștile! Nu-i nevoie să zici ceva, decât dacă vrei să contribui și tu cu ceva la această bază de date!"

"Îmi place să ascult cum murmură niște cuvinte... e micul meu moment de amuzament în timpul muncii plictisitoare și destul de repetitive."

"Trebuie să vorbim cu pacientul pentru a-l ajuta și a-l educa cu privire la importanța igienei dentare."

"Pentru că ne place să auzim oamenii spunând: <<argh caeew ayjhg aeeghee igh ouu>>."

"Dentistul meu mi-a zis că face asta ca să nu fie mușcat din greșeală de vreun pacient. El spune că dacă sunt atent la ce-mi povestește, uit de intervenție, așa că sunt șanse mai mici să am impulsul de a strânge din dinți când are degetele în gura mea."

"Dacă stomotalogul formează o legătură cu tine, sunt șanse mai mari să-l recomanzi prietenilor și familiei tale."

"Pentru că în adâncul sufletelor noastre ne distrăm copios văzând încercările disperate ale pacienților noștri de a vorbi cu gura plină de instrumente care te pot intimida."

"Dacă nu ar vorbi cu mine și aș realiza ce fac, aș leșina de frică, așa că trebuie să mi se distragă atenția cu o scurtă discuție."