Investigatii necesare in al II-lea trimestru de sarcina

Trimestrul al II-lea reprezinta perioada cea mai frumoasa din sarcina si este cuprinsa intre saptamana 13 si 27 de amenoree. Este perioada cand cresterea uterului gravid este cea mai importanta, astfel ca dintr-un organ pelvian el se dezvolta ocupand aproximativ jumatate din cavitatea abdominala.

Trimestrul al II-lea reprezinta perioada cea mai frumoasa din sarcina si este cuprinsa intre saptamana 13 si 27 de amenoree. Este perioada cand cresterea uterului gravid este cea mai importanta, astfel ca dintr-un organ pelvian el se dezvolta ocupand aproximativ jumatate din cavitatea abdominala.

Dupa luna a patra, respectiv dupa saptamana a 16-a, gravida resimte primele miscari fetale, la inceput timide, ulterior devenind mult mai intense si din ce in ce mai complexe. Acest lucru devine sesizabil la primipare (adica la prima sarcina) in jurul varstei de 20 saptamani de gestatie - luna a V-a.
Una dintre investigatiile recomandate in aceasta perioada este reprezentata de triplu test.

Testarea se face intre saptamanile 15 si 19 de gestatie. Este probabil cel mai important test neinvaziv efectuat in scopul detectarii unor anomalii fetale, cum ar fi defecte de tub neural, sindromul Down, sindromul Eduards.

Este indicat sa se efectueze obligatoriu gravidelor de peste 35 ani, dat fiind ca riscul de a naste un fat cu anomalii genetice creste exponential dupa aceasta varsta (de exemplu pentru sindromul Down, de la 1/385 la 35 ani  pana la 1/11 la 49 ani) si de asemenea in cazul depistarii unor anomalii cromozomiale la un copil nascut anterior.

Testul necesita o cantitate minima de sange venos matern si presupune dozarea serica a trei markeri alfa- fetoproteina (AFP), estriolul neconjugat si gonadotrofina chorionica (HCG).

De retinut, testul are valoare orientativa. Majoritatea gravidelor la care se obtine un rezultat pozitiv pentru trisomie 21 (sindrom Down), trisomie 18 (sindrom Edwards) sau defecte de tub neural poate avea un copil probabil normal. De aceea, un rezultat pozitiv necesita testari suplimentare.

Pentru ca testul sa fie concludent, el bazandu-se pe corelatia dintre varsta sarcinii si determinarea cantitativa a markerilor serici, este important ca inainte sa se efectueze o ecografie pentru stabilirea varstei gestationale reale, prin biometrie fetala.

In situatia in care triplul test indica suspiciune ridicata de una din afectiunile enuntate anterior, se recomanda efectuarea amniocentezei.
Este o procedura prin care se obtin probe de lichid amniotic prin punctie transabdominala ghidata ecografic. In lichidul amniotic se afla celule fetale provenite prin descuamarea pielii si a mucoaselor tractului urinar si digestiv.

Ulterior, celulele sunt supuse testelor ADN pentru detectarea mutatiilor sau a cultivarii, in vederea obtinerii de preparate cromozomiale. Se pot efectua, de asemenea, si teste biochimice (alfa fetoproteina si acetilcolinesteraza), care impreuna cu ecografia pot diagnostica 90 % din defectele de tub neural.

Amniocenteza se efectueaza intre saptamanile 15-17 de gestatie. Testul are o proportie de reusita de circa 99%. Dat fiind faptul ca amniocenteza este o procedura invaziva, cele mai multe femei se tem de pierderea sarcinii datorata tehnicii. Riscul de pierdere a fatului este foarte mic de aproximativ 0,5 %.

Intre saptamanile 21 si 24 de amenoree este recomandat a se realiza ecografia morfologica fetala (3D/4D).
Are ca scop principal depistarea malformatiilor. Sunt vizualizate creierul, inima, bataile ei (normale intre 120 si 160 de batai pe minut), buzele, limba, ficatul, splina, stomacul, rinichii, vezica urinara - in scopul depistarii oricaror anomalii.

In saptamana 24 (luna a VI-a) este indicat a se reefectua hemoleucograma, glicemia, acidul uric si sumarul de urina in vederea stabilirii echilibrului hematologic, biochimic si urinar. Totodata, investigatiile enumerate au rolul de a depista o serie de afectiuni care fie pot debuta in aceasta perioada, fie pentru monitorizarea unor boli cronice.

In situatia in care, toxoplasmoza nu a fost depistata in primul trimestru (anticorpi absenti) si gravida prezinta risc de contaminare (animale de casa prezente sau traieste in mediu de risc) este recomandat a se doza anticorpii tip Ig M. In situatia unei primoinfectii este indicata monitorizarea atenta de catre obstetrician, care va decide si conduita. 

Afla ce alte investigatii si analize sunt necesare in timpul sarcinii citind articolele:

Care sunt analizele necesare inaintea sarcinii?
Investigatiile necesare in trimestrul I de sarcina