Fumatul si sarcina: incompatibile!

Este socant sa vedem femei insarcinate care fumeaza. Ne este greu sa ne imaginam ca o femeie poate pune sanatatea copilului sau in pericol. Si totusi, se intampla...

Este socant sa vedem femei insarcinate care fumeaza. Ne este greu sa ne imaginam ca o femeie poate pune sanatatea copilului sau in pericol. Si totusi, se intampla. Numeroase fumatoare sunt de parere ca "E doar o tigara. Ce poate fi atat de rau?".

Specialistii ne avertizeaza ca fumatul in timpul sarcinii este extrem de daunator, atat pentru mama, cat mai ales pentru copil.

Dezvoltare anormala, aparitia malformatiilor, afectiuni respiratorii precum pneumonii sau astm sunt numai cateva dintre efectele negative pe care le poate avea fumatul asupra copilului unei fumatoare.

Fumul de tigara contine cel putin 2500 de substante chimice. Desi multe dintre acestea sunt nocive, principalul "inamic" este dioxidul de carbon. Acesta impiedica circulatia adecvata a sangelui, prin urmare avand ca efect oxigenarea deficitara.

"Substantele introduse in organismul mamei determina un nivel scazut al oxigenului in sange, iar vasele de la nivelul uterului si placentei (organul care face legatura intre mama si copil, furnizandu-i acestuia substantele nutritive si oxigenul) sunt ingustate.", aflam de la Teodora Dragu, medic specialist obstetrica - ginecologie.

De asemenea, daca vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa stii ca fumatul poate sta in calea dorintei tale de a deveni mama: "In procesul sau de dezvoltare intrauterina, bebelusul este expus efectelor nocive ale tutunului, fiind un 'fumator pasiv'.

In primul rand, sansele lui de a fi conceput se diminueaza simtitor daca unul dintre parteneri fumeaza. Fertilitatea este mult scazuta in cazul fumatorilor. Apoi, daca totusi conceptia s-a produs, riscurile ca sarcina sa fie extrauterina sunt mai mari decat la nefumatoare. Astfel, riscul de avort spontan este crescut, ca si cel pentru deces intrauterin.", ne spune Dr. Teodora Dragu

"S-a constatat ca incidenta unor malformatii este mai crescuta la fetii supusi toxinelor din fumul de tigara, iar riscul lor de a se naste prematur este mai mare. Copiii mamelor fumatoare se nasc adesea cu o greutate mai mica, sunt mai predispusi la diverse afectiuni respiratorii (pneumonii, astm, etc), iar unele studii arata chiar prezenta unor modificari psihice si de comportament.

Si, totusi, fumatoarele nu trebuie sa dispere: renuntarea cat mai precoce la fumat, pe parcursul sarcinii, creste sansa bebelusului de a fi sanatos.

Bineinteles, pe langa multa vointa, este necesar sprijinul partenerului, al familiei, care trebuie sa incurajeze gravida, sa o fereasca de tentatii (este un moment bun pentru ca ambii parteneri sa renunte la fumat), sa o sustina in marele efort care este anihilarea acestei dependente.", a declarat Dr. Teodora Dragu.

Fumatul pasiv este la fel de daunator pentru tine si copilul tau precum cel activ. De aceea, incearca atat cat este posibil sa eviti locurile in care se fumeaza sau roaga fumatorii din familie sa renunte la fumat in preajma ta.