Cancerul pulmonar, o adevarata epidemie globala

Undeva, in lume, o persoana moare de cancer bronhopulmonar la fiecare 30 de secunde. Aceasta afectiune este principala cauza de deces prin cancer la nivel global. Anual se inregistreaza mai mult de 1,3 milioane de cazuri noi si peste 1,2 milioane de decese.

Undeva, in lume, o persoana moare de cancer bronhopulmonar la fiecare 30 de secunde. Aceasta afectiune este principala cauza de deces prin cancer la nivel global. Anual se inregistreaza mai mult de 1,3 milioane de cazuri noi si peste 1,2 milioane de decese.


Cancerul bronhopulmonar este cel mai frecvent la nivel mondial, dar cel mai putin mediatizat. El este stigmatizat datorita asocierii cu fumatul, fiind privit ca o boala "autoprovocata", desi aproximativ 13% din cazuri apar la oameni care nu au fumat niciodata. De asemenea, fondurile alocate cercetarii sunt mai mici fata de cele pentru alte tipuri de cancer. Potrivit conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj Napoca, "in Europa, la fiecare 2 minute o persoana moare din cauza cancerului bronhopulmonar. In Europa Centrala si de Est sunt inregistrate anual 119.419 de cazuri noi si 108.982 de decese prin aceasta boala.
Rata de supravietuire la 5 ani pe teritoriul Europei variaza intre 16,1% si 8%".



Ce este cancerul pulmonar?


Termenul de "cancer pulmonar" descrie cresterea anormala a celulelor in plamani. Datorita vascularizatiei bogate si a ganglionilor limfatici, cancerul pulmonar se poate raspandi in organism cu usurinta. Boala metatazeaza in: ganglioni limfatici, creier, oase, ficat etc. In cele mai multe cazuri este diagnosticat atunci cand s-a raspandit dincolo de plamani. Diagnosticul este adesea tardiv si pentru ca nu exista o metoda de screening eficienta. Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat este mai usor de tratat. Cele mai multe tipuri de cancer pulmonar se dezvolta incet si de multe ori este necesara o perioada lunga de timp pentru ca simptomele sa apara.
Cancerul pulmonar este asimptomatic in 15% din cazuri. "In oncologie foarte multe simptome sunt banale", ne spune conf. dr. Ciuleanu. Iata totusi cateva dintre acestea:

  • tuse persistenta (este prezenta in 46% din cazuri);
  • scadere in greutate (32%), un semn tardiv, potrivit specialistului;
  • dispnee (30%);
  • dureri in piept (30%);
  • febra (28%);
  • hemoptizie (27%).


9 din 10 pacienti sunt fumatori

In anul 1954 un articol scris de R. Doll si B. Hill a evidentiat pentru prima data legatura dintre tutun si cancerul pulmonar. Potrivit specialistului, tutunul este principala cauza de imbolnavire in 85 - 90% din cazuri. Riscul este in primul rand corelat cu intervalul de timp in care persoana a fumat. Riscul de a dezvolta cancer bronhopulmonar scade cu fiecare an de la momentul abandonarii fumatului, de aceea renuntarea la tutun este benefica oricand, indiferent de perioada de timp in care persoana a fumat.

Alte cauze care duc la cancerul pulmonar:

  • iradierea;
  • alte boli (tuberculoza, alt tip de cancer);
  • predispozitia genetica;
  • expunerea in mediu/la munca la substante chimice: azbest, arsenic, nichel, crom, siliciu;
  • radonul;
  • fumatul pasiv;
  • poluarea atmosferica.

Potrivit datelor unui studiu din 2002, Romania este a patra tara ca incidenta a bolii, dupa Rusia, Polonia si Ucraina, cu 68 de pacienti de sex masculin la 100.000 de locuitori.
In 2002 s-au inregistrat 7.430 de cazuri noi si 7.044 de decese in randul barbatilor. In ceea ce priveste imbolnavirile in randul femeilor, incidenta este mai mica (in 2002 s-au inregistrat 1.609 de cazuri noi), dar este in crestere spre deosebire de barbati. Ingrijoratoare sunt datele privind varsta la care debuteaza boala. "Daca in trecut majoritatea pacientilor aveau peste 60 de ani, in prezent avem pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar la varste foarte tinere, sub 30 de ani, iar asta se datoreaza faptului ca tinerii incep sa fumeze la varste foarte fragede", a declarat conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu.