Totul despre insomnii

Mai mult la batranete, dar li se intampla si tinerilor foarte stresati,insomnia ne necajeste prin faptul ca nu putem dormi si ne trezim din cein ce mai obositi. Care sunt cauzele sale si cum poate fi ea tratata,am aflat de la medicul specialist Catalin Gavrila, de la American MedicalCenter.

Insomniile reprezinta imposibilitatea de a adormi, a dormi (de a mentinestarea de somn), sau de a se odihni in timpul noptii si include sitrezirea prea devreme (involuntara). Poate fi tranzitorie (cateva zile),pe termen scurt (nu mai mult de 3 saptamani), sau cronica (mai mult de3 saptamani), si este simptomul care insoteste alte probleme de ordinmedical sau psihologic.Insominia apare intoteauna ca rezultat al unor conditii primare:descoperirea cauzelor este pasul cel mai important in vindecarea ei.


Acestea apar ca raspuns la stres sau la schimbare. Circa 22% dintrebarbati si 34% dintre femei au acuzat ca stresul le-a afectat somnul.Factorii precipitanti pot fi diversele evenimente traumatice ca de exemplubolile acute, accidentele sau interventiile chirurgicale, sau psihice:deces, despartire, sau evenimente minore, inclusiv vremea nefavorabila,examenele, calatoriile, sau problemele legate de serviciu.

In acestecazuri, somnul normal revine aproape intotdeauna cand se depasesc, serezolva diversele evenimente sau situatii conflictuale sau se revinela situatia normala.
Zborurile intercontinentale peste fusuri orare sunt cauze frecventede insomnie. Dupa o calatorie lunga cu avionul, este nevoie de o zi deadaptare pentru fiecare fus orar diferenta. Calatoria spre est este maiputin traumatizanta decat aceea spre vest, deoarece adaptarea este maiusoara prin lungirea fazei circadiene decat scurtarea ei.
Studiile arata ca persoanele care lucreaza in ture de noapte sau indoua-trei schimburi au tendinta de a prezenta mult mai frecvent problemede somn inclusiv insomnie decat cei care lucreaza doar ziua. Un alt studiuarata ca 53% dintre persoanele care lucreaza in ture de noapte adorm intimpul serviciului cel putin o data pe saptamana, lucru care demonstreazaca ceasul lor intern nu este reglat pentru un astfel de program. Ele suntde asemenea mult mai frecvent implicate in accidente de automobile, dincauza somnolentei, comparativ cu lucratorii din turele de zi.
Un studiufacut de japonezi arata ca diferite forme de tulburari de somn, incluzandsi insomnia, apar foarte des in cazul persoanelor care lucreaza excesiv demult timp la computer. Oamenii care sunt prea solicitati la munca prezintafrecvent tulburari de somn cu tendinta de a se trezi mult mai devreme.

Alcoolul si cafeaua, un alt factor al insomniei. In mod cert stilulde viata poate conduce la tulburari de somn. Cofeina este cel maifrecvent utilizata pentru a intrerupe somnul. Se estimeaza ca 10pana la 15% dintre cauzele insomniei cronice sunt rezultatul abuzuluide substante in special alcool, sedative, diverse droguri. Unul saudoua pahare de bautura (alcooluri slabe) la masa pot prezenta un micpericol de alcoolism si poate ajuta la reducerea stresului si inducereasomnului. Excesul de alcool sau consumarea sa pentru a provoca somnul autendinta de a fragmenta somnul si de a provoca mahmureala cateva ore maitarziu. Creste de asemenea riscul tulburarilor de somn inclusiv apneea(lipsa respiratiei) si agitatia.
Alcoolicii sufera frecvent de insomniidupa ce inceteaza sa mai bea alcool. Nicotina poate cauza oboseala siintreruperea fumatului poate cauza de asemenea insomnii tranzitorii. S-aobservat ca imbunatatirea somnului face mai usor suportabila renuntareala tutun.

Somnul partenerului. Un studiu din 1999 arata ca 17% dintre femei si5% dintre barbati s-au plans de faptul ca obiceiurile legate de somnulpartenerului le afecteaza propriul somn. Sforaitul este un factor sigurcare provoaca insomnia celuilalt.

Medicamentele. Insomnia apare ca efect secundar al multor medicamente,inclusiv al preparatelor care contin cofeina si se elibereaza fara reteta(pain killer). Persoanele care au cea mai mica banuiala ca medicamentelepe care le iau le provoaca tulburari de somn trebuie sa consulte unmedic.

Factorii de mediu. 20% dintre adulti se plang de faptul ca lumina,zgomotul si temperaturile extreme le cauzeaza insomnii. Este bine cunoscutfaptul ca ceasul biologic circadian este reglat de lumina soarelui, iarlumina artificiala poate produce tulburari de somn, stare de oboseala.

Pentru consultatii de specialitate si analize de laborator,American Medical Center va sta la dispozitie de luni pana vineriintre 8 - 20.
Programari la telefoanele: 210.49.23, 210.27.06, 094.342.903.
Dr.
Catalin Gavrila, medic specialist medicina generala: 092.641.845.