Telefoanele mobile provoaca insomnii

Daca folosesti telefonul mobil inainte de a merge la culcare sa nu te miri ca nu mai poti sa adormi! Potrivit unui studiu stiintific, utilizarea telefonului mobil inainte de a te pune la somn iti poate cauza grave probleme cu somnul.

O echipa de experti americani a descoperit ca radiatiile emise de telefonul mobil pot cauza insomnii, reducand numarul orelor de somn profund. 71 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 18-45 de ani au fost expusi in timp ce se pregateau de culcare la radiatiile emise de telefonul mobil. Dupa o monitorizare atenta s-a constatat o calitate redusa a somnului.

De asemenea, durerile de cap sunt mai frecvente in cazul persoanelor expuse la radiatii in timpul somnului, comparativ cu celelalte. Studiul - sponsorizat de Mobile Manufacturers Association - sugereaza acestor persoane sa foloseasca telefonul fix pentru convorbirile inainte de culcare.

Coordonatorul cercetarii, profesorul Bengt Arnetz a declarat pentru cotidianul "The Independent" ca aceste descoperiri sunt cat se poate de realiste si sugereaza ca telefoanele mobile "au efecte masurabile asupra creierului".

Si aceasta este una dintre problemele cele mai simple cauzate de utilizarea telefoanelor mobile, daca ne amintim de studiile care arata o legatura intre radiatiile emise de celulare si riscul crescut de cancer si deteriorare cerebrala.

Deoarece popularitatea telefoanelor mobile este in continua crestere se estimeaza ca si riscurile se vor inmulti. FDA (Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA) recomanda studii detaliate despre utilizarea telefoniei mobile pe o perioada indelungata, deoarece analizele efectuate pana in prezent au luat in considerare o perioada scurta de expunere. De asemenea, pentru a raspunde la intrebarile consumatorilor, FDA a postat pe site informatiile utile cu privire la acest subiect.

Vestea buna este ca o companie britanica produce primul dispozitiv (bateria The Exradia AngelTM) care neutralizeaza radiatiile nocive emise de telefoanele mobile.