Sase posibile explicatii pentru starile de oboseala

"Sunt atat de obosita! Imi vine sa ma culc pe tastatura si sa nu ma mai trezesc pana maine"; "Te-as ajuta cu mare placere, dar pur si simplu...

"Sunt atat de obosita! Imi vine sa ma culc pe tastatura si sa nu ma mai trezesc pana maine"; "Te-as ajuta cu mare placere, dar pur si simplu nu am nici un pic de energie". Acestea sunt numai doua exemple de fraze care, pentru multe dintre noi, s-au transformat in laitmotive.

Dar, dincolo de oboseala inerenta care se acumuleaza dupa o zi de munca atat la serviciu cat si acasa, nu este normal sa te simti tot timpul vlaguita si la capatul puterilor.

Explicatia ar putea fi una simpla dar, pe de alta parte, este posibil sa te confrunti si cu o problema de sanatate. Iata cateva dintre afectiunile printre ale caror simptome se regasesc si starile nejustificate de oboseala.

Anemia


Este una dintre cele mai frecvente probleme care apar in urma deficientei de fier, acid folic ori vitamina B12 sau ca urmare a unor menstruatii prelungite. Una dintre simptome este oboseala permanenta; alte posibile indicii sunt starile de ameteala, durerile de cap, palpitatii, insomnii si lipsa poftei de mancare.


Vizita la medic nu ar mai trebui amanata. In formele usoare, anemia se trateaza cu suplimente de vitamine si alimente bogate in fier - cum ar fi spanacul, broccoli si carnea rosie. Vestea buna este ca, daca ajungi repede la un consult de specialitate, iti vor fi necesare mai putin de treizeci de zile pentru a-ti reveni.

Hiposecretie tiroidiana


Alaturi de oboseala fizica permanenta, un alt simptom specific acestei afectiuni este deprimarea. Foarte multi oameni se confrunta cu aceasta problema, dar nu asociaza simptomele cu vreo afectiune fizica si, din acest motiv, amana vizita la medic. Acest lucru ar putea conduce la agravarea problemei.

Un simplu test de sange va confirma diagnosticul, prin evidentierea hormonilor tiroidieni. Daca acestia sunt putini la numar, atunci situatia este limpede si medicul va prescrie hormoni sintetici, care vor remedia problema destul de repede.
Ideea este sa nu tergiversezi lucrurile si sa mergi la un consult.

Infectii urinare


Nu toate infectiile urinare isi fac anuntata prezenta prin usturimi la mictiune sau nevoia urgenta (si foarte frecventa) de a merge la toaleta. Unele forme sunt mai putin simptomatice, astfel ca in unele situatii unicul indiciu ca ceva nu este in regula il reprezinta starea de oboseala prelungita si inexplicabila.

Medicul iti va face un set complet de analize, inclusiv o urocultura care va evidentia, daca este cazul, prezenta unei bacterii. Un tratament cu antibiotic rezolva, in cele mai multe cazuri, problema.

Excesul de cofeina


Pentru cei mai multi dintre noi, cafeaua, Coca-Cola si ceaiul negru au efect energizant si "ne pun pe roate", cum se spune. Dar sunt situatii cand lucrurile se petrec exact invers; consumul abuziv poate duce la instalarea unei stari permanente de oboseala si iritabilitate, pe care nu o putem combate cu o cafea, din simplul motiv ca ea este cea care ne-a adus aici.
In aceasta situatie, consumul de cofeina nu ar face decat sa accentueze starea de oboseala, provocand uneori si hipertensiune arteriala.

Ce ai putea face? Medicul nu-ti poate fi prea mult de folos in situatia asta. Rezolvarea sta in puterile tale: elimina pe cat posibil orice sursa de cofeina si combate starile de oboseala cu apa plata, sucuri naturale, cat mai multe fructe si legume.

Probleme de alimentatie


Raportat la asta, ar putea exista mai multe posibile explicatii; astfel, fie pentru ca ai consumat niste alimente satioase, iar digestia este ingreunata, sau fie ca urmare a faptului ca organismul tau tolereaza mai greu unele produse alimentare, te vei simti obosita si vlaguita. Incearca "sa dai filmul inapoi" si sa te gandesti daca nu ti s-a mai intamplat acest lucru - si, daca da, nu cumva ai mancat ceva anume inainte de asta? Explicatia ar putea fi cateodata foarte simpla.


Afectiuni cardiace neidentificate


Daca simti ca obosesti foarte usor in urma prestarii unor activitati care inainte nu cauzau nici o problema de acest gen, este posibil sa ai o problema la nivel cardiovascular. Desigur, nu inseamna ca de fiecare data cand te simti obosita ar trebui sa te grabesti sa-ti faci o electrocardiograma - si, per ansamblu, sa devii ipohondra - dar nici sa nu abordezi chestiunea cu prea multa usurinta. Un consult medical este necesar cu siguranta.