Ce trebuie sa stii pentru a evita aparitia furuncului

Cine a avut de-a face cu aceasta infectie a simtit pe pielea lui, la propriu, cat este de dureroasa. Cu toate ca furunculul este o afectiune...

Cine a avut de-a face cu aceasta infectie a simtit pe pielea lui, la propriu, cat este de dureroasa. Cu toate ca furunculul este o afectiune comuna, nu multi sunt cei care cunosc cauzele aparitiei sale si cum poate fi prevenit.

Prevenire apariţiei furunculul: Ce este furunculul?


Furunculul reprezinta infectia bacteriana a unui folicul pilo-sebaceu (radacina firului de par) care duce la acumularea de puroi sub piele. Cu alte cuvinte, furunculul este un tip de foliculita mai severa cauzata de stafilococul auriu.

De ce apar furunculele?


Majoritatea oamenilor care fac furuncule sunt persoane care poarta pe suprafata pielii stafilococ auriu. Se estimeaza ca 10-12% din populatie este "purtatoare de stafilococ".
Zonele in care acesta este de obicei purtat sunt narile, axilele, zona inghinala si zona dintre fese.

O zgarietura minuscula pe suprafata pielii poate introduce stafilococul in peretele foliculului pilos care este o "veriga slaba" in apararea pielii.

Factori care cresc riscul de a dezvolta furuncule:

  • o stare de sanatate generala precara
  • diabetul
  • anemia datorita lipsei de fier
  • hainele care strang sau irita (prin frecare)
  • alte afectiuni ale pielii
  • medicamentele imunosupresoare

Cum arata un furuncul?


La inceput, leziunea arata ca o umflatura micuta si rosie, insotita de mancarime, care creste si, pe masura ce acumuleaza puroi, devine dureroasa si dezvolta un varf galben.

Unde apar furunculele?


Zonele preferate de furuncul sunt cele acoperite de par, care transpira mai mult si sunt supuse frecarii: fata, ceafa, axila, fesele sau coapsele, dar poate aparea in orice alta portiune a pielii.

Cum se trateaza furunculele?


Tratamentul cuprinde atat masuri generale (igiena corporala zilnica cu apa si sapun, folosirea prosopului personal, evitarea transpiratiei excesive), cat si tratament specific prescris de medic. Acesta cuprinde in general un antibiotic oral (de regula penicilina) si un antiseptic local (clorhexidina, betadina).
In fazele incipiente pot fi utile compresele fierbinti care vor grabi acumularea puroiului si formarea "capului".

Durata medie de viata a unui furuncul este de 10 zile. In cele mai multe cazuri, dupa formarea capului, furunculul se necrozeaza singur, adica se scurge continutul printr-o gaurica la nivelul pielii. Zona fistulizata se spala de 2-3 ori pe zi, se dezinfecteaza si se protejeaza pana la cicatrizare cu un bandaj steril.

Furunculul NU SE STOARCE, indiferent cat de tentant poate fi! Imaginati-va "saculetul" de puroi de sub piele si ganditi-va ce se intampla in momentul in care incercati sa-l stoarceti din afara. Saculetul se va sparge, iar puroiul va fi liber sa infecteze si zonele din jur, ducand la aparitia altor furuncule sau in cazuri extreme chiar a septicemiei, care netratata poate fi fatala.
In anumite cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala care va deschide leziunea si o va drena, adica va lasa puroiul sa se scurga.

Cum prevenim aparitia furunculelor?


Persoanele care sunt predispuse la aceste infectii trebuie sa mentina o igiena riguroasa a pielii, prin folosirea regulata a unui sapun antibacterian care sa impiedice acumularea bacteriilor pe piele.