Ce este RMN-ul sau imagistica prin rezonanta magnetica?

Este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante si neinvazive care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice si ale organelor, de multe ori mai eficienta decat tomografia computerizata. Iti raspundem la cateva intrebari legate de RMN.

Este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante si neinvazive care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice si ale organelor, de multe ori mai eficienta decat tomografia computerizata. Iti raspundem la cateva intrebari legate de RMN.

 

RMN-ul cum il numim cu totii poate sa puna un diagnostic corect si rapid pe baza caruia medicul alege un tratament adecvat. In multe cazuri, poate sa ofere imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ultrasonografie in diagnosticul afectiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale si ale articulatiilor.

 

 

Ce este mai exact RMN-ul?


Imagistica prin rezonanta magnetica nu foloseste raze X, ci campul magnetic care creeaza imagini de inalta rezolutie care pot fi foarte utile in stabilirea rapida a unui diagnostic. O investigatie RMN foloseste un magnet puternic in conjunctie cu unde de radiofrecventa pentru a genera imagini ale organelor interne si diferite structuri ale corpului.

Cel mai performant aparat de rezonanta magnetica are un sistem 3T care spre deosebire de cel de 1,5T exploreaza foarte multe parti ale corpului, are superioritate asupra tomografiei computerizate si furnizeaza imagini de o calitate superioara intr-un timp mult redus in cazul investigatiilor neuro-cerebrale, musculo-scheletale si de vizualizare a vaselor.

Cu toate acestea, ele nu depasesc calitatea imaginilor produse de sistemele performante 1,5T in cazul investigatiilor pentru: abdomen, torace, san sau inima.

 

 

Care sunt principalele beneficii ale metodei?


Potrivit dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie si imagistica medicala si coordonator medical al Centrului de Investigatii Imagistice Avansate Remedis, principalele beneficii ale RMN-ului sunt:

  • evalueaza atat structura, cat si functiile organelor interne;
  • imaginile tesuturilor moi identifica si caracterizeaza anomalii si leziuni focale mai eficient decat alte metode imagistice;
  • excelent in diagosticarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare si anomalii osoase;
  • e posibila identificarea anomaliilor care sunt obturate de oase sau formatiuni tumorale;
  • permite evaluarea neinvaziva a sistemului biliar si fara a injecta substanta de contrast;
  • substantele de contrast utilizate pot sa produca rareori reactii alergice comparativ cu cele utilizate pentru examenele radiologice clasice sau tomografie computerizata;
  • se poate pune un diagnostic de Alzhemier prin difuzie;
  • poate sa faca o tractografie care permite neurochirurgului sa-si planifice operatia in asa fel incat sa indeparteze cat mai putin din tesutul sanatos;
  • la nivelul maduvei spinale poate sa faca lucruri care scapa multor altor aparate;
  • se pot detecta formatiuni tumorale la nivelul tractului digestiv, lucru care nu se poate face cu celelelalte aparate;
  • se pot descoperi formatiuni tumorale restante si se poate stabili gradul lor de evolutie oncologica;
  • evaluari ale tesutului in pericol de a face un infarct.


"Un aparat de rezonanta magnetica 3T, cel mai performant din lume permite explorarea multor parti din corp si este superior tomografiei computerizate.

El iti permite lucruri mult diferite fata de echipamentele de rezonanta de 1,5T. RMN-ul se poate face pentru preventie pentru ca este neiradiant", ne spune dr.  Tudor Ciprut, coordonator medical al Centrului de Investigatii Imagistice Avansate Remedis.

 

 

Ce se intampla in timpul investigatiei?


Pentru claritatea imaginilor este important ca in timpul examinarii sa ramai nemiscat. Medicul te va anunta prin intermediul interfonului cand te poti misca intre scanari. In timpul examinarii, magnetul produce un zgomot intens, care poate fi fdiminuat semnificativ prin purtarea unor casti de protectie la urechi. Iar intre scanari, echipamentul nu produce zgomot.

In functie de zona analizata, investigatia poate sa dureze pana in 15 minute.

In unele cazuri este necesara administrarea unei substante de contrast care mareste contrastul natural al organelor interne si al vaselor sanguine permitand o vizualizare mai exacta. "Substanta de contrast de la investigatia prin rezonanta magnetica (RMN) nu este alergica spre deosebire de cea folosita pentru computerul tomograf.

Cele mai multe reactii alergice sunt date de substanta de contrast pe baza de iod", avertizeaza dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie si imagistica medicala.