Cum alegi metoda de contraceptie potrivita?

Din fericire, in prezent exista o gama variata si accesibila de metode contraceptive. Poti face orice alegere, dar... esti sigura ca este alegerea corecta? Citeste mai multe despre contraceptie si afla care este metoda potrivita pentru tine.

Din fericire, in prezent exista o gama variata si accesibila de metode contraceptive. Poti face orice alegere, dar... esti sigura ca este alegerea corecta? Citeste mai multe despre contraceptie si afla care este metoda potrivita pentru tine.

Conform celui mai recent Studiu al Sanatatii Reproducerii, realizat in anul 2004 de Ministerul Sanatatii, 24% dintre femeile din Romania folosesc metode traditionale de contraceptie, metode naturale precum coitul intrerupt (ejacularea in afara vaginului) sau metoda calendarului.

La acea data, aproape jumatate dintre femeile din Romania (42%) nu foloseau nici o metoda contraceptiva in mod curent. La femeile aflate in cuplu, proportia utilizarii metodelor traditionale este chiar mai mare: 32.2%.

Cea mai utilizata metoda contraceptiva la femeile in cuplu este coitul intrerupt: 25.5%. De asemenea, 6,6% dintre femeile au declarat ca utilizeaza calendarul si alte metode traditionale. In comparatie, doar 14% dintre femeile in cuplu folosesc pilula si 12%, prezervativul.

Aceste date sunt ingrijoratoare, in masura in care eficienta metodelor naturale de contraceptie este foarte scazuta, existand un risc major de aparitie a sarcinilor nedorite.

De asemenea, utilizarea anumitor metode moderne de contraceptie, precum pilulele combinate sau monohormonale, fara consulatrea unui specialist, poate avea efecte neplacute asupra sanatatii.

Apeland la un cabinet de planificare familiala, te asiguri ca folosesti metoda contraceptiva ideala pentru tine. Un medic specialist in planificare familiala va tine cont de varsta ta, de starea de sanatate si de ceea ce iti doresti, pentru a-ti recomanda contraceptivul potrivit.  

"Pentru a stabili care este metoda contraceptiva potrivita unei paciente, se utilizeaza un chestionar, o fisa care ii permite medicului sa aleaga cea mai buna varianta pentru pacienta respectiva.

Acest chestionar include intrebari referitoare la varsta, numarul de avorturi, metoda contraceptiva folosita anterior, frecventa contactelor sexuale.", ne-a declarat Dr. Cecilia Burlacu, medic specialist medicina generala, competenta planificare familiala, de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Bucuresti.