Cele mai bune alimente pentru ficat. Sunt recomandate de Dr. Oz

Ceaiul de armurariu şi turmericul sunt două dintre cele mai bune alimente pentru ficat. Descoperă şi alte remedii pe care te pot baza ca să ai grijă de sănătatea ficatului.


Nu este nevoie să consumi o cantitate exagerată de alcool ca să ai anumite probleme cu ficatul. Potrivit celebrului Dr. Oz, zahărul, amidonul şi carbohidraţii rafinaţi se numără printre cele mai păcătoase alimente care pot să afecteze funcţiile ficatului. Ca să contracarezi aceste efecte, specialistul recomandă să reduci consumul acestor alimente şi în schimb să te asiguri că ai inclus în meniul tău cele mai bune alimente pentru ficat:

1. Legumele cu frunze verzi

Potrivit specialistului un prim pas pe care trebuie să-l faci pentru a avea grijă de sănătatea ficatului tău este acela de a elimina din dieta ta siropul de porumb pe care îl găsim în majoritatea dulciurilor din comerţ. Pe lângă acest pas important trebuie să te asiguri că incluzi în alimentaţia ta varza kale, spanacul, broccoli, varza albă şi roşie, varza de Bruxelles, rucola şi ridichile. Aceste alimente cresc cantitatea de glucozinolaţi, substanţe care au un rol detoxifiant şi vindecător asupra ficatului. Consumă zilnic unele dintre aceste alimente!

2. Usutoriul şi ceapa

Sunt două ingrediente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu, chiar dacă le consumi în cantităţi mici. Ele conţin anumite substanţe care ajută la detoxifierea ficatului. Include măcar câteva feliuţe de ceapă la salatele pe care le consumi zilnic. Pe lângă beneficiile pe care le aduc pentru ficat, aceste două ingrediente s-au dovedit a avea şi proprietăţi anticancerigene. Nu trebuie să le consumi în cantităţi mari pentru a beneficia de efectele lor protectoare, ci să te asiguri că le foloseşti în salatele şi mâncărurile pe care le faci, de preferat în stare crudă.

3. Turmericul

Curcuma din conţinutul acestui aliment-minune are proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante, efecte deosebit de importante pentru sănătatea ficatului. Datorită acestor beneficii, turmericul este considerat unul dintre alimentele cu rol vindecător asupra ficatului. Foloseşte pulberea de turmeric în ceaiuri, dressing-uri pentru salate, în smoothie-uri, tocăniţe şi ciorbe.

4. Grăsimile sănătoase

Grăsimile sănătoase sunt importante pentru sănătate, de aceea nu este deloc recomandat să ai o dietă săracă în grăsimi bune. Ele au un efect antiinflamator în corp şi ajută la regenerarea ficatului. Specialistul recomandă să consumi zilnic cel puţin două porţii mici de alimente bogate în grăsimi bune, cum ar fi: nucile, seminţele crude, avocado, uleiul de măsline, somonul, sardinele şi macroul.

5. Ceaiul de armurariu

Îl găseşti în magazine şi plafar, fiind recunoscut pentru beneficiile pe care la are asupra ficatului. Este unul dintre cele mai bune hepatoprotectoare, deoarece conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul, împiedică depunerea grăsimilor în ficat şi ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism (din alcool, tutun, alimentaţia nesănătoasă). De asemenea, cercetările arată că silimarina este foarte utilă persoanelor care au probeleme cu colesterolul, reducând nivelul acestuia şi al trigliceridelor. Alt ceai indicat pentru bolile de ficat este cel de păpădie.