Cancerul, rezultatul unui stil de viaţă greşit. Nu e doar vina geneticii!

Un nou studiu arată că factorii de mediu și stilul de viață al pacienților constituie principala origine a cancerului.

Cea mai mare parte a cazurilor de cancer ar putea fi evitate, se arată într-un studiu asupra cauzelor acestei boli, publicat în revista Nature. Factorii de mediu și stilul de viață al pacienților constituie principala origine a maladiei, printre celelalte cauze numărându-se toxinele, expunerea la razele solare și obiceiurile alimentare. Mult în urma acestor elemente se află factorii pur genetici, notează publicaţia citată de Agerpres.

De majoritatea cazurilor de cancer se face vinovat un stil de viață greșit.

Regimurile alimentare, expunerea la razele ultraviolete, fumatul și bolile joacă un rol mult mai important decât moștenirea genetică atât de des invocată.

Studiul merge și mai departe, afirmând că, prin eliminarea acestor factori "declanșatori" ai cancerului, s-ar putea evita până la 90% din cazuri. Simpla renunțare la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos pentru a avea o greutate corporală în limite normale și consumarea cu moderație a alcoolului nu exclud apariția unui cancer, dar scad semnificativ riscurile, menţionează publicaţia citată de Agerpres.

Concluziile noului studiu contrazic rezultatelor unei alte cercetări efectuate anterior, în cursul anului 2015, care susținea că tipurile de cancer sunt doar consecința unei oarecare lipse de noroc și că măsurile de prevenire au un impact foarte scăzut.
Acel studiu afirma că majoritatea cancerelor sunt cauzate de "derapaje" ale ADN-ului în timpul îmbătrânirii și al diviziunii celulelor.