Anxietatea - cum iti poate afecta viata

O stare de alerta este buna, chiar necesara, poate fi un motor al motivatiei care te impinge sa actionezi; de multe ori, am auzit sau am folosit expresia "Ma simt in priza" pentru a spune ca...

O stare de alerta este buna, chiar necesara, poate fi un motor al motivatiei care te impinge sa actionezi; de multe ori, am auzit sau am folosit expresia "Ma simt in priza" pentru a spune ca o activitate sau o dorinta anume ne-a captat atentia si suntem determinati sa actionam spre indeplinirea ei. Dar prea multa anxietate poate fi perturbatoare. Iata cum...

Ingrijorarea afecteaza vietile a milioane de oameni si apar situatii in care adopta comportamente negative, ce le afecteaza starea de bine si cariera. Vorbim in acest caz de o tulburare anxioasa, care poate insemna anxietate generalizata, fobii specifice, tulburare obsesiv-compulsiva sau atac de panica.

Acest grup de tulburari afecteaza o proportie importanta a persoanelor care cer sfatul unui specialist in tulburari psihice.

Cand apreciem ca ingrijorarea ne afecteaza prea mult vietile?
Cand anxietatea se transforma dintr-o tensiune ocazionala intr-o dispozitie care iti domina si perturba viata, este timpul sa iei masuri pentru a-ti recapata starea de bine.

Uneori, anxietatea poate atinge intensitatea unei stari de angoasa in cadrul careia apar numeroase simptome, cum ar fi palpitatiile, senzatii de sufocare, tremur, transpiratii, senzatii de derealizare (sindrom psihotic caracterizat prin pierderea notiunii realului, conform DEX).
Aceste simptome ii creeaza persoanei respective sentimentul de pierdere a controlului de sine, putand provoca teama de lesin si chiar aceea de a nu innebuni.

Alte forme de anxietate sunt mai putin dramatice, dar mult mai perturbatoare. Pentru unii, alti oameni pot deveni cauza anxietatii lor. Anxietatea sociala apare ca urmare a credintelor acestor persoane ca ceilalti ii privesc sau ii judeca, chiar daca, rational, ei isi dau seama ca aceste ganduri nu sunt justificate.

In formele moderate, persoanele care sufera de anxietate sociala au o perceptie de sine extrema si fiecare senzatie sau emotie capata o rezonanta deosebita.
In formele severe, suferinta devine atat de greu de suportat, incat aceste persoane incep sa evite situatiile sociale.  

Alte persoane, a caror toleranta la incertitudine este scazuta, isi creeaza un adevarat carusel de griji referitoare la propria persoana si la cei apropiati. Ei apeleaza la ritualuri de verificare sau de prevenire a evenimentelor negative care ar putea sa se intample. Vorbim in acest caz de tulburarea de anxietate generalizata. Persoanele afectate de aceasta tulburare se plang adesea de oboseala, insomnii, iar relatiile cu cei apropiati devin incordate, ca urmare a verificarilor excesive.


Dintre psihoterapii, terapiile cognitiv - comportamentale au avut o eficacitate dovedita. Dintre tehnicile folosite de aceste terapii, mai importante sunt cele de relaxare, care ajuta pacientul sa isi controleze singur reactiile anxioase excesive, si sedintele de restructurare cognitiva, in care terapeutul il ajuta pe pacient sa isi reconsidere gandurile anxioase.