Cearta constructiva, reteta cuplurilor fericite

Un cuplu certaret nu e neaparat unul care se apropie de destramare. Mai mult decat atat, se spune ca certurile si impacarile tumultoase simbolizeaza vitalitatea unui cuplu, atunci cand sunt gestionate inteligent.
"Este sanatos sa te certi. Un cuplu care nu se certa niciodata isi rezerva surprize neplacute pe viitor... Un cuplu fara nemultumiri, nu exista.

Partenerul nostru este mult prea important si asteptam prea multe de la el ca sa nu apara si nemultumiri. De aceea, absenta certurilor intr-un cuplu este un semn rau"
, considera psihologul Michelle Larivey.

Un cuplu certaret nu e neaparat unul care se apropie de destramare. Mai mult decat atat, se spune ca certurile si impacarile tumultoase simbolizeaza vitalitatea unui cuplu, atunci cand sunt gestionate inteligent.


Acesta este cazul certurilor constructive, care elimina tensiunile, rezolva si lamuresc unele lucruri si de pe urma carora ambii parteneri raman cu o lectie invatata.

Exista insa si certuri distructive care fac rau unuia dintre parteneri, in unele cazuri fiind chiar determinate intentionat de celalalt. Acestea duc intr-adevar la ruptura.

Cum certurile sunt inevitabile, trebuie sa inveti sa le transformi in "discutii" constructive. Secretul consta in a sti sa iti exprimi fura si nemultumirile fara prea multa violenta verbala, fara jigniri, sa stii sa il asculti pe celalalt si, in fine, sa stii sa negociezi si sa rezolvi lucrurile cu diplomatie pentru a-ti proteja cuplul.
Dar ca sa ajungi la aceasta performanta, ai nevoie de multa stapanire de sine si de... exercitiu.

Un lucru natural


In primul rand, schimba-ti perceptia pe care o ai asupra unei certe: nu e un capat de lume, e un lucru normal, o ciocnire dintre doua personalitati care traiesc impreuna. In caz contrar, se acumuleaza tensiuni care pot duce la despartire.

Un grup de cercetatori din Chicago sustine, in urma unui studiu, ca acele cupluri care nu se cearta au o rata a mortalitatii de cinci ori mai mare ca a celorlalte.
Explicatia ar fi aceea ca atunci cand ne inabusim furia, avem resentimente si ne macinam in tacere.

De altfel, studiile medicale au confirmat ca reprimarea maniei creste riscul bolilor determinate de stres, cum ar fi bolile de inima si hipertensiunea arteriala.