Frigiditatea poate fi depasita!

Frigiditatea reprezinta una dintre problemele peste care multe femei nu stiu cum sa treaca. In plus, termenul a fost si este inteles gresit, mai ales de catre barbati. Afla mai multe despre frigiditate si cum o poti depasi.

Dupa ce ai aflat mai multe lucruri despre orgasmul la femei - Tu ce stii despre orgasm? - si anorgasmie - Anorgasmia - o problema rezolvabila - , astazi continuam serialul nostru si aflam mai multe despre frigiditate.


Nu de putine ori, acest termen - frigiditate - a fost inteles gresit, mai ales de catre barbati: daca o femeie nu atinge placerea maxima atunci cand face amor cu un un barbat, intra in categoria frigidelor. Daca este sa ne luam dupa vorba "Nu exista femeie frigida, ci doar barbat neputincios", atunci altfel stau lucrurile. Hai sa vedem ce este, cum se manifesta si cum putem rezolva problema frigiditatii.

Ca si impotenta, frigiditatea la femei este rezultatul unor factori psihologici, care au radacini adanci in copilarie si in anumite fixatii, potrivit site-ului ezinearticles.com.

 

Ce este mai exact frigiditatea?

"Spre deosebire de anorgasmie, frigiditatea implica o lipsa a apetitului sexual.", ne explica psihoterapeutul Lena Rusti. Iar daca nu ai un apetit sexual, nu ai nici capacitatea de a resimti placere in conditiile actului sexual, iar orgasmul iese total din ecuatie. Deci, o femeie care sufera de frigiditate este si anorgasmica, dar o femeie care este anorgasmica, nu este neaparat si frigida.

 


Atentie insa!
O femeie este frigida atunci cand, in mod regulat, nu simte placere in timpul actului sexual si nu in cazul in care aceasta incapacitate este expresia unui episod singular, datorat unei probleme de moment. Deci, nu trage concluzii pripite!

Potrivit unor sexologi, frigiditatea reprezinta absenta totala a placerii si a excitatiei, atat in timpul actului sexual cu partenerul, cat si in timpul procesului de masturbare.

 

Cauze ale frigiditatii

Dar care sunt cauzele frigiditatii? Ca si in cazul anorgasmiei, exista foarte multe cauze, printre acestea numarandu-se si educatia sexuala precara (aici se inscriu si sentimentele de rusine sau vina fata de actul sexual), reguli morale stricte, care determina aparitia frigiditatii ca mijloc de protectie, stima fata de sine si de partener, experiente sexuale traumatizante (viol, brutalizare etc.), frica de a ramane insarcinata, lipsa unei stimulari adecvate (citeste mai multe in articolul Preludiu... sau trecem peste?), modificari legate de menopauza, unele medicamente (antihipertensive, psihotrope, tranchilizante etc.), anxietate, stres, depresie, oboseala, dar si comunicarea deficitara intre parteneri.

 

Stiai ca absenta orgasmului favorizeaza congestia organelor genitale? Acest lucru se datoreaza mentinerii fluxului de sange in structurile erectile, inhibarii secretiilor vaginale si absentei relaxarii musculaturii. In astfel de cazuri, exista posibilitatea ca, in timpul actului sexual sau chiar si in timpul mersului, aceste femei sa prezinte dureri lombare si pelviene, precum si o stare de tensiune frecvent asociata cu senzatia de insatisfactie.

Exista femei care sustin ca nu s-au simtit niciodata atrase, din punct de vedere sexual, de un barbat, nu s-au simtit niciodata sexy, nu au avut niciodata vise erotice si dorinte ascunse. Acestea sufera de "frigiditate nativa", cunoscuta si sub denumirea de "frigiditate totala sau completa".