Fetisurile - placeri interzise?

"Cand facem dragoste, placerea sexuala imi este intensificata daca sotia mea poarta o pereche de pantofi rosii cu tocuri cui. Cu cat tocurile sunt mai inalte, cu atat senzatia de excitatie este mai puternica! Daca...

"Cand facem dragoste, placerea sexuala imi este intensificata daca sotia mea poarta o pereche de pantofi rosii cu tocuri cui. Cu cat tocurile sunt mai inalte, cu atat senzatia de excitatie este mai puternica! Daca mai pune si o pereche de ciorapi-plasa, placerea este maxima! In acest fel, simt ca ne condimentam viata sexuala si nu ne plictism niciodata pentru ca putem varia si face mai multe combinatii incitante!", imi spune Edi, 30 de ani.

Cu greu am reusit sa smulg aceasta marturisire "cuminte", multi pe care i-am intrebat spunandu-mi ca nu au fetisuri. Inclin sa cred ca nu vor sa discute despre ele, considerandu-le un subiect tabu si nu inteleg de ce. Conceptii prafuite? Frica de a fi considerata o persoana "ciudata", anormala? Timiditate? Dorinta de a ramane ceva intim? Pot fi toate aceste motive, dar pana la urma este ceva rau in a vorbi despre ceea ce iti intensifica placerea sexuala? Nu suntem cu totii niste hedonisti? Nu traim pentru placere?

Parafilia sau fetisul reprezinta atractia sexuala fata de un obiect sau o parte a trupului uman, care intensifica placerea sexuala. Termenul "fetis" provine din cuvantul portughez "feitico", original din secolul al-XV-lea, care defineste un obiect sau un "farmec", care intruchipeaza puteri magice sau spirituale. In acea perioada, fetisistii erau cei care venerau  "nefirescul".

Pentru ca barbatii poseda un erotism vizual mai puternic decat femeile, ei sunt cei mai cunoscuti practicanti ai fetisismului sexual. Psihanalistii, in frunte cu Freud, sustin ca acest fetisism sexual are "radacini" intr-o trauma din copilarie - frica de castrare, barbatul incercand sa se apere de aceasta anxietate prin mentinerea in inconstient a ideii potrivit careia femeia are penis.

Din punct de vedere clinic, fetisismul isi are originile intr-o inhibitie de manifestare, de exprimare a impulsurilor heterosexuale. Barbatii fetisisti pot fi timizi fata de femei sau pot simti o frica irationala fata de actul sexual, in sine.

Psihoterapeutul Claudiu Ganciu ne explica: "Instalarea unui fetis marcheaza incercarea unei persoane de a fi in relatie cu ceilalti. Este o modalitate dusa la extrem de a crea o relatie, de a redobandi asa cum poate, asa cum ii este posibil o senzatie de a fi cu cineva.".