Excitatia sexuala: cine ne atrage si de ce

Numerosi experti cred ca foarte mult din ceea ce ne atrage - sau ne face sa o luam la fuga - are la baza o acceptare sau o eschivare de ceva din trecut. Expertul in psihiatrie...

Numerosi experti cred ca foarte mult din ceea ce ne atrage - sau ne face sa o luam la fuga - are la baza o acceptare sau o eschivare de ceva din trecut. Expertul in psihiatrie dr. Robert Stoller, de pilda, sugereaza ca excitatia sexuala nu este automata, ci, mai degraba, "o piesa de teatru a carei naratiune pare sincera si spontana datorita autenticitatii senzatiilor trupului.

" El vede acea excitatie a momentului erotic "ca pe o masa compacta, intricata - un "micropunct" de coduri formate din impulsuri, dorinte, protectii, falsificari, adevaruri evitate, precum si amintiri ale evenimentelor trecute, erotice si nonerotice, mergand inapoi, pana la copilarie."

Cu alte cuvinte, dupa cum ne explica Michael Bader, "Daca analizezi excitatia sexuala, ia acel moment si desfasoara-l, intoarce-l pe toate partile, si vei afla ca in el se petrec, chiar in momentul acela, o multime de transferuri de date." Studiile sustin ca fiecare dintre noi are imprimat in el ceea ce renumitul sexolog si psiholog dr. John Money a denumit pentru prima data o "harta a dragostei".

In timp, ne cream conexiuni personalizate care sunt extrem de complexe si de nuantate. In copilarie, "tachinarea sexuala, violenta domestica, sporturile dure, masturbarea, sarutul, imbratisarile parintilor si imitarea comportamentului sexual al adultilor... sunt o repetitie pentru trup si minte, lectii necesare creierului nostru pentru a ne pregati trupul pentru sex", scrie Joann Allison Rodgers in "Sexul: o istorie naturala". Propriul nostru creier va fi conectat la un labirint de stimuli si raspunsuri. Cand cineva care este in vizor se incalceste in firele noastre, efectele sunt imediate si profunde.

Acea conexiune misterioasa, surprinzatoare pe care o simtim uneori cu o persoana pe care abia am cunoscut-o - "Esti sigur/a ca nu ne-am mai intalnit?" - se poate datora faptului ca in ochii mintii chiar ne-am mai intalnit. Imaginea idealizata a partenerului perfect conturata de firele invizibile din mintea noastra poate sa se potriveasca destul de bine cu persoana ai carei ochi, zambet sau ticuri ne par atat de cunoscute.

"La o scara mai mare, noi proiectam persoana pe care speram sa o inatlnim asupra persoanei cu care suntem impreuna", spune psihologul Robert J. Sternberg. "Parte din excitatia inceputului unei relatii este exact aceasta proiectie asupra acelei persoane reale care sta in fata noastra - a ceea ce speram noi ca persoana respectiva ar putea fi."