Cat de mult conteaza sexul intr-o relatie?

Este adevarat ca intr-o relatie actul sexual poate suda si mai mult legatura dintre cei doi, dar mai intai trebuie construit fundamentul relatiei, bazat pe sentimente...

Cand m-am gandit sa realizez acest material, mi-am amintit de o discutie pe care am avut-o cu niste prieteni, acum ceva timp, la o petrecere de Revelion. Era aproape dimineata, iar  toata lumea era  dornica sa poarte discutii "de larg interes".

Si cum discutiile despre sex intre amici sunt cele mai aprinse, iar concluziile rapide, am convenit sa atingem subiectul: "Cat de mult conteaza sexul intr-o relatie?"

Parerile au fost impartite; in grupul nostru de prieteni exista un cuplu care urma sa se casatoreasca si care sustinea cu inversunare ca sexul este cel mai important intr-o relatie, ponderea fiind de 90%. In sustinerea acestei concluzii a punctat si un cuplu casatorit.

Ajunsesem sa ma intreb: dar cum ramane cu dragostea, comunicarea, intelegerea sau increderea? Ocupa doar 10% din ingredientele unei relatii? Chiar atat de putin? Oare am ajuns sa dam comunicarea pe acele minute de placere carnala?

In opinia mea, atunci cand intr-o relatie importanta sexului are o pondere de 90%, poti considera ca este vorba despre o relatie bazata pe sex. Exista multe astfel de cazuri, mai ales cand cei doi nu au nicio obligatie unul fata de celalalt, sexul fiind liantul dintre ei, iar comunicarea nici nu isi are rostul.

Aceste genuri de relatii pot trece la urmarorul nivel, mai "profund", in care intervin atat sentimentele de dragoste, cat si comunicarea, reusind o echilibrare a prioritatilor in cuplu. Dar poti iubi pe cineva doar pentru placerile sexuale pe care ti le ofera?

Este adevarat ca intr-o relatie actul sexual poate suda si mai mult legatura dintre cei doi, dar mai intai trebuie construit fundamentul relatiei, bazat pe sentimente profunde, intelegere, respect si alte componente esentiale. Sexul este un lucru care se intampla intre doua persoane care se iubesc sau care iubesc sexul.

Exista si multe persoane care renunta la o relatie de lunga durata din cauza incompatibilitatii sexuale; desi lupta cu ea, se intampla ca dragostea sa piarda in fata placerilor sexuale.

Atunci cand dispare atractia, dispare si dorinta de a face sex, iar relatia are de suferit. Pentru ca unul din cei implicati in relatie sa nu caute in alta parte satisfactia sexuala, trebuie sa sustii acesta "flacara" a atractiei reciproce.

Este normal ca dupa o perioada de timp mai indelungata, atractia dintre cei doi parteneri sa se mai domoleasca. Gandeste-te la parintii si bunicii nostri, care sunt impreuna de 20-30 de ani si relatia continua sa reziste. In aceste cazuri fericite, respectul si comunicarea sunt punctele forte care au reusit sa mentina aceasta legatura atat timp.

In vremurile vechi si de mult apuse, doua persoane care se iubeau asteptau pana la casatorie sa faca sex. Mai exista astfel de cazuri? Mai exista femei/barbati "de moda veche", care isi pierd virginitatea in noaptea nuntii? Pana la urma, nu este un lucru chiar asa de rau. Dar daca te casatoresti si realizezi ca nu esti compatibila din punct de vedere sexual cu sotul? Ar fi fost mai bine sa faci sex inainte de casatorie?

Nu sunteti compatibili din prima noapte; aveti nevoie de timp, de intimitate pentru a va "invata" unul pe celalalt, ce si cum va place fiecaruia. Placerea vine odata cu "pofta de celalalt". Cine spune ca fost "profesor" inca de prima data cand a facut sex, minte! Si sexul cere experienta si documentare.
 
Tine de optiunea fiecaruia, de conceptii, de educatia sexuala primita din partea familiei, de valorile morale si, oricum, sexul premarital nu vine in contradictie cu invataturile lui Iisus, ci doar cu dogmele bisericesti.

Deci, pana la urma, cat conteaza sexul intr-o relatie? Daca este sa vorbim in procente, cred ca 50% ar fi suficient, restul este ocupat de alte lucruri importante, la fel de importante - iubirea dintre cei doi, comunicarea, respectul reciproc, intelegerea, acceptarea defectelor etc. Toate acestea formeaza un tot unitar si trebuie sa figureze mereu pe lista de prioritati dintr-un cuplu.

Sexul, ca activitate de cuplu, reprezinta o manifestare fizica a ceea ce simti. Este important, dar nu uita ca intr-o relatie nu trebuie sa devii "sclavul" unor placeri in defavoarea sentimentului. Sexul este ingredientul care completeaza o relatie, nu o implineste.