Invata sa te certi... barbateste!

Indiferent ce tip de personalitate are partenerul tau, in mod inevitabil, la un moment dat, veti ajunge sa va certati, iar probabilitatea ca tu sa pierzi teren in fata lui este destul de ridicata.

Indiferent ce tip de personalitate are partenerul tau - genul cu opinii clare si bine delimitate pe care le apara cu indarjire, sau un temperament in general ponderat, preferand sa evite confruntarile, ori tipul de om pasiv - in mod inevitabil, la un moment dat, veti ajunge sa va certati, iar probabilitatea ca tu sa pierzi teren in fata lui este destul de ridicata.

Multe certuri pornesc, in general, de la nimicuri si degenereaza pe parcurs. Retrospectiv privind lucrurile, poate nu mai esti in masura sa-ti amintesti care a fost momentul in care, abandonand tema initiala a discutiei, ati ajuns la subiecte mai vechi (si poate nesolutionate pe deplin).

Iar de aici si pana la clipa in care ai simtit ca ai pierdut controlul nu mai este decat un pas. Ceea ce, bineinteles, te indispune si mai mult si, cu timpul, va duce la aparitia unor probleme intre voi.

Aceasta cu atat mai mult cu cat putine sunt femeile care au taria sa spuna "Am gresit, imi pare rau" sau "Ai dreptate". Prin urmare, de ce sa nu te "inarmezi" cu niste trucuri? Constient sau nu, barbatii le aplica si au, se pare, succes. In concluzie, nu-ti ramane decat sa folosesti tacticile lor.

Tocmai pentru ca ei stiu ca este greu sa ne faca sa recunoastem un fapt cert, apeleaza la o solutie simpla: isi dovedesc lor insisi ca au dreptate, iar dupa aceea se straduiesc sa isi convinga si partenerele. Gandeste-te la discutiile pe care le-ati avut de-a lungul timpului: nu ti se pare ca lucrurile s-au desfasurat cam in felul acesta? Iata care sunt metodele pe care le aplica barbatii si pe care le-ai putea folosi in favoarea ta.

Nu ridica vocea

Probabil ca se numara printre cele mai dificile aspecte de care ar trebui sa tii cont in decursul unui conflict. In primul rand, sa stii ca nu-l impresionezi daca tipi (doar nu-ti inchipuiai asa-ceva, totusi...). Dimpotriva, decibelii tind sa-l agaseze si sa-l determine sa intre in defensiva. Asta daca nu ridica si el vocea, incercand sa te surclaseze.

De prisos sa-ti spun ca nu vei ajunge la nici un rezultat; pana la urma, o cearta poate sa fie foarte benefica pentru stabilitatea cuplului vostru, daca veti sti amandoi sa gestionati momentul si sa trageti invataminte. Dar nu se va intampla astfel daca veti striga unul la altul. De altfel, ai remarcat ca sunt extrem de rare cazurile cand un barbat ridica tonul cel dintai? Asadar, sta in puterea ta sa aduci discutia pe un taram constructiv: cel al dezbaterii.

Deprinde-te sa asculti

Se spune ca cele mai multe femei sunt maestre in arta de a asculta, ceea ce nu s-ar putea spune despre barbati. Daca partenerul tau incearca sa faca o exceptie si sa te asculte (laudabil din partea lui!), ai face bine sa-i intorci serviciul. Femeile pornesc de multe ori de la premisa ca "barbatii nu inteleg". Este o greseala - aproape orice barbat poate intelege, daca il lasi sa-si spuna punctul de vedere si ii oferi feedback pe masura.

Nu divaga spre alte subiecte

Cu alte cuvinte, evita una dintre cele mai frecvente capcane, despre care ti-am spus chiar de la inceput. Oricare ar fi subiectul discutiei, nu te abate si nu face referiri la alte diverse probleme din trecutul mai mult sau mai putin indepartat. Nu vei rezolva nimic: nu veti ajunge la nici o solutie referitoare la problema intitiala, iar a va reaminti de alte probleme nu va face decat sa va accentueze amandurora frustrarea, facandu-va mult mai reticenti fata de un eventual compromis.

Arata-ti slabiciunea, dar cu masura

De fapt, ideal ar fi daca ai reusi sa imbini latura emotionala si cea pragmatica. Cea dintai il va induiosa (iar tie nu-ti va fi prea dificil sa o scoti la iveala - face parte din natura feminina), iar cea de a doua il va impresiona si il va determina sa gandeasca "la rece". Din ambele puncte de vedere, ai avea de castigat.

Putina ironie n-a facut rau nimanui...

Iar autoironia, cu atat mai putin. Ferice de cei care pot face haz de ei insisi! Cu siguranta, nu-ti va fi usor sa faci un spirit de gluma atunci cand atmosfera este atat de incarcata, incat aprinderea unui bat de chibrit ar determina o explozie; dar, daca vei reusi sa nu te iei (prea) in serios, ai putea fi placut surprinsa de rezultate.

Cand este cazul, recunoaste ca ai gresit

N-ar trebui sa fie prea greu, desi multe femei au probleme cu aceasta idee (si mai spunem ca doar barbatii sunt orgoliosi!). Nu se pune problema de false orgolii; cand este vorba despre o greseala, mandria nu-si are sensul. Nu numai ca vei pune capat discutiei, dar partenerul va dobandi mai multa incredere in tine si te va respecta pentru taria si onestitatea de care dai dovada.