Cat de importanta este toleranta intr-o relatie?

Iubirea invinge totul si ne invata sa fim mai toleranti... Este o "maxima" pe care o aud foarte des, dar exista cazuri de cupluri in care aceasta nu se aplica. Pentru ca nu exista destula dragoste...

"Imi iubesc foarte mult prietenul, a fost dragoste la prima vedere, dar, cu timpul, au inceput sa ma deranjeze unele lucruri. Nu stiu daca voi fi capabila sa ii mai tolerez petrecerile bahice cu prietenii din fiecare sambata seara, faptul ca refuza sa urmeze o dieta (a inceput sa aiba putina burta) sau unele idei fixe.", imi spunea acum ceva timp o prietena.

Iubirea invinge totul si ne invata sa fim mai toleranti... Este o "maxima" pe care o aud foarte des, dar exista cazuri de cupluri in care aceasta nu se aplica. Pentru ca nu exista destula dragoste sau pentru ca partenerii nu sunt capabili sa treaca peste orgolii si "unele idei fixe"?

Psihoterapeutul Gabriel Dinu ne spune: "Un cuplu nu poate rezista foarte mult fara toleranta.

Oricat de mult si-ar dori cei doi sa aiba o relatie in care sa nu faca nicio concesie si sa aiba, in acelasi timp, liniste si armonie, acest lucru nu este posibil. In momentul in care scade nivelul de toleranta fata de greselile sau aspectele care iti displac la celalalt, apar discutiile, tensiunile si chiar certurile.

Sunt foarte multe persoane care nu isi gasesc un partener de viata timp de ani de zile, deoarece nu sunt dispuse sa accepte un partener cu defecte sau care se comporta altfel decat cred ele ca trebuie sa se comporte. De obicei, aceste persoane sunt la fel de intolerante si cu ele insele, ceea ce le provoaca, de multe ori, stari de depresie si de vinovatie puternica la cea mai mica greseala pe care o fac sau imperfectiune pe care si-o descopera.".


Intr-adevar, nu este foarte usor sa accepti diferentele dintre voi doi, dar trebuie sa inveti sa faci acest lucru, mai ales daca iti iubesti partenerul si iti doresti ca relatia sa dureze.
Psihologii sustin ca intoleranta din cuplu poate avea radacini adanci in copilarie, in comportamentul pe care parintii l-au avut fata de cel care, ajuns la maturitate, nu este capabil sa tolereze diferentele dintre el si persoana de alaturi.

Lipsa tolerantei in cuplu este un motiv tot mai des intalnit care duce la divort. De ce? Pentru ca "intolerantul" refuza sa se ierte pe el insusi, nu este suficient de matur sa uite intoleranta parintilor sau, pur si simplu, refuza sa invete sa comunice cu partenerul.

Intr-un articol anterior, Tabieturile si hobby-urile...
probleme in cuplu?
, faceam cateva referiri la cat de important este sa fii capabila sa accepti acele "placeri" ale partenerului care il fac fericit... bineinteles, in masura in care nu afecteaza in mod negativ relatia voastra de dragoste. Foarte des se intampla ca particularitatile iubitului, cele care te-au cucerit si te-au facut sa il iubesti inca din prima clipa, sa se transforme, treptat, in motive "temeinice" de conflicte. Dar diferentele pot fi acceptate, chiar daca ti se pare un lucru imposibil.