Am un iubit mai tanar si mi-e bine

Relatiile de dragoste pe care le observam in jurul nostru pot starni multe controverse, mai ales cele in care exista o diferenta de varsta "sesizabila" intre cei doi implicati.

Relatiile de dragoste pe care le observam in jurul nostru pot starni controverse, mai ales cele in care exista o diferenta de varsta "sesizabila" intre cei doi implicati. Cum bine am observat, predomina relatiile in care barbatii trecuti de prima tinerete fac cuplu cu femei mult mai tinere decat ei. Nu incerc sa schimb in vreun fel "moda" in materie de relatii de dragoste pentru simplul motiv ca nu sunt o persoana destul de "moderna" atunci cand vine vorba despre dragoste si nu tin niciodata cont de "tendintele" in ale amorului. Nici nu am fost inconjurata de prietene sau cunostinte care sa aiba relatii cu barbati mult mai in varsta decat ele...

Sunt de parere ca dragostea o poti intalni in locurile la care nici nu visezi ca acest sentiment ar putea aparea; poate nici nu concepeai vreodata ca un barbat care iti poate fi tata sau bunic, judecand dupa varsta, ar trezi in tine o dragoste ravasitoare. Multe dintre noi contesta existenta unor sentimente de dragoste intre un barbat mai in varsta si o femeie trecuta putin de pubertate si asta pentru ca nu prea am avut exemple concrete in care starea materiala sa nu fie importanta.

Dar cum este sa fii implicata intr-o relatie de dragoste cu un barbat care este mai tanar decat tine, cand va despart un an, doi sau poate mai multi? Nu vorbesc despre corupere de minori cum am auzit si citit multe stiri despre profesoare care au relatii cu proprii elevi si a caror dragoste a fost atat de mare incat au facut si un copil, apoi s-a lasat cu inchisoare pentru corupere de minori, dar s-au reintalnit si au conceput alt copil, iar acum sunt foarte fericiti impreuna, chiar daca diferenta de varsta este una foarte mare. Desi acest gen de relatie poate fi socotita putin "bolnava", iesita din tipar sau se poate banui ca respectivul elev sufera de complexul Oedip, daca relatia dintre cei doi inca exista si au mai aparut si copii, este clar ca acolo exista acel ceva care ii leaga. Si pana la urma, dragostea nu urmeaza niciodata un tipar si acesta este, in mod sigur, si farmecul ei. Mereu altfel, mereu socanta si plina de dileme, mai ales pentru cei care o traiesc...   

O relatie de dragoste cu un barbat mai "verde" decat tine (urasc sa spun mai tanar, nu e ca si cum m-as considera mai batrana, dar varsta spirituala conteaza mai mult - daca te simti tanara in interior, in mod sigur esti inca "verde") este, din punctul meu de vedere, ceva mereu nou. Inainte de relatia cu el, fostul iubit era cu doi ani mai mare decat mine, iar legatura dintre noi a durat ceva timp. Nu am pus niciodata pret pe timp ca durata, ci pe calitatea acestuia. Uneori, o relatie de durata poate fi mai putin profunda decat una de o luna sau de un an, pe care o traiesti la intensitate maxima; parca si o simpla iesire la piata impreuna este o experienta traita la cote maxime.

Poate si datorita faptului ca in familia mea se faceau tot felul de glume pe seama faptului ca tata este mai mic decat mama cu doar cateva luni, la inceputul acestei relatii am avut mici probleme de "acomodare", sa le zicem. Acestea au fost alimentate si de apropourile pe care mi le faceau unii: "L-ai luat sa il cresti?", "Astfel de relatii nu duc niciunde!" sau "Vei suferi pentru ca, in mod sigur, isi va gasi una de varsta lui si te va parasi!. Dar se pare ca sentimentele pe care le simtim unul fata de celalalt sunt mult mai puternice decat astfel de "piedici". Ne simtim bine impreuna si mereu suntem "altfel".

Chiar si acum, dupa un an si cateva luni, mi se inmoaie genunchii cand il vad sau cand ii aud vocea, lucru despre care credeam ca este posibil doar in filme sau in romanele de dragoste. Tot acest timp m-a facut sa realizez si faptul ca el este mult mai responsabil decat mine. Il iubesc din multe motive: este plin de initiative traznite, responsabil, foarte rational, stie cum sa ma calmeze cand simt ca imi pierd mintile, sa imi spuna ca urma de rimel din coltul ochilor din fiecare dimineata ma face si mai frumoasa, ma critica chiar si atunci cand eu nu cred ca merit, dar cel mai mult il iubesc pentru ca este el, pentru ca exista. Sincer, niciodata nu am simtit diferenta de varsta dintre noi!

Chiar daca ar fi sa ne despartim, nu as regreta faptul ca am avut o astfel de relatie. Poate suna foarte ciudat, dar aceasta perioada petrecuta alaturi de el m-a ajutat si inca ma mai ajuta foarte mult sa ma redescopar si sa fiu eu insami.

Nu stiu cat poate sa dureze o relatie cu un barbat mai tanar pentru ca nu pot judeca o relatie de dragoste in functie de varsta. Depinde foarte mult de cei doi, ca si indivizi, daca sunt compatibili din punct de vedere relational, modul in care comunica, principiile pe care se bazeaza, respectul pe care il poarta unul fata de celalalt, nazuitele pe care mizeaza etc. Relatia de dragoste poate rezista la fel de mult ca orice alta. Nu ma bazez pe exemple precum Ashton Kutcher si Demi Moore (intre care exista o diferenta de 15 ani) sau cuplul format de Madonna si Guy Ritchie, ma bazez pe ceea ce simt.

Multe femei trecute de prima tinerete isi doresc relatii cu barbati mai tineri pentru simplu motiv ca vor sa se simta din nou tinere si pline de energie; exista si barbati tineri care prefera femei mai "coapte" pentru ca le considera mai experimentate, nu numai din punct de vedere sexual, cat si din punct de vedere afectiv si pot invata multe de la ele. Exista riscul ca aceste femei sa nu reuseasca sa tina pasul cu junele cu care sunt implicate intr-o relatie, mai ales cand fac parte din generatii diferite si conceptiile sunt mereu altele. Daca este sa luam in calcul faptul ca barbatii se maturizeaza mai greu decat femeile, si in aceste cazuri se poate gasi o solutie care sa avantajeze pe amandoi.   

Nici nu cred ca exista vreo reteta sau vreo regula pentru a avea o relatie de dragoste fericita. Varsta nu este in niciun caz un criteriu, asta o spun din proprie experienta. Nu ma pricep sa ofer sfaturi, sa va indemn sa procedati intr-un anumit mod atunci cand sunteti implicate intr-o astfel de relatie. Pot spune doar ca este obligatoriu sa va ascultati inima, sa cautati mereu fericirea, renuntati la prejudecati si invatati sa pretuiti fiecare clipa pe care o petreceti alaturi de cel pe care il iubiti!