Mâncare fără foc: 5 vedete care au renunţat la aragaz

2 Iulie 2011

Raw food sau regimul raw-vegan sunt noile tendinţe în alimentaţie care au început să aibă mare trecere la vedetele din România. Olivia Steer, Claudia Pavel şi Andreea Raicu sunt câteva dintre adeptele unui stil de viaţă sănătos.

O persoană care se declară vegetariană nu consumă carne, însă dacă este vorba despre un pesco-vegetarian atunci este inclusă în meniu doar carnea de peşte. Dacă vorbim despre un lacto-ovo-vegetarian atunci înseamnă că persoana respectivă consumă pe lângă vegetale şi produse lactate şi ouă, excluzând din meniu orice tip de carne.

Bineînţeles că regimul adoptat poate să varieze, astfel că există şi termenul de lacto-ovo-pesco vegetarian care consumă pe lângă vegetale, lactate, ouă şi carne de peşte.

Termenul vegan este utilizat atunci când nu se consumă şi nu se utilizează deloc produse de origine animală. Diferenţa între vegani şi "raw food-işti" constă în faptul că veganii consumă mâncare gătită, în vreme ce regimul raw food se bazează doar pe alimente în stare crudă (nuci, seminţe, legume, fructe, alge marine, sucuri din legume cu frunze verzi, suc din iarbă de grâu, seminţe încolţite, lapte de migdale/nuci, brânză din diverse nuci/seminţe, pateuri din nuci/seminţe).
Acest tip de alimentaţie îşi are rădăcinile la sfârşitul secolului al XIX-lea, când medicul elveţian Maximilian Bircher-Benner a pus prima dată în discuţie hrana vie ca tratament şi a înfiinţat o clinică, în 1897, la Zurich, pentru a trata pacienţi suferind de boli diverse prin mâncare sănătoasă, gătită fără foc. Despre istoria raw food poţi să citeşti pe larg AICI.

Deserturile raw sunt foarte delicioase


Este greu de crezut, dar se poate face un tort cu vanilie şi căpşuni (vezi reţeta), un tort cu ciocolată şi mentă (vezi reţeta), un tort cu nucă de cocos şi portocale (vezi reţeta), un tort de ciocolată (vezi reţeta), o prăjitură Negresă, o budincă, o îngheţată fără făină, lapte, ouă, zahăr rafinat, smântână, unt sau orice alte ingrediente cu care eram obişnuiţi până acum. Ce ingrediente se folosesc în locul acestora: nucă, migdale, lapte de migdale, nuci caju, nucă de cocos, unt de cocos, unt de cacao, curmale, stafide, pudră de cacao, pudră de roşcove şi multe altele.

Poţi să faci şi ciocolată 100% sănătoasă şi fără aditivi nocivi. Vezi aici o reţetă rapidă

1. Olivia Steer a renunţat definitiv la alimentele procesate

Cunoscuta prezentatoare a emisiunii „Doamne de poveste”, difuzată de postul Acasă este adepta regimului raw-vegan. Nu consumă produse de origine animală (lapte, ouă, carne) şi include în meniul său zilnic foarte multe alimente în stare crudă. "Marele avantaj al dietei raw-vegan este energia recâştigată şi entuziasmul de a face lucruri pentru care înainte trăgeam îngrozitor de mine ca să le duc până la capăt. Adevărul e că mă simt grozav, am tonusul de la 20 de ani, iar analizele arată că am 15 ani", declară prezentatoarea într-un interviu apărut în ziarul Gândul. Olivia oferă sugestii şi reţete pe blogul ei despre acest stil de viaţă.

Sursă foto: AcasăTV.ro

2. Andi Moisescu, iniţiat de soţia sa, Olivia Steer, în tainele raw food

Cunoscutul realizator TV Andi Moisescu a suferit de ulcer, prin urmare este foarte atent la ceea ce mănâncă. Soţia Olivia Steer declara într-un interviu acordat revistei Prevention că Andi a adoptat foarte uşor noul stil de alimentaţie, preferând alimentele în stare crudă şi a constatat pe pielea lui efectele benefice. "Olivia se ocupă exclusiv de gătit în familie. Mâncăm în proporţie de 70% fructe şi legume crude. Restul e mâncare gătită, dar gătită sănătos. Dacă vorbim de temperaturi de peste 40 de grade, vorbim de gătit la aburi. Exclud din start orice glumă precum prăjeala, microundele sau produsele semipreparate. În ceea ce priveşte mesele principale, în prima parte a zilei suntem cei mai buni prieteni ai fructelor, iar seara ai legumelor. Mâncarea gătită apare întotdeauna la prânz sau după prânz", spune Moisescu într-un interviu acordat Societăţii Vegetarienilor din România.

3. Claudia Pavel a renunţat la carne, lapte şi pâine albă

Claudia Pavel (ex-Cream) a adoptat o dietă sănătoasă constituită în mare parte din hrană vie, adică alimente care nu sunt preparate termic, care a ajutat-o să dea jos 15 kilograme în 3 luni de zile. De curând, ea a declarat pentru Perfecte.ro că a renunţat la lapte pentru că acesta înseamnă cancer, celulită şi grăsime. "Am renunţat şi la lactate, pentru că în general nu trebuie să mâncăm lapte decât până la 7 ani, pentru că doar până atunci avem o enzimă în stomac, care digera laptele. Laptele înseamnă cancer, celulită şi grăsime. Deci nu e bun", a declarat vedeta. De asemenea, carnea şi pâinea albă au ieşit demult din meniul vedetei. "În vocabularul meu nu mai există cuvântul dietă. Există un mod de viaţă foarte sănătos. Nu mai mănânc carne, lactate, pâine albă, fac sport în fiecare zi şi aşa vreau să o duc până la capătul zilelor", declară Claudia Pavel pentru AcasăTV.

4. Ioana Ginghină ne îndeamnă să fim raw!

Pe blogul oficial al actriţei Ioana Ginghină găsim o postare cu titlul "Hai să fim raw" în care vedeta vorbeşte despre regimul raw-vegan şi susţine că ea încearcă să inlcudă în meniul său zilnic tot mai multe alimente în stare crudă. "Eu una o să încerc măcar 30% din alimentaţia mea să fie RAW. De ce? Ei bine, în primul rând vreau să am un copil sănătos, apoi să fiu şi eu mai sănătoasă. Vreau să arăt mai bine şi să am mai multă energie. Aşa că de o săptămână am înlocuit laptele de soia din comerţ care, nu este aşa de sănătos cum se presupune a fi, cu lapte din migdale, alune sau nuci, crude pe care mi-l fac singură", spune vedeta pe blogul său.

Sursă foto: AcasăTV.ro

5. Andreea Raicu nu pleacă din casă fără migdale la ea

Vedeta a renunţat la carne de câţiva ani, declarând de nenumărate ori în presă că se simte mult mai bine. Ea a împărtăşit câteva dintre trucurile ei atunci când i se face foame şi nu are timp să ia masa: ronţăie migdale, seminţe de dovleac, fistic sau seminţe de floarea soarelui în stare crudă şi nesărate. "Mănânc foarte sănătos, asta în primul rând pentru că ţin la calitatea lucrurilor pe care le dau organismului meu şi nu neapărat din teama de a nu mă îngrăşa. Mănânc tot soiul de seminţe crude, migdale, fistic - sunt bune pentru organism şi săţioase", a declarat vedeta pentru Adevărul.

Sursă foto: ComunicateMedia.ro