Dosar Eva: Vedetele din România discută politică. Vezi cu cine țin!

8 Iulie 2012

Showbiz-ul românesc se intersectează uneori cu ițele încâlcite ale politicii. Fie că acceptă să fie tocmiți de politicieni și să cânte în concertele electorale pentru a atrage alegătorii, fie că se alătură unor inițiative politice sau pentru că vor pur și simplu să-și facă publice opiniile, vedetele autohtone ies la rampă cu reacții politice.
În acest an, mai multe personaje celebre au luat poziție față de evoluția situației politice și sociale din România.

Vezi cine a fost atacat pentru simpatia față de fostul premier Ungureanu, cine se înclină în fața lui Dan Voiculescu și cine spune că României i-ar folosi acum o dictatură!

Oana Zăvoranu vrea să scape de Băsescu

Fană declarată a președintelui Senatului, Crin Antonescu, vedeta TV a declarat că vrea ca Traian Băsescu să fie suspendat și înlocuit de "feblețea" ei.

După ce a cochetat cu politica, în calitate de membră a PRM, Oana Zăvoranu nu are rețineri în a-și exprima punctul de vedere despre situația actuală. Ea a declarat recent pentru ziarul Ring că vrea ca șeful statului să fie înlăturat de la putere: "Este ceea ce trebuia să se întâmple de mult! Nu fac politică, dar pot spune, în premieră, că am o mare febleţe politică de ani buni: Crin Antonescu, pe care îl plac enorm. Şi cred că simpatia e reciprocă, pentru că am fost anunţată că a vorbit foarte frumos despre mine la o emisiune TV. Deci e de bine!".

Și mama Oanei, Mariana Zăvoranu, este de părere că Traian Băsescu trebuie să plece de la Cotroceni. "Să se ducă mai repede de unde a venit! Spun asta pentru că mă gândesc, în primul rând, la viitorul Oanei. Şi sunt cu adevărat patriotă, nu la mişto!", a spus aceasta.

Mihai Bendeac, ironizat de Mircea Badea pentru opțiunea sa

În februarie, după ce Mihai Ungureanu a fost numit premier, Bendeac a postat pe Facebook o opinie favorabilă acestuia. Imediat a fost luat la țintă de prietenul său de la Antene, care "l-a taxat" ironic pentru că și-a spus părerea.

Mircea Badea l-a atacat pe Mihai Bendeac, pe care l-a numit "peluzist". "Bendeac se grăbeşte să-l aclame pe noul premier... El aspiră cu nesaţ tot ce băseşte domnul Băsescu şi scrie: «Am prieteni comuni cu... Răzvan Ungureanu şi am auzit numai lucruri foarte bune despre el. Să-l ajute Dumnezeu! E tânăr, e inteligent, gândeşte modern, sper să-mi menţin părerea bună. Hai, Răzvane!», zice cu entuziasm de peluzist.”

Mihai Bendeac a preferat însă să ignore atacul lui Badea: "Nu mă interesează subiectul şi nici politica”, a declarat el pentru ziarul Ring.

Andreea Bănică, împotriva protestatarilor din Piața Universității

În ianuarie, cântăreața abia revenise din vacanța petrecută în Germania. Întrebată ce părere are despre cei care demonstrau în Piața Universității, vedeta a luat atitutudine împotriva huliganilor, dar și a demonstranților.

"Am ajuns de râsul lumii! Eu nu i-aş lăsa să facă aşa ceva. Cum să spargă magazine, să distrugă centrul? Nebunii trebuie închişi la ospiciu!”, a declarat ea pentru ziarul Național despre huliganii care au făcut ravagii în centrul Capitalei.
Vedeta s-a referit apoi la evenimentele în ansamblu. Ea crede că oamenii s-au învăţat să primească în loc să muncească pentru a-şi câştiga traiul, iar cei care nu fac nimic pentru a-şi schimba în bine viaţa le poartă pică celor care reuşesc. "Sunt foarte mulţi puturoşi în ţara asta! Îmi caut o menajeră de trei ani. Oamenii nu vor să muncească. Mor când îi văd cum stau la cafenele şi se uită în gol, apoi vor să moară capra vecinului", a declarat Andreea.

Tudor Chirilă: toți politicienii sunt la pământ!

Solistul trupei Vama este un observator atent al situației politice și sociale din țară și obișnuiește să posteze constant pe internet opinii critice despre diverse subiecte.

În iarnă, când criza politică ajunsese la apogeu, Tudor Chirilă a transmis un mesaj pe blogul lui referitor la dezbaterea aprinsă despre Legea Sănătății: "În România oamenii nu mai au pe cine vota. Prezența la vot va fi extrem de mică în 2012 pentru că oamenii s-au săturat să voteze <<un rău mai mic>>. Dacă nu se ridică o voce nouă, o mișcare mai presus de japcă, vom sfârși iremediabil în aceeași paradigmă. Ultimele zile au demonstrat că nici măcar cu îndemnul FMI-ului nu putem să avem maturitatea unei dezbateri publice pe o lege de o importanță crucială. Cel mai grav lucru mi se pare că legea a ajuns să fie scoasă din dezbatere în urma unui conflict absolut infantil. Capitole importante din lege nici măcar nu au ajuns să fie dezbatute, ba mai mult, spectatorul de rând n-a putut să înțeleagă limpede despre ce e vorba."

Chirilă consideră că modul în care s-a purtat dezbaterea pe legea sănătății nu a fost diferit cu nimic de "violențele gratuite și condamnabile din Piața Universității". "Clasa politică românească își adaugă atributul infantilității peste cele care au făcut-o indezirabilă", a conchis artistul.

Mihaela Rădulescu despre Piața Universității: figurație de mâna a doua

Participantă activă la Revoluţia din '89, vedeta a comentat în ianuarie, pentru Realitatea TV, evenimentele din Piaţa Universităţii. Vedeta a făcut o analiză dură, dar obiectivă, din afara țării, asupra protestelor.

"M-aţi întrebat cum se văd protestele de stradă de la distanţă, adică din afara României. De la bun început, aş preciza că susţin ideea de protest, dar că sunt total împotriva violenţei, de orice natură. La început, m-am bucurat că acţiunea avea un punct de pornire important - legea sănătăţii. Părea o discuţie serioasă, care merită proteste, opinii pertinente, gesturi ample. M-am înseninat când am văzut că românii şi-au recăpătat curajul de a spune ce-i doare, de a ieşi în stradă şi de a-şi folosi energia pentru lucruri importante. Am sperat că se va ajunge la o dezbatere serioasă, că se vor naşte lideri care vor vorbi în numele mulţimii, care vor negocia cu aleşii spre a ajunge la soluţii favorabile românilor... Apoi, cu tristeţe, am constatat că ne-am mai făcut o dată de râs. Vorba lui Pleșu, "dacă s-ar institui un Premiu Nobel pentru ratare, românii l-ar monopoliza pentru un secol", a spus Mihaela.

"Am văzut golani făcând semne obscene în faţa camerelor TV şi a jandarmilor, am văzut străzile devastate şi oameni beţi care se răfuiau între ei, am văzut cât de puţini păreau cei care protestau civilizat, faţă de cei care ieşiseră din casă doar ca să se afle în treabă şi să joace în <<filme de acţiune>>, oameni autentic disperaţi din cauza sărăciei şi a vieţii grele şi şmecheri veniţi la furat din buzunare, galerişti violenţi care dădeau peste bătrânii brusc întremaţi de speranţă că poate mai există o şansă pentru ei...", a explicat vedeta.

"Iertată să-mi fie dezamăgirea (sau mai curând, lehamitea), dar câtă vreme nu există nişte oameni serioşi care să întărească rândurile protestatarilor, câtă vreme nu există o coerență în lozinci şi motive de protest care să vizeze direct problemele grave cu care să confruntă românii, acţiunile de stradă nu vor fi decât nişte răfuieli penibile, de pe urma cărora nu vor cădea capete, ci vor fi doar capete sparte aiurea. Jandarmii, despre care cei mai mulţi uită că-şi fac doar datoria, adică îndeplinesc nişte ordine, vor continua să pară principalii duşmani ai golanilor care se vor mobiliza şi mai abitir. Disperarea oamenilor e reală şi demonstrabilă cu argumente, fiecare om serios care a ieşit în stradă o simte în propria-i viaţă, dar lipseşte, cu o desăvârşire aproape istorică, solidaritatea şi seriozitatea demersului. Mă întreb, dacă jandarmii n-ar mai ieşi în stradă, măcar pentru o zi în care au loc proteste, cu cine s-ar război mulţimile de golani? Ce politician ar avea curajul să vină să vorbească mulţimii? Ce lider ar fi ascultat şi lăsat să vorbească în numele tuturor ? Cam aşa se vede de la distanţă un spectacol captivant de televiziune, dar în care nu există scenariu, personaje principale şi posibilitatea unui happy end, ci doar figuraţie de mâna a doua, care speră să pună mâna pe rolurile principale, măcar în faţa găştilor din care fac parte", a mai spus Mihaela.

Florin Chilian, reverență în fața lui Voiculescu

Un artist cu atitudine civică, el a participat activ la evenimentele din Piața Universității și s-a declarat împotriva puterii, deținută în acel moment de PDL.

Chilian a mers în ianuarie în Piața Universității și a spus că unul dintre motivele pentru care artiștii evită să cânte în Piață este că mulți au avut contracte cu primarii PDL din țară și speră să mai fie invitați la mitingurile electorale din acest an: "S-au cheltuit de Revelion fondurile pe patru luni de zile, dar ăsta nu e singurul motiv. Cred că artiștilor le este teamă să nu ajungă ținte pentru nenernicii ăștia care s-au infiltrat în manifestație. Ieri am mers în Piață și erau de trei ori mai mulți agenți, cu uniformă și sub acoperire, decât protestatari."

În 2010, Chilian declara într-un interviu publicat pe site-ul replicavedetelor.ro că nu ar intra în politică: "Nu niciodată, sunt prea deștept, nu sunt curvă în primul rând".

În  această vară, el a comentat și victoria USL la alegerile locale, spunând că marele merit pentru realizarea alianţei politice care a ajuns la guvernare îi aparţine lui Dan Voiculescu. "Chiar dacă eu nu am avut întotdeauna o relaţie bună cu Antenele de-a lungul timpului, asta nu înseamnă că nu pot să remarc faptul că ideea iniţială a formării USL îi aparţine lui Dan Voiculescu încă din iunie 2010. Aşa că n-ar fi rea o reverenţă la adresa lui Dan Voiculescu, pentru că meritul realizării USL îi aparţine 150%."

Oana Pellea, mesaje pe Facebook pentru Piața Universității

Autorea unei scrisori dure, în 2011, adresată clasei politice din România, despre situația cailor sălbatici din Letea, actrița s-a implicat și în protestele din Piața Universității din iarna trecută.

"Vreau să le spun conducătorilor acestei ţări, oamenilor politici, factorilor de minimă decizie: aţi decăzut din starea de OM", a scris actrița despre lipsa de reacție a autorităților în acel caz. "M-am săturat ca ţara mea să fie considerată criminală, hoaţă, barbară, înapoiată, pentru că dumneavoastră nu sunteţi capabili de a o sluji. M-am săturat să mă simt mânjită de sânge nevinovat din cauza nepăsării şi automat complicităţii dumneavoastră la crime! Iubesc România pînă la durere, dar urăsc pe oricine ucide sau e părtaş la crimă", a mai scris ea.

În iarnă, artista s-a raliat protestelor din Piața Universității. Ea s-a declarat o susţinătoare a demonstraţiilor din Bucureşti şi din întreaga ţară, însă cu condiţia ca manifestările să fie unele paşnice. "Eu nu fac politică în strictul sens al cuvântului, dar ţin cu dinţii de Bun Simţ! Şi mă doare şi mă interesează ce se întamplă în ţara mea!", a scris actrița pe Facebook. După câteva ore, ea a postat un alt mesaj, prin care îndemna la un protest paşnic, dar puternic: "Referitor la ce se întâmplă azi în ţara mea. Nu violenţei! Nu provocărilor! Nu manipulării politice! Dar DA manifestării paşnice şi democratice în apărarea Democraţiei în România! DA exprimării libere şi democratice a dreptului de a fi respectaţi în ţara noastră! Da, vreau ca România să fie o ţară civilizată, europeană şi nu un stat militarizat!"

Simona Gherghe, atacată pentru simpatia față de proful Ungureanu

Ca și Bendeac, ea a fost atacată de Mircea Badea pentru că a îndrăznit să-și declare încrederea în noul premier de atunci, Mihai Ungureanu.

Ea n-a comentat reacția colegului de trust, dar este evident că nu i-a picat bine această reacție de tip "cine nu e cu noi e împotriva noastră". "Colegul nostru Mihai Bendeac e un suporter al noului prim-ministru... Nu e singurul... Şi Simona Gherghe e... A scris pe Facebook: «Mihai Răzvan Ungureanu mi-a fost profesor de istoria civilizaţiilor în liceu. E un om excepţional, extrem de deştept. Un om care are mai multă carte decât toţi cei care se perindă pe la televizor şi vorbesc despre el... Eu îi ţin pumnii domnului profesor». E bine că «domnul profesor» generează un val de simpatie şi are fani, e un lucru îmbucurător. Sigur, nu mă gândeam, pe bune, că domnul Răzvan Ungureanu are un intelect de invitat la «Acces Direct»”, a spus ironic Badea în emisiunea sa de la Antena 3.

Contactată de ziarul Ring, Simona Gherghe nu a comentat observaţiile lui Mircea Badea: "Nu vreau să spun nimic... Nu intru în război cu nimeni, nu sunt în război cu nimeni şi atâta tot. Uite ce zi frumoasă e afară!", a încercat ea să schimbe subiectul.

Briana Caradja, prințesa din dubă

Personaj monden și pitoresc, Briana Caradja a fost în greva foamei în timpul protestelor din Piața Universității. Apoi a candidat la alegerile locale, pentru a lua Bucureștiul înapoi din mâinile politicienilor.

Prințesa consideră că prin nemulţumirile pe care şi le-au strigat în stradă românii au făcut făcut un pas mare în ceea ce înseamnă democraţia. "S-a făcut un pas mare. Primele 8-9 zile au fost mai dure. De luni încoace s-a trecut de un prag foarte critic. Dreptul constituțional de a se aduna într-un loc este teoretic garantat. Orice lege care spune că îți trebuie aprobare este anti-constituțională. Dacă vreau să mărșăluiesc dintr-un punct A în punctul B atunci îți trebuie aprobare", a spus Brianna Caradja la Zeus TV.

În martie, Brianna Caradja a fost reținută de trei ori de jandarmi. Alături de ea, alţi 15 tineri au ajuns în secţiile de poliţie, după ce au protestat fără autorizație în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatarea gazelor de şist. "E un drept cetățenesc pe care îl avem, este o libertate pe care o are orice cetățean în orice altă țară cu adevarat democratică, atâta timp cât stai, cum am stat noi pe trotuar, deci nu îngreunăm circulația... Este o prostie care trebuie să ne-o scoatem din cap că ne trebuie aprobare ca să stăm într-un punct fix, din moment ce nu pornim un marș”, a declarat prințesa.

În aprilie, ea a anunțat că va candida la alegerile locale pentru Primăra Capitalei. "Piața Universității a arătat că cetățenii nu mai așteaptă nimic de la clasa politică. Ei nu au venit și nu vor veni cu soluții; luptă doar pentru păstrarea privilegiilor lor. Cetățenii au soluții, iar Piața Universității a demonstrat responsabilitatea cetățenilor, creativitatea lor, clara înțelegere a problemelor și a deschis în mod real calea implementării soluțiilor. E vorba despre soluții pentru oameni, dezbătute public, în mod transparent și real, cu specialiști recunoscuți și aprobate de cetățeni. Astăzi ne asumăm răspunderea de a lupta pentru a ne lua orașul înapoi, de a demola zidurile neconstituționale construite în jurul funcțiilor de administrare", a anunțat ea într-un comunicat.
După ce a strâns doar 1.000 de semnături, Briana a trecut la promisiuni incitante: "De 1 Mai o să mă prezint topless la Arcul de Triumf, ca să mai strâng nişte semnături”, a declarat Briana Caradja pentru Express-Press, conform stl. Evident, ulterior a negat declarația.

Puya: "Eu nu sunt nici pedelist, nici pesedist, sunt... pesimist"

După ce în 2008 a avut o tentativă de a intra în politică, din care a scăpat neșifonat, Puya a rămas un contestatar ferm al clasei politice din România, pe care o acuză de neimplicare în problemele reale ale oamenilor.

În timpul protestelor din Piața Universității, de la începutul anului, Puya a postat un mesaj interesant pe Facebook: "Dacă jos Băsescu, atunci cine?".

Câteva luni mai târziu, într-un interviu pentru revista Tango, el a oferit o soluție tranșantă pentru impasul politic și pentru lipsa de încredere a românilor în politicieni: "Eu cred că României de acum i-ar folosi foarte mult o dictatură (...) Eu unul, sincer, nu aș fi contra unui dictator luminat. Da, aș vrea să se dizolve toate partidele politice și să nu existe decât un om care conduce. Dacă există cineva care să poată să facă treaba asta ca lumea, de ce nu? Nu am nevoie să se certe între ei în fiecare secundă...", a spus Puya cu convingere.

"Tot timpul se discută despre cifre, despre cât de răi sunt unii, despre cât de răi sunt alții, despre diverse conflicte, dar nimeni nu vorbește despre problemele reale ale oamenilor și cum pot fi ele rezolvate. Nimeni nu oferă soluții. Se vorbește despre cifre, ni se spune că a scăzut nu știu ce indice, că nu știu ce datorie e mare sau... mică, dar cine înțelege ce vorbesc ei? Noi nu suntem economiști, ca să ne dam seama ce se întâmplă dacă a căzut bursa din New York. Să-mi spună cum fac ca să nu mai fie roșia 7 lei! Să-mi explice cineva de ce dracu o chestie care crește din pământ, dacă îi pui o sămânță și o uzi, costă 7 lei! A mânca sănătos a devenit un privilegiu, iar asta e un lucru foarte rău. Mâncatul mi se pare un drept primordial pentru oameni. Adică, nu vorbesc de elicoptere... Dar să mănânci e primordial, cel puțin pentru oamenii care muncesc, nu? (...) Aici ar trebui să intervină politicienii, să rezolve problemele!", a explicat artistul, care a conchis: "În fine, eu nu sunt nici pedelist, nici pesedist, sunt... pesimist, cam asta e ideea", a declarat artistul fără să se ascundă după cuvinte.